Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin 26 kişinin gıyabında yargılandığı dava bugün İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etti.
Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz ile avukatı Ali Ceylan’ın hazır bulunduğu duruşmayı Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da izledi.
Yedincisi görülen duruşmada savcı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Savcı Suudi Arabistan Başsavcılığı’nın Türkiye’deki mahkemeye yazı göndererek yargılamanın Suudi Arabistan’a devredilmesini ve sanıklar hakkında çıkartılan kırmızı bülten kararlarının kaldırılmasını istendiğini söyledi.
Mütalaasını da bu yönde veren savcı dosyadaki ‘güçlükleri’ öne sürerek, davanın talep üzerine Suudi Arabistan’a devrini istedi.
Savcı mütalaasında “Sanıkların yabancı ülke vatandaşı olmaları, haklarında çıkartılan yakalama emirleri ve kırmızı bülten kararlarının infaz edilmediği gerekçesiyle ifadelerinin alınmadığı, bu haliyle dosyanın sürüncemede kaldığı gerekçesiyle Cezai Konularda Uluslararası Adli İş Birliği Kanunu’nun 24. Maddesi uyarınca dosya hakkında durma kararı verilerek aynı yasa uyarınca yargılamanın Suudi Arabistan adli makamlarına devrinin sağlanması ve gerekli usul işlemlerinin yapılmasını talep edilir” dedi.
Mahkeme ise kovuşturmanın Suudi Arabistan adli makamlarına devri hususunda görüş bildirilmesi için Adalet Bakanlığı'na yazı yazılmasına karar verdi.
26 sanık hakkındaki yakalama emirlerinin ve kırmızı bülten kararlarının devamına hükmeden mahkeme, adli sicil ve nüfus kayıtlarının temini için de Interpol Daire Başkanlığı'na yazılan yazının cevabının beklenmesine karar kıldı.
Bir sonraki duruşma 7 Nisan'da görülecek.
Cengiz: Anlamaya çalışıyoruz
Duruşma çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan avukat Ali Ceylan, "Henüz Suudi Arabistan'dan gelen cevabı biz de görmediğimiz için bir şey söyleyemiyorum. Ama savcılık durma kararı talep etti, devrini talep etti. Bakacağız bir şey demek zor" diye konuştu.
Hatice Cengiz de "Biz de tam anlayamadık, anlamaya çalışıyoruz" dedi.
Cemal Kaşıkçı cinayeti |
Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Selman'a yönelik eleştirileriyle bilinen ve Washington Post gazetesinde köşe yazarlığı yapan Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de nikah işlemleri için gittiği Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğundan bir daha çıkamadı. İlerleyen süreçte Kaşıkçı'nın, konsoloslukta öldürüldüğü ve cesedinin parçalandığı ortaya çıktı. Kaşıkçı'nın cesedine bugüne kadar ulaşılamadı. Uluslararası baskılar karşısında Suudi Arabistan'da yapılan yargılamada ismi açıklanmayan beş sanık idam cezasına, üç kişi de ağır hapis cezalarına çarptırıldı. İdam cezaları bir süre sonra 20 yıla varan hapis cezalarına çevrildi. Türkiye'de de Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili 20 kişi hakkında "canavarca hisle öldürmekten" dava açıldı. Davada yargılanan kişi sayısı daha sonra 26'ya çıktı. Cemal Kaşıkçı hakkındaGazeteci, yazar. 59 yaşındaydı. Suudi Arabistan'ın veliaht prensi Muhammed bin Selman'a karşı muhalif görüşleriyle biliniyor ve Washington Post'ta da bu konuda yazıyordu. Muhammed bin Selman'ın reform uygulamalarını eleştirip tepki çekmesinin ardından geçen yıl ülkesini terk edip ABD'ye yerleşti. Daha önce de Al Arab Yayın Grubu'nun genel müdürlüğü ve genel yayın yönetmenliği görevinde bulundu. Okaz ve Saudi Gazette de dahil olmak üzere Suudi Arabistan merkezli olan Arapça ve İngilizce yayın yapan çok sayıda gazetede çalıştı. Bir dönem de İngiltere'deki Suudi Büyükelçiliği'nde medya danışmanlığı yaptı. |
(HA)