Fotoğraf: AA arşiv
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Polis Müzesi'nde düzenlenen Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı'nda konuştu.
Çalıştayın beş ayak üzerine konumlandığını belirten Soylu, bu kapsamda arzla mücadele, önleme faaliyetleri, rehabilitasyon, ailenin rolü ve bunların değerlendirileceği bir çalıştay gerçekleştirileceğini anlattı.
Atık sudan uyuşturucu analizi
İlk kez Adana'da, üniversitelerin desteğiyle kanalizasyondan atık su alarak kullanılan uyuşturucu nevi ve miktarını her 3 ayda ölçmeye yönelik yeni bir veri seti elde ettiklerini de belirten Soylu, bu verilerin Yeşilay tarafından da takip edildiğini aktardı.
Soylu, “Kullanıcıyı takip etmek, kullanıcı eğilimlerini tespit etmek de ayrıca önemlidir. 62 ilde atık sulardan uyuşturucu analizi yapıyoruz ve bu sayede şehirdeki uyuşturucu kullanan profili, bunlardaki değişimi takip ediyor, ona göre de tedbir alıyoruz” dedi.
Soylu, metamfetamin konusunda Türkiye'nin ciddi baskıyla karşı karşıya olduğunu, TBMM'de bir kanun değişikliği çalışması yapılacağını da ekledi.
Uyuşturucudan geçen yıl 270 ölüm
Soylu, konuyla ilgili bazı rakamları paylaştı:
- Bağımlıların yüzde 47-48'i uyuşturucuyu evinde kullanıyor.
- Uyuşturucu kullanılan 120 bini aşkın metruk binanın 88 bini yıkıldı, tarihi bina niteliğindeki 17 binden fazlası rehabilite edildi, 14 binin üzerinde bina yıkılmayı bekliyor.
- Uyuşturucu kullanımına bağlı doğrudan ölümler 2017'de 941 iken, geçen yıl 270'e düştü. 3-4 ay geriden gelen veriler baz alındığında doğrudan ölümler bu yıl geçen yılın yüzde 8 altında seyretti ve 146 oldu.
- Türkiye'de geçmişte yıllık 5-6 ton civarında olan eroin yakalaması, 20-22 ton civarına çıktı, eroin rotası Akdeniz'e doğru itildi.
- Dünya genelinde milyonda 35, Avrupa'da milyonda 16,7, ABD'de milyonda 324, Norveç'te milyonda 85, İrlanda'da milyonda 73, Almanya'da milyonda 29, Belçika'da milyonda 19, Yunanistan'da milyonda 38 olan uyuşturucuya bağlı ölümler Türkiye'de milyonda 4,7 düzeyinde.
- Genel nüfusa göre uyuşturucu kullanım oranı da dünyada yüzde 5,6, Avrupa'da yüzde 29, Türkiye'de ise yüzde 3,1.
Haftada 6 bin gözaltı
Muhalefetin, haftada 5 bin 500, 6 bin gözaltı yapılmasıyla ilgili eleştiride bulunduğunu aktaran Soylu, Türkiye'nin zaten uzun yıllar boyunca haftada 2 bin 500-3 bin ortalamasını yakaladığını, kendilerinin 80 olan operasyon sayısını 240 bine çıkararak 5 bin 500, 6 bin gözaltı sayısına ulaştıklarını anlattı.
Bakan Soylu, 2017'den beri 1107 uyuşturucu organizasyon şebekesini çökerttiklerini söyledi. (AS)