Çizim: Murat Başol
Haberin İngilizcesi için tıklayın
“Dijital grubu içerisine sonradan eklendiğine dair somut kanıtlar bulunan bu CD’nin, belgelerin orijinalleri olduğu iddia edilen harddisklerle eşleşmemiş olması yapılan sahte delil üretme faaliyetinin en açık kanıtıdır.”
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu’ndan (HHB) 18 avukatın yargılandığı dava Silivri Cezaevi Kampusu’nda görülüyor. Duruşma, 11 Kasım’a kadar devam edecek.
Yargılanan avukatların müdafileri, bugünkü duruşmada İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi’ne “Hollanda Belçika Belgeleri Olarak Adlandırılan Dijital Materyallere Dair ATK Raporu Hakkında İnceleme Raporu” dilekçesini sundu.
TIKLAYIN - 3 dakikada “yaratılan” dijital delillerde 167 gün “kayıp”
ÇHD’li avukatların aleyhine delil olarak gösterilen belgelerle ilgili, yargılanan avukatlardan ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın başvurusuyla bilirkişi incelemesi yapılmıştı. Bilirkişi, davanın dayandığı bu dijital materyalin “hukuki delil olarak kabul edilemeyeceği ve hükme esas alınamayacağını” ifade etmişti.
TIKLAYIN - "Varolmayan delille" avukatlara 159 yıl ceza
Mahkeme ise alanında uzman ve yargının bilirkişi olarak kabul ettiği uzmanların hazırladığı iki raporu da görmezden geldi.
Bugün mahkemeye sunulan dilekçede, materyal ile ilgili Adli Tıp Kurumu’nun hazırladığı rapor ile rapora konu dijital materyal grubunun İstanbul Adli Emanetine ulaştırılma süreci değerlendirildi.
Adli Tıp: Doküman ile orijinaller eşleşmiyor
İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesinin 2014/117 E. numaralı dosyasında Hollanda Belçika Belgeleri olarak adlandırılan 6 adet klasör bulunuyor. İçeriği bu yıla kadar mahkemece incelenmedi, sanıklara ve avukatlarına verilmedi.
Bu yılın başında mahkemenin aldığı kararla, İstanbul Adli Emanetinin 2007/55 sırasına kayıtlı 6 Harddisk, 3 DVD ve 2 CD Adli Tıp Kurumuna gönderildi. Adli Tıp Kurumu 23 Haziran 2022 tarihli bir rapor düzenledi.
Adli Tıp raporunda, inceleme konusu 3 adet DVD içerisinde herhangi bir bilgiye erişilemediği, “Ses dosyalarını içeren CD ile doküman indeksleme programını içeren Imation marka CD’nin belgelerin orijinalleri olduğu söylenen 6 Adet harddisk ile karşılaştırıldığı ve herhangi bir eşleşmeye rastlanmadığı” sonucu yer aldı.
1 DVD “kayboldu”, 3 DVD “boş” çıktı
Mahkemeye sunulan dilekçede, Hollanda makamlarının Adli Yardım Talebine konu bilgileri bir adet DVD ile göndermesine ve Hollanda Ulusal Savcılığının delil olarak kullanılabileceğinden bahsettiği bilgilerin bu DVD içeriği olduğunun belirtmesine rağmen, EGM İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in savcılığa 6 Harddisk, 4 DVD ve 1 CD gönderdiği ifade edildi.
Dilekçede belgelere itirazlar şöyle sıralandı:
1 DVD çıktı, 1 CD eklendi: Savcılık EGM İstihbarat Dairesinden Hollanda’dan teslim aldıkları DVD’yi savcılığa ulaştırmalarını istemesinin ardından EGM İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in hazırladığı 6 Harddisk, 4 DVD ve 1 CD’yi içeren bir dijital materyal grubu savcılığa gönderildi. Bu dijital materyal grubu savcılığa ulaştığında ise 6 Harddisk, 3 DVD ve 2 CD oldu. Yani gönderildiği söylenen dijital materyal grubu içerisinden 1 Adet DVD kayboldu yerine 1 Adet CD eklendi. Emanete kaydı yapılan bu son grup içerisinde, üzerinde herhangi bir ibare yer almayan tek materyal Imation marka 5258102MC17516 seri numaralı CD’dir.
- Dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı, Dink davası sanığı Ramazan Akyürek, eski Emniyet Müdürlerine açılan davada, “resmi belgede sahteciliğin” de dahil olduğu suçlamalarla yargılandı, 45 yıl hapse mahkum edildi.
Harddisklerin eşleşmesi incelenmedi: İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi, savcılık emanetinden çıkarılan bu dijital materyal grubunu 2 Şubat 2022’de ATK’ya gönderdi. ATK, mahkeme dosyasında yer alan fotokopi belgeler ile dijital dosyalar arasında eşleşme olup olmadığının tespiti için anahtar kelime taraması yöntemi kullandı. Hazırlanan raporda fiziki dosyalar ile harddiskler arasında herhangi bir eşleşme olduğuna dair bir tespit yer almadı.
3 DVD “boş” çıktı: ATK tarafından incelenen 3 DVD’nin herhangi bir veri içermediği tespit edildi.
Orijinal belgeyle eşleşme tespit edilmedi: ATK raporundaki tek kısmi eşleşme tespitinin kaynağı Imation marka üzerinde herhangi bir yazı bulunmayan 5258102MC17516 seri numaralı CD’dir. ATK, bu CD içerisindeki dokümanları, Hollanda Belçika belgelerinin orijinalleri olduğu iddia edilen 6 adet harddiskle karşılaştırdı ve herhangi bir eşleşme tespit edemedi.
“CD, dijitallerin içine sonradan eklendi”
Dilekçede, delil olarak sunulan dijital materyaldeki bu tutarsızlıkların “sahte delil üretme faaliyetini” gösterdiği ifade edildi:
“Dijital grubu içerisine sonradan eklendiğine dair somut kanıtlar bulunan bu CD’nin, belgelerin orijinalleri olduğu iddia edilen harddisklerle eşleşmemiş olması yapılan sahte delil üretme faaliyetinin en açık kanıtıdır.
“Bu aşamada varılabilecek tek sonuç, mahkeme dosyasında yer alan suçlama konusu yazışma fotokopilerinin, belgelerin orijinalleri olduğu söylenen harddisklerden değil dijital materyal grubu içerisine nasıl yerleştirildiği belli olmayan şüpheli bir CD’den elde edildiğidir.”
Mahkeme’den “delilin incelenmesi” talebi
Dilekçede, mahkemenin delilin sahteliğine dair incelemeden kaçınmasının, “sahte delil üretme faaliyetinin gizlenmesini anlamına geleceği ve görevi ihmal suçu oluşturacağı” belirtildi ve inceleme talep edildi:
“Kısmi eşleşme iddiasına konu Imation marka üzerinde herhangi bir yazı bulunmayan 5258102MC17516 seri numaralı CD’nin; üretilme tarihinin, imaj mahiyetinde olup olmadığının, imaj mahiyetinde ise imaj alım tarihinin, içeriğinde yer alan dokümanların üretilme tarihlerinin tespit edilmesi bir zorunluluktur. CD’nin imaj mahiyetinde olmaması ya da imaj mahiyetinde olup içerisindeki belgelerin üretilme tarihlerinin operasyon tarihinden sonra olması durumunda delilin sahteliği teknik anlamda bir kere daha kanıtlanmış olacaktır.” (AS)