Fotoğraf: MA
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Hasta ve tahliyesi geciktirilen mahpus yakınlarının Diyarbakır’da başlattığı Adalet Nöbeti eylemi 336. gününde.
MA’nın haberine göre, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi önünde bir araya gelen mahpus yakınları, bir kez daha mahpusların serbest bırakılmasını talep etti.
Mahpus yakınlarının açıklamasına, tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAYDER),Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Bağlar İlçe Örgütü ile Mezopotamya Dil ve Araştırma Derneği (MED-DER) katıldı.
“Çocuklarımızın davasının peşini bırakmayacağız”
Bugünkü açıklamayı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) hakkında ihlal kararı verdiği engelli mahpus Civan Boltan’ın annesi Nazime Boltan yaptı.
Boltan, eylemlerinin 12’nci ayına yaklaştıklarını, ancak gelinen süreçte hiçbir taleplerinin karşılanmadığını söyledi:
“Biz onlardan ağır bir şey istemedik, sadece çocuklarımızın haklarını verin dedik. Tutuklulara zulmediliyor. Oğlum ile konuştuğumda, arkadaşlarının açlık grevine girdiğini söyledi. Demek ki çocuklarımızın haklarını vermiyorlar diye, çocuklarımız greve giriyor. Bir kez daha söylüyoruz, biz çocuklarımızın davasının peşini bırakmayacağız.”
- İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) rakamlarına göre, cezaevlerinde 651’i ağır, 1517 hasta mahpus bulunuyor.
Civan Boltan hakkında
Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Ekim 2008 tarihinde Diyarbakır’ı ziyareti sırasında, polise taş attığı iddiasıyla tutuklandı, 6 ay tutuklu kaldı. 17 yaşındaydı. Hakkında Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde 23 yıl hapis istemiyle dava açıldı.
Davası sürerken, 2012 yılında askerlere yönelik bombalı saldırı gerçekleştirmek isterken meydana gelen patlamada yaralandı. Kolu ampute edildi ve sol gözü görme yetisini kaybetti.
İki yıl sonra, PKK üyeliği suçlaması ve bombalı saldırı sebebiyle yargılandığı mahkemece verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, Yargıtay’ca onandı.
Şubat 2015’te, ağırlaştırılmış müebbet mahkumlarının tutulduğu tek kişilik hücrede kalmasının engelli olması sebebiyle zorluk yarattığı gerekçesiyle, diğer mahpuslardan günlük hayatını sürdürmesi için yardım alabileceği bir koğuşa geçmek üzere başvuru yaptı.
Mart ve Nisan 2015’te verilen iki ayrı sağlık raporunda da “sağlık durumunun refakatçi gerektirdiği fakat bu durumun, cezasının gerekliliklerinin önüne geçemeyeceği” sonucu yer aldı.
Buna dayanarak alınan kararla ilgili ağır ceza mahkemesine yaptığı itiraz Ekim 2015’te reddedilince 11 Aralık 2015’te Anayasa Mahkemesine başvurdu.
Anayasa Mahkemesi de 18 Mayıs 2016’daki kararıyla Boltan’ın başvurusunu reddedince AİHM’e başvurdu.
Başvurusunda hem engelli olması sebebiyle tek kişilik hücrede kalması gibi bir mahkumiyet koşulunun insani olmadığını hem de tahliye ihtimali olmaksızın ömürboyu hapis cezasına çarptırılmasının hak ihlali olduğunu ifade etti.
TIKLAYIN - AİHM “Ağırlaştırılmış Müebbet Hapsi” Mahkum Etti
AİHM, 12 Şubat 2019’da kararını açıkladı: Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin işkence ve kötü muamele yasağının düzenlendiği 3. maddeyi ihlal etmekten suçlu bulundu; engelli mahkum Civan Boltan’a 1500 Euro mahkeme masrafı ödenmesine hükmetti.
AİHM kararını bugün açıkladı, başvurudaki mahkumiyet koşullarıyla ilgili kısımda hak ihlali bulmazken, “ömürboyu hapis cezasının sonlandırılamayacak doğasından hareketle” böyle bir ceza uygulandığı için Türkiye’yi mahkum etti. Mahkeme'ye göre, kişilerin ömür boyu hapiste kalmaları değil, cezalarını gözden geçirecek bir mekanizmanın bulunmaması hak ihlali olarak sayılıyor. (AS)