Haberin Kürtçesi için tıklayın
Vartinis katliamıyla ilgili davada zamanaşımı riskini dile getiren müdahil avukatlar, hakkında yakalama kararı olan dönemin ilçe Jandarma Alay Komutanı olan sanık Bülent Karaoğlu hakkında kırmızı bülten çıkarılmasını talep etti.
Yeniden görülen davanın Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmasında mahkeme, bu taleple ilgili ara karar kurmadı.
Bir sonraki duruşma 20 Ekim 2022’de görülecek.
Muş Barosu Başkanı, mağdur avukatı Kadir Karaçelik bianet’e yaptığı açıklamada zamanaşımı riskinden bahsetmişti:
“Dosyanın, 3 Ekim 2023’e kadar kesin karara bağlanmazsa zamanaşımı nedeniyle düşmesi tehlikesi var. Ancak tutuklama kararının infaz edilmesinin ardından dava sürecinin hızlanmasını, birkaç duruşmada karar verilmesini bekliyoruz. Dosya Yargıtay’a gittiğinde de zaten daha önceden hukuki açıdan incelenmiş bir dosya olduğundan hızlı şekilde hüküm verebilir.”
Ancak tutuklama kararı henüz infaz edilemedi.
“Sanık etkin şekilde aranmadı”
MA’nın haberine göre, davanın dün görülen duruşmasına, katliamdan sağ olarak kurtulan Aysel Öğüt ve ailenin yakınları katıldı.
Dava avukatları duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Kimlik tespiti ardından Öğüt ailesinin avukatı, Muş Baro Başkanı Kadir Karaçelik, söz aldı.
Karaçelik, davanın zamanaşımına uğrama ihtimalinin olduğunu vurgulayarak, hakkında yakalama kararı olan dönemin ilçe Jandarma Alay Komutanı olan sanık Bülent Karaoğlu hakkında Kırmızı Bülten çıkarılmasını talep etti.
Hakkında yakalama kararı çıkarılan sanık Karaoğlu’na yönelik etkin bir arama gerçekleştirilmediğini dile getiren Karaçelik, şunları söyledi:
“Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi sanığın kaçması için imkân yarattı. 9 tane insan yakılarak, öldürüldü. Vefat eden şahısların tek akrabası orada oturan kişilerdir. Adalet Bakanlığından yargıya kadar herkesin ihmali var. Kırmızı bülten çıkarmak için usulde engel bulunmamaktadır. Etkin bir soruşturma, etkin bir araştırma oluşturulsun.
“Sanığı huzurunuza getirmek yerine savunmasını İstanbul’dan talimatla aldınız. Bu şahsı neden huzura çıkarmıyorsunuz? Katalog suç olduğu halde ilk yargılamada tutuklama yapılmadı? İmza tedbiri önce konuşulup, sonra kaldırıldı. Tüm bu göstergeler cezasızlık politikasının bir parçası olarak karşımıza çıkıyor.”
Beyanların ardından ara kararını açıklayan mahkeme ise sanık Bülent Karaoğlu hakkında kırmızı bültenle aranması hususunun celse arasında değerlendirilmesine ve celse arasında gerekli işlemlerin tesis edilmesine karar verdi.
Vartinis'teki ev müze yapıldı |
2 Ekim 1993’te Muş’un Korkut ilçesine bağlı Vartinis köyünde yaşayan Mehmet Nasir Öğüt, Eşref Oran, Sevda Öğüt, Sevim Öğüt, Mehmet Şakir Öğüt, Mehmet Şirin Öğüt, Aycan Öğüt, Cihan Öğüt ve Cinal Öğüt askerlerce öldürüldü. Olay, Vartinis’in kuzeyindeki dağlık alanda gündüz meydana gelen çatışmada bir astsubayın yaşamını yitirmesinden sonra gerçekleşti. Hasköy İlçe Jandarma Komutanı, astsubayın cenazesini alıp Vartinis’in içinden geçerken aracı durdurup “Bu gece bu köyü yakacağım, başınıza yıkacağım” dedikten sonra birkaç el havaya ateş açıp ayrıldı. Gece saat 2-3 sıralarında beldeye özel harekatçı, komando ve yüzlerce askerle operasyon yapıldı. Nasır Öğüt’ün evi köyün merkezi yerindeki belediye binasına çok yakın mesafedeydi. M. Sıddık Öğüt’e ait evin önünde bir kişinin zafer işareti yaptığı iddiasıyla ev ateşe verildi. Görgü tanıklarının anlattıklarına göre o sırada evlerden sokaklara çıkanlar elleri yukarı kaldırılıp belediye binasının önünde toplatıldı. Yanan evin içinden çığlıklar gelmesi karşısında köy halkı kurtarmak için hareketlense de güvenlik güçleri izin vermedi. Evin içindeki anne, baba ve yedi çocuk diri diri yandı. Görgü tanıkları ifadelerinde, küçük çocukların pencere korkuluklarına tırmanmalarına rağmen evden dışarı çıkmalarına izin verilmediğine tanık olduklarını anlattılar. Nasır Öğüt’ün ağabey Eşref Öğüt’ün hak arama girişimleri, “aynı şeyi kendisinin de yaşayacağı” tehdidiyle karşılaştı. Aileden sağ kurtulan tek kişi olan Mehmet Nasır Öğüt’ün kızı Aysel Öğüt suç duyurusunda bulundu. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı, evin PKK tarafından yakıldığını söyleyerek dosyayı kapattı. Aysel Öğüt’ün gücünü toplayıp 2003’te yaptığı ikinci suç duyurusu üzerine dosya yeniden incelendi, dava açıldı. Ancak dava “güvenlik gerekçesiyle” Muş’tan Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi’ne alındı, ilk duruşma 4 Aralık 2013’te görüldü. Sanıklar ilk ifadelerinde “olayı hatırlamadıklarını” ya da “yangını PKK’nin çıkardığını” söylediler. Olay tarihinde Hasköy İlçe Jandarma Bölük Komutanı olarak görev yapan Jandarma Yüzbaşı Bülent Karaoğlu, Hasköy İlçe Jandarma Komando Bölük Komutanı Piyede Kıdemli Üstteğmen Hanefi Akyıldız, Muş Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürü Şerafettin Uz ve Jandarma Başçavuş rütbesiyle Gökyazı Jandarma Karakol Komutanlığı görevini yapan Turhan Nurdoğan sanık olarak yargılandı. Tüm taleplere rağmen dava süresince tutuklanmadılar. “Kasten ev yakmak suretiyle birden çok kişinin ölümüne sebebiyet vermekten” yargılanan tüm sanıklar beraat etti. Vartinis’teki evin enkazı, 2012-2013 yıllarında Nusaybin Belediyesi’nin katkılarıyla müze yaptırıldı. |
(AS)