- Basın emekçilerinin görevlerini yapmasına polis neden engel olmaktadır?
- Polis herhangi bir eyleme müdahale ederken gazeteci ve muhabirlere neden müdahale etmektedir?
- Son haftalarda yapılan eylemlere müdahale edilirken gazetecilere yönelik darp, taciz, gözaltı gibi hukuksuz uygulamalara başvuran polisler hakkında bir işlem yapılacak mıdır?
- İstanbul Kartal’da ETHA muhabiri Elif Bayburt ile MA muhabiri Doğan Kaynak’ı darp eden polisler hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?
- Anayasanın 23. maddesi ile AHİS’in 10. maddesini ihlal ederek haber alma ve verme özgürlüğünü zor kullanarak engel olan güvenlik güçlerine bu yetki ve talimatı kim vermektedir?
- Basına yönelik bu saldırı, engelleme, baskı, darp, şiddet, taciz, gözaltı, tehdit gibi uygulamaların artmasına engel olmak için bir girişim başlatılacak mıdır?
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Meclis Başkanlığına verdiği önergede İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya bu soruları sordu.
Basın emekçilerine yönelik artan polis şiddetini Meclis gündemine taşıyan Ali Kenanoğlu, polisin gazetecilere yönelik darp, taciz ve gözaltı vakalarını hatırlattı.
İstanbul Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin ve İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ayhan Karaduman’ın toplumsal eylemlerde görevlerini kötüye kullandığını belirtti.
"Polis özgür basın emekçilerini hedef gösteriyor"
“Son zamanlarda yapılan bütün eylemlerde polisin, basın emekçilerinin görüntü almasını, haber yapmasını engellediği, şiddet, taciz, gözaltı gibi uygulamalara başvurduğu, bu tür yöntemlerle özellikler sosyalist ve özgür basın emekçilerini hedef göstermeye çalıştığı görülmektedir.” dedi.
Gazetecilere yönelik polis saldırılarının Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlali olduğunu ifade eden Kenanoğlu önergeye “Bu yapılanlar haber alma ve verme hürriyetini baskı ve zor kullanarak engel olma amacı taşıdığından, Anayasa’nın 28. maddesi ile haber ve görüş alma ve verme özgürlüğünü ihlâl ettiğinden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AHİS) 10. maddesine açıkça aykırılık taşımaktadır” diye yazdı.
Son dönemde gazetecilere yönelik polis şiddeti |
Aralarında Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu'nun da aralarında bulunduğu 20 gazetecinin yazıları nedeniyle fişlendiği ortaya çıktı. İstanbul Kadıköy’de 1 Eylül Barış Günü eylemlerini izleyen bianet muhabiri Tuğçe Yılmaz polisin cinsel tacizine maruz kaldı. Aynı eylemde sendika.org muhabiri Zilan Azad gözaltına alındı. Van’da 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingini takip eden gazetecilerden Mesut Bağcı polisler tarafından yere yatırılarak darp edildi ve kamerasını kırıldı. Kendisini ‘TEM Şube’ mensubu olarak tanıtan bir sivil polis, MA muhabiri Berivan Kutlu ile JİNNEWS muhabiri Zelal Tunç’u ölümle tehdit etti. Polis, gazetecilere “Seni vururum, kimse seni bulamaz” dedi. Aynı polis, JİNNEWS muhabiri Elfazi Toral’a da silah çekti. Ayrıca polisler, sık sık gazetecilerin görüntü almasını engelleyerek, kameralarını kırmaya çalıştı. Aynı gün İstanbul’un Beykoz ilçesindeki Tokatköy’de yaşanan kentsel dönüşümde kolluğun müdahalesini görüntülemek isteyen basın mensuplarının mahalleye girişi engellendi. Halk TV muhabiri Erdinç Yılmaz polis kalkanlarıyla darp edildi. 2 Eylül’de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hakkında yürütülen soruşturma kapsamında yakalanan eski Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban’ın fotoğrafını çekmeye çalışan gazeteciler ise Gasp Büro Amiri tarafından tehdit edildi. Basın odası kapısına gelen 3-4 polis, gazetecileri şüpheli gibi kapıya dizdi ve fotoğrafları yayımlamamaları için tehdit etti. 3 Eylül’de Kartal Meydanı’nda tutuklu yakınlarının yapmak istediği basın açıklamasında ETHA muhabiri (Etkin Haber Ajansı) Elif Bayburt gözaltına alındı ve MA Muhabiri Doğan Kaynak darp edildi. |
(HA)