* Fotoğraf: M.Z.D.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Eskişehir'de 31 Ekim'de Genel Bilgi Taraması (GBT) esnasında ikâmet bilgileri konusunda bir sorun olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Ugandalı Wahab Kenyatta, 2 Kasım'da Ankara Akyurt Geri Gönderme Merkezi'ne alındı.
1997, Uganda-Kampala doğumlu Kenyatta hakkında sınır dışı kararı verilen dava Ankara 1. İdare Mahkemesi'nde devam ediyor.
Dava sonuçlanmamasına rağmen 55 gündür Akyurt GGM'de idari gözetimde olan Kenyatta'nın bipolar tanısı var ve ilaçlarını düzenli olarak almaması semptomlarının artmasına neden oluyor.
Kenyatta'ya Akyurt GGM'de lustral isimli ilaç verilse de bu durum doktorlar tarafından kayıt altına alınmıyor.
bianet'e konuşan Kenyatta'nın kız arkadaşı M.Z.D., 13 Kasım 2022'de İstanbul İstiklâl Caddesi'nde meydana gelen patlamadan sonra geri gönderme merkezlerine alınan göçmenlerin bırakılma sürelerinin uzadığını söyleyerek "İstanbul'daki patlamadan önce göçmenler eksik evraklarla bile 15 günde geri gönderme merkezlerinden çıkabiliyorlardı. İdari gözetim ve denetimi, haftada bir ya da ayda bir imza vermeye çevrilebiliyordu. Patlamadan sonra ise süreç uzadıkça uzuyor. Belgelerimiz hiçbir şekilde okunmuyor ve anında ret veriliyor," dedi.
İkâmeti sabit
M.Z.D., yaşadıkları süreci şöyle anlattı:
"31 Ekim'de Eskişehir'deki GBT'de pasaport numarasına bakıldıktan sonra 'Sen kaçaksın' dediler ve direkt yabancı şubeye götürdüler. Orada iki gece kaldıktan sonra apar topar Ankara Akyurt Geri Gönderme Merkezi'ne götürüldü.
"Wahap, Türkiye'ye legal olarak geldi. Yani bir pasaportu ve vizesi vardı. Burada İngilizce öğretmenliği ve yarı zamanlı modellik yapıyor. İkâmet için internet üzerinden başvuru yaptık ve zaten şu an birlikte yaşadığımız evin kira kontratında onun da ismi var. Şöyle bir şey de yaşadık, bu yılın haziran ayında pasaportu kayboldu ve ben 'Hiç riske atmayalım, hemen karakola gidelim' dedim. Karakola gidip kayıp müracaatında bulunduk ve tutanak tutuldu. O esnada da pasaport numarası alındı ve herhangi bir problem yoktu.
"Kaçma ve kaybolma riski"
"Hatta daha yakın bir örnek: Mahallede telefonunu çalmak isteyen biri olmuştu ve biz o zaman da karakola gidip şikâyetçi olduk. Orada da pasaport numarası girildi ve hiçbir sorun çıkmadı. Bunların hepsi kayıtlı karakolda. Ne oldu da bu insan bir haftada kaçak durumuna düştü? Kaçak olan insan kendi ayağıyla karakola gider mi üstelik?
"Bize hiçbir gerekçe de sunmuyorlar, sadece 'Kaçma ve kaybolma riski var' diyorlar."
Kenyatta'nın ilaçlarını düzenli kullanamamasının onu daha depresif kıldığını ve intihar düşüncesini tetiklediğini söyleyen M.Z.D, günde beş dakikadan fazla olmayan telefon görüşmelerinin de Kenyatta'yı bu fikirden vazgeçirmek üzerine kurulu olduğunu söylüyor:
"İlaçlarını düzenli olarak kullandığında semptomları giderek azalıyor; fakat geri gönderme merkezine girdiği günden beri epizodları yeniden başladı. Büyük bir depresyonda ve acilen oradan çıkarılması gerekiyor.
Dışarıda olması gerekiyor
"Merkezde tutulmasına dair yaptığımız ikinci itiraza bugün ikinci red kararı geldi. Sınır dışı edilecekse de bu davalar iki-üç yıl sürebiliyor ve süreç sonlanana dek Türkiye'de bekleme hakkı var bu insanın. Haftalık ya da aylık imzaya çevrilecek bir denetim süreciyle dava sonuçlanana dek dışarıda olması gerekiyor Wahap'ın.
"Her şey o kadar kötü ilerliyor ki bizim açımızdan, tüm evrak işlerine tek başıma koşturmaktan ve yaşadığımız yoğun stresten dolayı iki aylık bebeğimi kaybettim. Yetkililerin bu durumun farkına varmasını ve bu haksızlığa son vermesini istiyorum. Başka bir talebim yok benim."
Uganda Büyükelçiliği referansı
Uganda Cumhuriyeti Büyükelçiliği'nin Kenyatta için Ankara Valiliği'ne ilettiği 7 Aralık 2022 tarihli belgede şöyle yazıyor:
"Bay Wahab, bu gözaltıdan önce herhangi bir sabıka kaydı olmayan Uganda topluluğumuzun iyi huylu bir üyesidir. Bipolar adında tıbbi bir rahatsızlığı bulunmaktadır. Bu sağlık durumunun uzun süre gözetim altında kalmasına uygun olmadığı için bırakılmasını rica ediyoruz. Böylece durumu daha da kötüleşmeden gerekli tedaviyi görebilecektir.
"Wahab'ın şartlı olarak serbest bırakılırsa kaçmayacağın eminim çünkü o kanunlara uyan bir vatandaştır."
Afrika Kültür Dernekleri Federasyonu referansı
Kenyatta için Afrika Kültür Dernekleri Federasyonu'nun Ankara Valiliği'ne 3 Aralık 2022'de ilettiği belgede ise şöyle yazıyor:
"Türkiye'de bulunduğu süre boyunca Türkiye Afrikalı diasporasının bir ferdi olan ve büyük bir memnuniyetle bağrımıza bastığımız Wahaab Kenyatta, bizim gözümüzde bu Afrika topluluğunun saygıdeğer bir mensubu, suça bulaşmamış ve barışçıl, Türkiye Cumhuriyeti'nin devletine sadakatle bağlı ve Türk halkına derinden vefa duygusuyla dolu bir kardeşimizdir.
"Topluma duyarlı, saygılı ve yardımsever nitelikleriyle tanıdığımız Wahaab Kenyatta hakkındaki 'sınır dışı kararını' üzüntüyle öğrendik. Kendisinin tanısı konulmuş bipolar karma epizod rahatsızlığı mevcuttur ve geri gönderme merkezinde geçirdiği süre boyunca genç kardeşimizin hastalığının semptomlarının artacağından şüphemiz yoktur.
"Bu aşamada Sayın İdareniz nezdinde dikkate alınması umuduyla 'değerli kardeşimiz Wahaab' için bu yazıyı kaleme aldık. Adaletinize inancımız tamdır."
(TY)