Haberin Kürtçesi için tıklayın
Anayasa Mahkemesi (AYM), 12 yaşındayken polis kurşunuyla vurulup öldürülen Nihat Kazanhan ile ilgili kararının gerekçesini açıkladı. AYM, çocuğun öldürülmesinde “haksız tahrik” indirimi uygulanamayacağına, yaşam hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Dava yeniden görülecek.
Kararı bianet’e değerlendiren baba Mehmet Emin Kazanhan, “Nihat’ı geri getirmez ama yine de olumlu bir karar. Belki bundan sonra böyle olayların yaşanmaması için bir adım olur. Nihat gibi çok çocuk haksız yere öldürüldü, bu karar gelecekte bunun olmasını engelleyebilir” demişti.
Anne Ayşe ve baba Mehmet Emin Kazanhan'ın başvurusunu inceleyen AYM, sanık polise “haksız tahrik indirimiyle” verilen 13 yıl 4 aylık hapis cezasını yetersiz bulup yargılamanın yeniden yapılmasını istemiş, aileye 90 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetmişti.
Bugünkü Resmi Gazete’de yer alan gerekçeli kararda AYM, “taş atma” eyleminin neden tahrike yol açtığının yerel mahkemenin kararında belirtilmediğini buna rağmen cezada asgari hadden uzaklaşılma gerekçesinin de olmadığını yazdı.
AYM, Yargıtay’ın “haksız tahrik indirimiyle” ilgili içtihadıyla birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Konseyi belgelerine de atıfta bulundu. Kararda, Anayasa’nın “Kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı” başlıklı 17. maddesindeki yaşam hakkına değinen AYM, oybirliğiyle yaşam hakkının ihlal edildiğine hükmetti.
Ne olmuştu? |
12 yaşındaki Nihat Kazanhan Şırnak'ın Cizre ilçesinde 14 Ocak 2015'te polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kazanhan'ın ölümünde polisin sorumluluğu olmadığını iddia etti ancak kısa süre sonra Nihat'ın polislerce öldürüldüğüne dair polis kamerası görüntüleri basın aracılığıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Olay günü görev yapan özel harekat polislerinden H.V. Kazanhan'ın ölümünden sorumlu tutularak 29 Ocak'ta Mardin'de tutuklandı. Aynı polis daha sonra olayla ilgili Cizre Cumhuriyet Savcısı ve Cizre Sulh Ceza Mahkemesi'ne verdiği ifadede Nihat'ı bir başka polisin vurduğunu söyleyince tahliye edildi. Suçlanan diğer polis memuru M.N.G. tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderildi. Nihat vurulurken olay yerinde bulunan ve tutuklanıp serbest bırakılan polis ve diğer üç polis memuru hakkında da Cizre Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 'kamu görevlisinin suçu bildirmeme' suçuyla dava açıldı. Polis memuru H.V. ifadesinde "biz bu dosyada kimsenin tutuklanmayacağını düşünüyorduk" dedi. Kazanhan'la ilgili davanın 11 Kasım 2016'da Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 10. duruşmasında karar verildi. Tutuklu olarak 'kasten öldürmekten' yargılanan polis M.N.B.'ye mahkeme önce ağırlaştırılmış müebbet cezası verdi, daha sonra mahkeme cinayetin olası kast ile işlendiğine hükmederek bu cezayı müebbet hapse indirdi. Ardından 'haksız tahrik' indirimi uygulanan ceza 16 yıl hapse dönüştürüldü. Mahkeme heyeti, 'sanığın duruşmalardaki iyi halini' göz önüne alarak nihai cezayı 13 yıl 4 ay olarak açıkladı. Diğer polisler U.İ, G.T, O.Ç. ve H.V. de davada, "kamu personeline suçu bildirmemekten" tutuksuz yargılanıyordu. Bir polis bu suçlamadan mahkum oldu ve hakkında 5 ay hapis cezasına hükmedildi, ceza hükmün açıklanması geri bırakılarak ertelendi. Üç polis ise beraat etti. Yargıtay cezaları onayınca dosya AYM'ye taşındı. |
(AS)