Haberin Kürtçesi için tıklayın
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 1993’te Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesiyle suçlanan 84 yaşındaki Mehmet Emin Özkan bugün hakim karşısındaydı.
MA’nın haberine göre, Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen davada tahliye talebini yine reddetti.
TIKLAYIN - Lice’de değişen bir şey yok
Lice ana davasının kararında olayın sorumlusu olmadığı belirtilen Özkan, bugünkü duruşmaya, tutuklu bulunduğu Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden avukatı Serdar Çelebi ile birlikte katıldı.
ATK: İnfazına cezaevinde devam edilebilir
Mahkeme, Adli Tıp Kurumu (ATK) İstanbul 3. İhtisas Kurulu'nun gönderdiği raporda, Özkan'ın R Tipi Kapalı Cezaevi’ne kendi isteğiyle gitmeyi reddettiğinin belirtildiği, Anayasa’nın 104. maddesindeki sürekli hastalık, sakatlık ve kocama hali kapsamında değerlendirilmediğini okudu.
Özkan’ın yaşamını tek başına idame ettirebileceği iddia edilen raporda, şu sonuç yer alıyor: “5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 16/1, 2 ve 6. Maddeleri kapsamında değerlendirilmediği, diyeti, tedavisi ve önerilen aralıklarla düzenli poliklinik kontrollerinin sağlanarak cezaevi şartlarında infazına devam edebileceği, kişinin reddettiği R (Rehabilitasyon) tipi ceza infaz kurumuna sevkini kabul etmesi durumunda, kurulumuzca istenen gözlem belgelerinin gönderilmesi halinde sorulan hususlarda yeniden değerlendirilebileceği oy birliği mütalaa olunur.”
“Suçu işlemediği kesinleşti”
Mahkemenin rapora karşı beyanda bulunmasını istediği Özkan, yaşadığı sağlık sorunları ve duyma zorluğu nedeniyle, “Anlamıyorum, ses gelmiyor, duymuyorum” dedi.
Avukat Serdar Çelebi, 2014'ten beri başlayan yeniden yargılanma dosyasında artık bir kararın çıkmasını beklediklerini belirterek, İzmir’de görülen Lice davasında müvekkiliyle ilgili olmadığını, müvekkil Mehmet Emin Özkan’ın kendisine isnat edilen suçu işlemediğinin kesin olduğunu vurguladı.
“Adli Tıp raporu bilimsellikten uzak”
ATK raporuna değinen Çelebi, bilimsel verilere dayalı hukuki bir rapor olmadığını belirtti. Müvekkilinin hayatını tek başına idame edemediğini ifade eden Çelebi, R Tipi'ne tek yolculuk yapamadığını, kişisel ihtiyaçlarını karşılamayacağı için ailesinin kabul etmediğini, bu nedenle infazının durdurulmasının vicdani ve hukuki olduğunu vurguladı.
Diğer avukatlar da duruşmada kendini savunamayan Özkan'a "Cezaevinde kalabilir" raporunu veren ATK İstanbul 3’üncu İhtisas Kurulu raporunun bilimsel gerçeklikten uzak olduğunu belirtti. Avukatlar, 2014 yılında beri devam eden uzun yargılamanın adil yargılamanın ihlali olduğunu belirterek, "Anayasal hakları ve kamu vicdanı dikkate alınarak, infazı durdurulmalıdır" dedi.
Mahkemeden infaz durdurmaya ret
Özkan’ın tahliyesine yönelik talepleri reddeden mahkeme heyeti, İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki Lice Davası'nın sonucunun beklenmesine, Özkan'ın R Tipi Cezaevi’ne gitmeyi kabul etmesi durumda yeniden ATK’den rapor alınmasına karar verdi.
Bir sonraki duruşma 28 Şubat 2023’te görülecek.
Beş kalp krizi geçirdi, yürüyemiyor
TIKLAYIN - 83 yaşındaki hasta Özkan’a “cezaevinde kalabilir” raporu
Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde olan Mehmet Emin Özkan, tutuklu bulunduğu günden bu yana 5 kez kalp krizi geçirdi, 4 defa da anjiyo oldu.
Özkan’ın kalp, tansiyon, guatr, kemik erimesi, böbrek ve bağırsak bozuklukları, aşırı derecede kilo kaybı, duyma-görme eksikliği ve hafıza kaybı gibi birçok sağlık sorunu bulunuyor ve kişisel hiçbir ihtiyacını tek başına gideremiyor.
TIKLAYIN - “Mehmet Emin Özkan için yarın çok geç olabilir”
Mehmet Emin Özkan son olarak medyaya, hastaneye götürülürkenki videosuyla yansıdı. Yürümekte zorlanan, ağır hastalıkları bulunan ancak buna rağmen elleri kelepçeli halde hastaneye götürülen Özkan hakkında Adli Tıp Kurumu ise pek çok kez “cezaevinde kalabilir” raporu verdi.
Savcılık da “suçsuz” olduğunu tespit etti
Lice katliamında Jandarma Bölge Komutanı Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesinden mahkum edilen Mehmet Emin Özkan uzun yıllar hapiste tutulurken, katliamdan 20 yıl sonra açılan davada savcılık, katliamın sorumlusunun Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu olduğunu ifade etmişti.
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te 14 sivilin, bir askerin ve dönemin Jandarma Bölge Komutanı Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesiyle sonuçlanan katliamın yargılandığı Lice Davası 8 Aralık 2018’de tek sanık olan dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu’nun beraatıyla bitmişti.
TIKLAYIN - “Sorumlular Tespit Edilemedi Ama Asker Yapmadı”
Mahkeme beraat kararında sorumlunun Hatipoğlu olmadığına karar verirken, 16 kişiyi kimin öldürdüğü sorusunu cevaplamadı.
Bu davanın iddianamesinde sorumlunun, o dönem söylendiği gibi örgüt değil asker olduğu ifade edilmişti.
Hatta iddianamede, “Mehmet Emin Özkan'ın bu eyleme katıldığına dair herhangi bir bilgiye rastlanmamıştır” tespiti yer aldı.
Mehmet Emin Özkan da 8 yıl önce, mahkum edildiği dosyadan yeniden yargılanmaya başlandı ancak ne tahliye edildi ne yeni dosyanın delilleri değerlendirildi.
TIKLAYIN - “Sorumlular Tespit Edilemedi Ama Asker Yapmadı”
TIKLAYIN - Lice katliamında “JİTEM itirafı” Meclis’e taşındı
(AS)