Fotoğraf: Derin Yoksulluk Ağı
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili ve HDP Çocuk Komisyonu üyesi Hüseyin Kaçmaz, çocuk yoksulluğunun önüne geçilebilmesi amacıyla TBMM Başkanlığı'na araştırma önergesi sundu.
TIKLAYIN - Avrupa'da derin çocuk yoksulluğu raporu: Türkiye'ye de atıf var
Kaçmaz, çocukların yoksulluk ve sosyal dışlanmaya karşı korunma hakkının sağlanması ve sağlıklı bir yaşam için yeterli olanağı bulunmayan çocuklar adına etkin politikaların hayata geçirilmesi için alınacak tedbirlerin belirlenmesini istedi.
Önergenin "Gerekçe" bölümünde Kaçmaz özetle şöyle dedi:
"Ekonomik krizden en çok çocuklar etkileniyor"
"Nüfusun %27,2'sini çocukların oluşturduğu Türkiye'de çocuk yoksulluğu son dönmelerde oldukça fazla bir artış gösterdi. AKP-MHP iktidar bloğunun savaş politikalarındaki ısrarı ile derinleşen ekonomik krizden en çok çocuklar etkileniyor.
"Bugün Türkiye'de milyonlarca çocuk beslenme, ısınma ve giyim gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır. Çocuk yoksulluğu; çocuk işçiliği, çocuk evlilikleri gibi ağır toplumsal krizleri de derinleştirmektedir.
"Çocuklar kansızlıkla mücadele ediyor"
"Türk Aile Hekimleri Dergisi'nde yayımlanan çalışmaya göre, her dört çocuktan birinin kilosunun çok düşük olduğu, çocuklarda büyüme ve gelişme sorunları yaşandığı tespit edilmiştir. Bu çalışmada ayrıca çocuklarda kalp hastalığı potansiyelinin yüksek olduğu, kız çocuklarının yüzde 85'inin, oğlan çocuklarının ise yüzde 68'inin kansızlıkla mücadele ettiği saptanmıştır. Bu oranın Avrupa'da yalnızca yüzde 18 olduğu belirtilmektedir."
TIKLAYIN - Tarihi geçmiş mama, bakkaldan tekli bebek bezi, musluk suyu
TIKLAYIN - Hacer Foggo: Çocuklar açlıkla mücadele ediyor
Artan döviz kurları da etkili
"Son yıllarda döviz kurlarında yaşanan dalgalanma ve pandemi süreci ile birlikte yoksulluk koşulları altında yaşayan aileler ve çocukları temel ihtiyaçlarına erişememekte, buna bağlı olarak özellikle bebek mamaları ve bebek bezleri fiyatlarında yaşanan ciddi artışlar yurttaşların ekonomik olarak zorlanmalarına neden olmaktadır.
"Aileler 0-3 yaş çocuklarını hazır çorba, şekerli su, pirinç lapası gibi besin değeri bu yaş grubu için yeterli olmayan besinlerle beslemek zorunda kalmaktadır. Derin Yoksulluk Ağı'nın 'Türkiye'de Çocuk Yoksulluğu' raporuna göre, derin yoksulluk yaşayan ailelerin yüzde 74'ü bebek maması almakta zorlanmakta, ailelerin yüzde 21'i ise mamaya ya da beze hiçbir şekilde erişemiyor.
"Her gün öğün atlanıyor"
"Yine hanelerin yüzde 38,7'sinde neredeyse her gün öğün atlandığı tespit edilmiştir. Yoksulluk koşulları altında yaşayan çocukların yaşama, gelişme, korunma ve katılım haklarına erişimlerinin risk altında olduğunu vurgulayan uzmanlar, beyin gelişimi için 0-3 yaş arası beslenmenin hayati önem taşıdığını ve yeterli beslenemeyen çocuklarda bu durumun telafisi mümkün olmayan zararlar oluşturacağını belirtmektedirler.
"Tüm bu bilgiler ışığında çocuk yoksulluğunun önüne geçilebilmesi ve çocukların üstün yararı gözetilerek temel yaşam haklarının sağlanması için alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılması elzemdir."
(AÖ)