Fotoğraf: Eski TEM Şubesi Müdürü Yurt Atayün Edirne F Tipi Cezaevinde tutuklu
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Dönemin İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün’ün de aralarında olduğu eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü amirleri ve polislerine “Kanunen Yok Edilmesi Gereken Verileri Yok Etmemek, Hukuka Aykırı Olarak Kişisel Verileri Kaydetmek” suçlamasıyla dava açıldı.
Davayla ilgili tebligat taraflara bugün yapıldı, davayla ilgili ilk duruşma 21 Eylül 2023’te İstanbul 17. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek.
Haklarında dava açılan 12 eski polis, telefonlarını dinledikleri kişilerin, soruşturmayla ilgisiz olan, özel hayatlarına dair bilgileri kaydetmekle ve bu bilgileri yanlarına not düşerek kanuna aykırı halde saklamakla veya bu dönemde şubede yetkili sıfatıyla bulunmakla suçlanıyor.
Dinlenen ve haklarında not alınan kişiler arasında gazeteciler ve avukatlar da bulunuyor.
Özel hayatlarının “dedikodusu yapılmış”
İddianameye göre, Terörle Mücadele Şubesince yürütülen soruşturmalarla ilgisi bulunmayan notlar, izlenen ve dinlenen kişilerin özel hayatlarına dair.
Notların çoğu “… isimli kişiyle birlikte / gönül ilişkisi var” şeklinde bir fişleme ifadesi içeriyor.
Hatta bazı notlar daha detaylı şekilde, kişilerin özel hayatlarındaki tartışmalarına kadar yazılmış:
“İçki içer, sürekli eşi ile tartışır, at yarışı oynar”
“… isimli bayanla evli fakat sorunlar yaşadıkları için ayrılıyorlar, çocuk için aralarında anlaşmazlıklar çıktığı değerlendiriliyor”
“Kız arkadaşının kendisini terk ettiğini söyler”
“Eşini birçok kişi ile aldatır”
“Eşiyle sık sık kavga eder”
Yasadışı tutulan notların bazılarında, “… sevgilisi ile cinsel içerikli konuşurlar” şeklindeki ifadelerle telefon konuşmalarının detayları da değerlendirilmiş.
Bazı notlar da “Bayanlara karşı aşırı düşkündür”, “… karı kız ayağı çok” şeklinde argo ifadeler içeriyor.
Cinsel yönelim ve dini inanç notları
İddianamedeki bilgilere göre, kayıtlardan birinde dinlenen iki kişinin gey olduğu not alınmış: “Hedef şahıs eşcinsel”
Başka bir notta dinlenen kişinin “Alevi olduğu”, bir başka kişiyle ilgili notta da dinlenen kişinin “annesinin namaz kıldığı” vurgulanmış.
İddianamede, notlarla ilgili “güncelleme yapıldığı” da belirtildi: “Bazı soruşturmalarda, aynı notların bulunduğu text metinlerde birden çok polis memurunun sicil bilgisinin yer aldığı görülmüş, bu durum bu notların birden çok polis memuru tarafından farklı zamanlarda girildiği veya güncellendiği şeklinde yorumlanmıştır.”
Ergenekon ve Balyoz davalarını soruşturmuştu |
Eski Emniyet Müdürü Yurt Atayün, Ergenekon ve Balyoz gibi davaların soruşturmalarında görev almıştı. Kendi internet sitesinden yaptığı açıklamada, görevine iade edildiğini iddia etmişti: “4 Mayıs 2016 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü hakkımda emeklilik kararını geri alarak beni göreve iade etti ve İstanbul ilinde göreve başlattığını öğrendim.” Yurt Atayün halen Edirne F Tipi Cezaevinde başka suçtan tutuklu bulunuyor. Sanıklardan dördü Marmara (Silivri), biri Tekirdağ 2 Nolu L Tipi, biri de Kocaeli 2 Nolu F Tipi cezaevlerinde tutuklu. |
“Özel bilgiler kısa notlarla saklandı”
İddianameye göre, soruşturma şöyle başladı:
“İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünün 03/02/2014 tarihli yazısı ile, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde kullanılmakta olan 4931 barkod numaralı, HP marka, DL580G7 model numaralı bilgisayar kütüğünde, TEMAS (Terörle Mücadele Analiz Sistemi) projesinin alt projelerinden biri olan TİBNET projesinde iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınmasına dair mahkeme kararları ile kayıt altına alınan ve soruşturmanın tamamlanmasını müteakip teknik takip biriminde kalmaması gereken tape çözümlerinin bulunduğu, ayrıca hakkında iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması tedbiri uygulanan kişilerle ilgili birtakım özel bilgilerin kısa notlar şeklinde saklandığı yönünde bilgiler elde edildiğinin bildirilmesi üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımızca konuyla ilgili soruşturma başlatılmıştır.”
Soruşturmada, hem yukarıdaki bilgisayar hem de bulunan ikinci bir bilgisayarda TİBNET projesine ait yedek dosyaların bulunduğu tespit edildi, her iki bilgisayarda da inceleme yapıldı.
İnceleme sırasında, 2008 yılından bu yana kullanılan sistemdeki log kayıtlarının 22 Ocak 2014’te komiser N.A. tarafından silindiği keşfedildi. Ancak detaylı incelemeyle, silinen log kayıtlarına ve notları tutan polislerin kimliğine ulaşıldı.
3 bin 248 kişiye ait 2 bin not bulundu
Haklarındaki takipsizlik kararı verilen dosyalarla ilgili dinleme kayıtları, silinmesine rağmen saklanmıştı:
“TİBNET veri tabanında, 2008-2013 yılları arasında, CMK 135 maddesi uyarınca iletişimin tespiti tedbiri uygulanan ancak Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar verilerek ya da iddianame tanzim edilerek tamamlanmış olan 355 farklı soruşturma dosyasından 3248 hedef şahsa ait 4395 iletişim kaydı ve 2000 not bulunduğu, bu şekilde haklarında CMK 135 maddesi uyarınca iletişim tespiti tedbiri uygulanıp tedbirin sona ermesi nedeniyle kanuni dinleme modülünden imha işlemleri yapılarak tüm tape kayıtları ve notları ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına teslim edilen kayıtların, bir tür alt veri depolama sistemi gibi kullanılan TIBNET projesinin veri tabanında yasal süreleri geçtiği halde hukuka aykırı olarak saklanmaya devam edildiği tespit edilmiştir.”
TIKLAYIN - ÇHD'li avukatları fişleyen polise 6 yıl hapis
(AS)