Haberin İngilizcesi için tıklayın
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Amasra’da Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait maden ocağında meydana gelen ve 41 işçinin yaşamını yitirmesine neden olan patlamaya ilişkin hazırladığı raporu açıkladı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Zonguldak milletvekilleri Ünal Demirtaş ve Deniz Yavuzyılmaz ile Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı yer aldığı CHP heyeti patlamanın ardından bölgede inceleme yaptı.
İncelemelerin ardından CHP heyeti, “Amasra Maden Faciası” başlıklı rapor hazırladı.
DW Türkçeden Eray Görgülü’nün haberine göre raporda, grizu patlamasının oluş şekliyle ilgili değerlendirmelere yer verildi.
Madencilerin, "ailelerine madende ihmal olduğunu ve dinamit patlatıldıktan sonra gaz ölçümü yapılmadan madene indiklerini" söylediği aktarıldı.
CHP raporunda, ailelerin ifadeleriyle ilgili, “Patlamadan birkaç gün önce işçilere gaz oranı yüksek denilmiş, havalandırma yapılacak diyerek işçilere bir ay izin kullandırılarak madende iş durdurulacağı söylenmiş” denildi.
TIKLAYIN-Maden Mühendisleri Odası'ndan Amasra üzerine tespitler ve öneriler
"Yanlış havalandırma sistemi"
Raporda, havalandırma sistemleri ile ilgili eksikliklere dikkat çekilerek, Sayıştay’ın uyarıları hatırlatıldı.
Sayıştay’ın denetim raporunda işletmede etkin bir havalandırmanın yapılmadığına yönelik tespitlerde bulunduğu ve bütün bunların iş güvenliğini etkilediğini vurguladığı ifade edildi. Ayrıca Sayıştay’ın, “Bu tespitler madendeki havalandırma sistemleri ile ilgili zafiyet olabileceğini düşündürmektedir” görüşüne de yer verildi.
Dumanın yanlış havalandırma sistemi nedeniyle diğer koridorlardaki madencileri etkilediği belirtilen raporda, bu nedenle can kaybının arttığı da öne sürüldü.
Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından 4 Ekim 2022 ile 11 Ekim 2022 tarihleri arasında patlamadan yalnızca üç gün önce denetim yapıldığı iddiasına yer verildi.
Raporda bu iddia ile ilgili, “İktidar yetkilileri faciadan yaklaşık iki ay önce gerçekleşen denetime atıf yaparken, faciadan üç gün önce gerçekleştirilen denetimle ilgili kamuoyunu aydınlatıcı bir bilgi vermemektedir” ifadesi kullanıldı.
"Maden İş Kanunu çıkartılmalı"
Öte yandan raporda, 26 maddelik alınması gereken önlemler listesi yer aldı. TTK gibi kamu kurumlarının her türlü siyasi baskıdan arındırılması ve madencilik kurallarına göre yönetilmesi gerektiği kaydedildi.
Ayrıca tüm madenlerin ILO standartları göz önünde tutularak yeniden denetlenmesi gerektiği de vurgulandı. Raporda, Maden İş Kanunu çıkartılması gerektiği ve madencilik sektörüne yönelik ihtisas mahkemelerinin kurulması gerektiği vurgulandı.
"En son ne zaman sondaj yapıldı?"
CHP raporunda ayrıca, ‘yanıt bekleyen sorulara’ da yer verildi. Tüm delillere ne zaman el konulduğu, şüphelilerin ocağa girmesine izin verilip verilmediği ile bugüne kadar neden herhangi bir görevden uzaklaştırma ya da görevden alma işlemi uygulanmadığı soruldu.
Raporda ayrıca, “Müessesede metrajına uygun sondaj çalışması en son ne zaman yapılmıştır? Havalandırma sistemleri ne zaman kontrol edilmiştir? Kurum müdürü değişikliğinden sonra bu müesseseden kaç kişi ayrılmıştır? Gelen idari amirler atanırken liyakat ilkeleri göz önünde bulundurulmuş mudur? Metan boşalması neden olmuştur?” sorularına yer verildi.
(RT)