* Photo: İtalya Donanması / BMMYK
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Shabia Mantoo, bugün (10 Haziran) BM'nin Cenevre ofisinde bir basın toplantısı düzenledi. Mantoo, 2015 yılından bu yana Akdeniz üzerinden Avrupa'ya ulaşmak isteyen mültecilerin sayısının azaldığını, fakat söz konusu geçişler sırasında yaşanan can kayıplarının arttığını açıkladı.
"Akdeniz'den Avrupa'ya geçmeye çalışan mülteci ve göçmenlere ilişkin bildirilen rakamlar 2015'te olduğundan daha düşük olsa da yolculuklar daha ölümcül hale geliyor" değerlendirmesine yer verilen açıklamda Akdeniz'den Avrupa'ya geçişlerle ilgili sayısal veriler de paylaşıldı.
BMMYK'nın paylaştığı veriler özetle şöyleydi:
Daha az geçiş, daha çok ölüm
"Üç milyondan fazla mülteci ve göçmenin Akdeniz'den Avrupa'ya geçtiği ve bu açıdan zirvenin görüldüğü 2015 yılından bu yana, bu yolculukları yapanların sayısında COVID-19 pandemisinden de önce başlayan bir düşüş eğilimi var. 2021 yılında 123 bin 300 bireysel geçiş bildirildi. Bu sayı, 2020 yılında 95 bin 800, 2019'da 123 bin 700 ve 2018 yılında 141 bin 500 idi.
"Düşen geçiş sayılarına rağmen ölü sayısında ciddi bir artış oldu.
"Geçen yıl Akdeniz ve kuzeybatı Atlantik'te 3 bin 231 kişinin öldüğü veya kaybolduğu bildirildi. Bu sayı, 2020 yılında bin 881, 2019 yılında bin 510 ve 2018 yılından 2 bin 277'nin üzerindeydi.
"Çok daha fazla sayıda kişi ise Sahra Çölü ve uzak sınır bölgelerinden karayoluyla gelirken hayatını kaybetmiş veya kaybolmuş olabilir."
Uluslararası topluma çağrı
BMMYK Sözcüsü Mantoo ayrıca mültecilerin geçişi sırasında en fazla ölüm ve suistimallerin yaygın olarak Eritre, Somali, Cibuti, Etiyopya, Sudan ve Libya rotalarında görüldüğünü ifade etti:
"Yolculukları sırasında, mülteciler ve göçmenlerin, Sahra Çölü'nü geçmek için kaçakçılara güvenmekten başka fazla bir seçeneği yok. Bu da onları yüksek suistimal risklerine maruz bırakıyor. Libya ve Tunus'tan, çoğu kişiler denizi geçerek İtalya ve Malta'ya ulaşmaya çalışıyor."
Sözcü Shabia Mantoo, Akdeniz'de mülteci ölümlerinin önlenmesi ve Avrupa yolculuğuna çıkan kişilerin korunması için uluslararası topluma daha fazla eylem çağrısında bulundu. (SD)