Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kanser tedavisi gördüğü Almanya'da yaşamını yitiren Barış Grubu üyesi Aysel Doğan’ın Dersim'deki cenazesine polis saldırdı.
PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısı ile 1999 yılında Avrupa’dan Türkiye’ye gelen Doğan, 11 Mayıs'ta Almanya’nın Köln kentinde tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.
Doğan’ın cenazesi bugün (14 Mayıs) Diyarbakır’da yapılan törenin ardından memleketi Dersim’e uğurlandı.
TIKLAYIN-Aysel Doğan yaşamını kaybetti
Dersim merkezdeki evine götürülmek istenen cenaze, Turişmek Mahallesi girişindeki kontrol noktasında polis tarafından durduruldu.
Polisler cenazenin aile evine getirilmesine izin vermedi, biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Polis cenazenin Asri Mezarlığı'na götürülmesini istemesi üzerine kontrol noktasında yüzlerce kişi oturma eylemi başlattı.
Uzun süre bekleyişin ardından kitlenin hiçbir şekilde mezarlığın içine girmesine izin vermeyen polis, sadece Doğan ailesinin katılacağı şekilde defin işlemine izin vereceğini söyledi.
Alanda bulunan HDP'li vekiller tepki göstermelerine rağmen mezarlığın içine alınmadı. Böylece Aysel Doğan'nın cenazesi sadece aile bireylerinin katılımı ile defnedildi.
Kitlenin mezarlık önündeki kontrol noktasındaki bekleyişi sürerken, Ozan Yıldırım adlı bir gazetecinin de polis saldırısı sonucu fenalık geçirerek hastaneye kaldırıldığı belirtildi.
Aysel Doğan hakkında
Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi mezunu olan Aysel Doğan, memleketi Dersim'de bir süre spor öğretmenliği yaptı.
1980 Kenan Evren darbesinde devlet şiddetiyle tanışan Doğan, aynı dönemde tutuklandı. İki yıl boyunca hiç mahkemeye çıkarılmadan cezaevinde tutuldu. Savaş ve çatışmalı sürecin devreye konulduğu 1990'lı yıllarda bir kez daha tutuklanan Doğan, 11 aylık tutukluluğun ardından hapishaneden çıktı.
1991 Genel Seçimlerinde Dersim'de bağımsız aday olan Doğan, en yüksek oy almasına rağmen mazbatası verilmedi.
Artan devlet şiddeti karşısında Avrupa'ya iltica eden Doğan, Kürt özgürlük mücadelesinde çalışmalarını sürdürdü. Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) üyesi olan Doğan, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine İkinci Barış Grubu üyesi olarak 2 Ekim 1999 tarihinde Türkiye'ye gelen "Barış Elçisi" heyetinde yer aldı.
Türkiye'ye gelmesiyle tutuklanan Doğan, "örgüt üyeliği" gerekçesiyle 10 yıl boyunca tutuklu kaldı.
43 yaşında girdiği hapishaneden 53 yaşında çıkan Doğan, siyasi çalışmalarına devam etti. Dersim Alevilik İnanç ve Kültür Akademisi Derneği'ni kuran Doğan, eylem ve etkinlikleri nedeniyle "KCK" adı altında yürütülen operasyonlar kapsamında 28 Eylül 2011'de bir kez daha tutuklandı.
18 yıl hapis cezası verilen Doğan, 11 Eylül 2012 tarihinde PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı cezaevlerinde başlatılan açlık grevi eylemine katıldı.
Doğan'a verilen 18 yıl hapis cezası, Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri'nin kapatılmasının ardından 7 Mayıs 2015'te Yargıtay'da görülen davada bozuldu. Yeniden yargılama kararı verilmesinin ardından Doğan hakkında, ağır sağlık sorunları nedeniyle tahliye kararı verildi.
Yeniden görülen davada hapis cezası verilen Doğan, bir kez daha yurtdışına çıkmak zorunda kaldı ve devlet baskıları nedeniyle iltica etmek zorunda kaldığı Almanya'da 69 yaşında yaşamını yitirdi. (RT)