Haberin Kürtçesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış-Beştaş, dört farklı cezaevindeki hak ihlalleriyle ilgili, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna başvuruda bulundu.
Danış-Beştaş, “sürekli olarak cezaevlerinden hak ihlallerine dair başvuruların geliyor oluşunun, önemli bir demokrasi ve hukuk sorununa işaret ettiğini” ifade etti.
Başvurularında, cezaevlerinde inceleme yapılmasını talep etti.
Dilekçelerdeki hak ihlalleri şöyle:
Kayseri Cezaevi
“Sosyal, kültürel etkinliklerin keyfi bir şekilde engellendiği, saz, bilgisayar, dil, resim gibi kurs taleplerinin karşılanmadığı, spor saatinin 45 dakikaya indirildiği, oda değişim taleplerinin karşılanmadığı, mahpusların kendi aralarında düzenledikleri skeçler gerekçe gösterilerek koğuş baskınları yapıldığı, ziyaret saatlerinin 50 dakika ile sınırlandırıldığı, pratikte ise bu sürenin daha da kısıtlandığı, Yeni Yaşam, Azadiya Welat gazetelerinin, Birnebun ile Ziring gibi yayınların engellendiği, radyoların depolarda tutularak sahiplerine verilmediği, telefon görüş haklarının kısıtlandığı, 700 TL civarında elektrik ücretleri alındığı şeklinde iletilen şikayetler, bahse konu kurumun ziyaret edilmesini ve hak ihlallerinin yerinde incelenmesini gerekli kılıyor.”
Şanlıurfa 2 Nolu T Tipi Cezaevi
“7 Ekim 2021 günü Şanlıurfa T Tipi Cezaevinde kalan mahpusların odaları basılmış, mahpuslar darp ve cebirle başka odalara dağıtılmış, hemen ertesi gün yani 8 Ekim 2021 günü ise haklarında disiplin soruşturması açıldığına dair tebligat almışlardır. Neticesinde bazı mahpuslar 3 ay ziyaretçi hakkından yoksun bırakılırlarken bazıları ise 10 gün hücre cezasına mahkum edilmişlerdir. Darp edilerek mağdur edilen mahpusların şikayet başvuruları değerlendirilmemiş ancak, 1 Temmuz 2022 günü disiplin cezası aldıkları gerekçesiyle tahliyeleri engellenen mahpuslar olmuştur. İsa Binici, Adil Aydemir, Osman Ay tahliyesi engellenenler arasındadır. Bahse konu durumun çift taraflı bir mağduriyet olduğu açıktır. Ayrıca bu durum, mahpusların haklarını arama yollarının da disiplin cezaları baskısı ile kapatıldığı anlamına gelmektedir.”
Sincan 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi
“Mahpusların telefon görüş hakları adliler için 30 dakika iken, siyasi mahpuslar için 10 dakika; diğerleri için tanınan görüntülü görüşme hakkının siyasilerde uygulanmaması, yine ziyaretçilerin görüş haklarının kısa tutulması, dışarıdan gönderilen kitap sayılarına sınır getirilmesi, kol saati takmanın, radyonun, temizlik malzemelerinin, daksil gibi kırtasiye malzemelerinin, spor kıyafeti şort vb kıyafetlerin yasaklanması, tek bir eşofman altına izin verilmesi, çift kişilik battaniye verilmemesi, aileler tarafından gönderilen iç çamaşırlarının mahpuslara teslim edilmemesi, şeklinde tezahür eden hususlar açıkça ayrımcılığa tekabül ediyor.”
Silivri Cezaevi
“Orhan Sayır sağlık sorunlarından ötürü İstanbul’a tedaviye geldiğini, tedavi sürecinin tamamlanmasının ardından apar-topar gözaltına alındığını, isnat edilen suç konusunda bilgilendirilmediğini aktarmıştır. Sayır’ın annesi Tunceli’de ikamet etmekte olup 82 yaşında ve yüzde 92 engelli olduğu için oğlunun ziyaretlerine gidememektedir. Ayrıca işitme engelli olan anne, telefon hakkını da kullanamamaktadır. Bu durumun, Orhan Sayır’ın ailesi ile iletişiminin tümden kesildiği açıktır. Sayır’ın sevk talepleri ise değerlendirilmemektedir. Oysa mahpusların en temel haklarından birisi de toplumsal ve ailevi bağlarının korunmasıdır.”
TIKLAYIN - 3 ayda 17 hapishaneden 1589 hak ihlali
(AS)