* Fotoğraf: Dünya Gıda Programı (WFP) / Marco Di Lauro
Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Gıda Programı'nın (WFP) da aralarında bulunduğu kuruluşların Ocak ve Şubat aylarında Afganistan üzerine gerçekleştirdiği Entegre Edilmiş Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması'nın (IPC) bulguları kamuoyuyla paylaşıldı.
BM'nin dün (9 Mayıs) yayınladığı araştırma sonuçlarına göre, Afganistan'da yaklaşık 20 milyon kişi akut açlık ile karşı karşıya. Bu, 38,9 milyon kişinin yaşadığı ülke nüfusunun neredeyse yarısı demek.
Rapor ayrıca Afganistan'ın kuzeydoğusundaki "yıkıcı" düzeylerdeki gıda güvensizliğini de verileriyle ortaya koyuyor.
* Afganistan'da akut gıda güvensizliği (Mart-Mayıs 2022)
Rapora göre, Taliban'ın Eylül 2021 itibariyle yeniden egemen olduğu ülkeye "insani yardım yapılsa da açlık hala benzeri görülmemiş seviyede."
Kuraklık ve ekonomik kriz
Afganistan'daki gıda güvenliğinin Haziran-Kasım döneminde "hafif bir iyileşme" yaşayacağını öngören rapor, ülkede akut gıda güvensizliği yaşayan kişilerin sayısının nüfusun yüzde 47'sine tekabül eden 19,7 milyon seviyesinden 18,9 milyona düşeceğini tahmin ediyor.
Rapora göre, bu öngörünün başlıca sebepleri arasında Mayıs-Ağustos döneminde buğday hasadının yapılacak olması, bu yıl gıda yardımlarında artış yaşanması ve tarıma olan desteğin artması var.
* Akut gıda güvensizliği öngörüsü (Haziran-Kasım 2022)
Öte yandan, rapor aynı zamanda öngörülen herhangi bir kazanımın sınırlı olacağı konusunda uyarıyor:
"Devam eden kuraklık ve ekonomik kriz, ülke çapında milyonlarca insanın hayatını ve geçim kaynaklarını tehdit etmeye devam ediyor."
Ülkenin kuzeydoğusundaki gıda güvensizliği konusunda endişelerini dile getiren kuruluşlar, Ghor vilayetinde yaşayan 20 binden fazla kişinin yıkıcı düzeylerde açlık ile karşı karşıya olduğunu, "uzun ve sert geçen kış ve feci tarım koşullarının" bu duruma sebep olduğunu söylüyor.
Ukrayna savaşının etkisi
Rapora göre, "önümüzdeki dönemde yapılacak hasadın Afganistan'daki milyonlara biraz da olsa rahatlama getireceği öngörülse de pek çok insan için söz konusu rahatlama çok uzun sürmeyecek."
Rusya-Ukrayna savaşının Afganistan'a buğday arzı, gıda maddeleri, tarımsal girdiler ve akaryakıt fiyatları üzerinde baskı oluşturacağını ifade eden rapor, tohum, gübre ve sulama için suya erişimin sınırlı olduğuna, işgücü fırsatlarının az olduğuna ve son aylarda insanların gıda ürünlerini alabilmek için yüksek miktarlarda borca girdiğine dikkat çekiyor.
TIKLAYIN - Savaşın yarattığı gıda krizi dünyayı nasıl etkiliyor?
(SD)