Haberin Kürtçesi için tıklayın
Adalet Bakanlığı sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebiyle kişilerin cezalarının hafifletilmesi veya kaldırılmasını içeren bir genelge yayımladı.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ imzasıyla başsavcılıklara gönderilen 8 maddelik genelgeye göre artık bu durumdaki kişilerin talebi olmaksızın sağlık durumları ile ilgili resen tespit işlemi başlatabilecek.
Anayasa’nın 104. maddesine göre bu konuda yetki Cumhurbaşkanında. Genelgeyle resen başlatılan cezaların hafifletilmesi veya kaldırılması işlemleri Bakanlık aracılığıyla Cumhurbaşkanlığı makamına gecikmeksizin gönderilecek.
Genelge hasta mahpus olan ve 28 Şubat Davası'nda yargılanan emekli Korgeneral Vural Avar'ın Sincan F Tipi Cezaevinde hayatını kaybetsinin ardından geldi.
Uzun bürokratik işlemler
Genelgeye göre, hükümlü, durumunun sürekli hastalık, sakatlık veya kocama hali olup olmadığının teşhis ve tespiti için tam teşekküllü devlet hastanesi sağlık kuruluna sevk edilecek.
Tam teşekküllü sağlık kurulu raporu alındıktan sonra, daha önce verilen tüm tetkik ve raporlar da talebine eklenerek, hükümlünün durumunun sürekli hastalık, sakatlık veya kocama hali olup olmadığının teşhis ve tespitine ilişkin Adli Tıp Kurumundan bilimsel ve teknik görüş istenilecek.
Hükümlü, muayenesi istenmedikçe ve muayene için gün alınmadıkça bulunduğu yer ceza infaz kurumundan Adli Tıp Kurumunun bulunduğu yer ceza infaz kurumuna sevk edilmeyecek.
Adli Tıp Kurumunun, hükümlüde "sürekli hastalık, sakatlık ve kocama" teşhis etmesi halinde, kurumun bu teşhisiyle birlikte, sağlık kurulu raporu, infaza konu kesinleşme şerhli tüm ilamları ile koşullu salıverilmenin geri alınması, içtima veya içtimanın çözülmesine ilişkin kararların kesinleşme şerhini içeren örnekleri, daha önce yararlandığı aflara ilişkin karar örnekleri, müddetname, infaz edilen ceza müddeti ile koşullu salıverilme tarihine kadar kalan süreyi açıkça belirten tutanak, varsa infaz tehir kararı, adli sicil kaydı gibi evraklar fezleke ekinde derhal Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne gönderilecek.
Adli Tıp Kurumunun, hükümlüde "sürekli hastalık, sakatlık ve kocama" hallerinin bulunmadığına dair teşhisi durumunda ise sadece kurumun bu teşhisini içeren görüşü ile sağlık kurulu raporunun onaylı örneği müdürlüğe iletilecek.
Hükümlünün veya kanuni temsilcisinin talebinden vazgeçmesi ya da cumhuriyet başsavcılığı tarafından resen başlatılan işlemleri reddetmesi halinde, cezaların hafifletilmesi veya kaldırılması işlemlerinin sürdürülebileceği hususu değerlendirilecek.
Hakkında kesinleşmiş bir hüküm bulunmayan tutuklu yönünden cezaların hafifletilmesi veya kaldırılması işlemlerine başlanamayacağından, bu şekildeki talep tahliye istemi mahiyetinde kabul edilerek, gereği mahallinde takdir edilecek.
Son bi yılda 73 mahpus öldüİnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Hapishaneler Komisyonu’nun 29 Nisan 2022 tarihli son tespitine göre, Türkiye hapishanelerinde 651’i ağır olmak üzere 1517 hasta mahpus bulunuyor. HDP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun raporuna göre, 1 Aralık 2021 - 1 Aralık 2022 arasında hapishanelerde en az 73 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin 34’ünün “intihar ettiği” iddia edildi, 39’u ise hasta mahpus. |
(HA)