Fotoğraf: Unicef.org
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye'den Derin Yoksulluk Ağı'nın da veri paylaştığı Avrupa'da Derin Çocuk Yoksulluğu Raporu yayınlandı. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Sosyal İşler, Sağlık ve Sürdürülebilir Kalkınma Komitesi'nden Pierre-Alain Fridez'in hazırladığı rapor, nisan ayında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinde tartışmaya açılacak.
Sosyal İşler Komitesi'ne göre, aşırı çocuk yoksulluğu ortadan kaldırılmaktan çok uzak ve hatta COVID-19 pandemisinden önce genişlemesine yeniden başladı. Ve bu durum, kamu politikalarının bu konuyla mücadele etmedeki toplu başarısızlığını doğruladı.
Ermenistan, Romanya, Sırbistan ve Türkiye
Pierre-Alain Fridez'in (İsviçre, SOC) komite tarafından kabul edilen raporu, dünyadaki yaklaşık 385 milyon çocuğun, yani tüm çocukların yüzde 19,5'inin, yetişkinlerin yüzde 9,2'sine kıyasla aşırı yoksulluk içinde yaşadığını hatırlatıyor.
Rapor, UNICEF'in Avrupa ve Orta Asya'da 22 milyon çocuğun yoksulluk sınırının altında yaşadığını tahmin ettiğini belirterek, özellikle Ermenistan, Romanya, Sırbistan ve Türkiye'deki duruma atıfta bulunuyor.
Raporda şu ifadeler yer alıyor: "Bu ülkelerde yaşayan çocukların tipik profili göz önüne alındığında, durum tüm üye devletlerde endişe verici. Çocuklar yoksulluk veya aşırı yoksulluk içinde. Bölgedeki ülkeler son yirmi yılda önemli ekonomik deneyimler yaşarken servet paylaşımının eşit olmayan şekilde dağılmasından çocuklar da etkilendi. Ne yazık ki, aşırı büyümenin olduğu bu dönemde yoksulluk artmaya devam etti."
2030'a kadar yoksullukla mücadele
Üye devletlere temel gıda maddeleri üzerindeki tüm KDV vergilerinden feragat etmeyi öneren komite, "Avrupa'daki tüm çocuklar, yeterli bakımı sağlayabilecek, evrensel ve ücretsiz sosyal korumadan yararlanmalı ve gıda hakkına sahip olmalıdır" dedi. Buna ek olarak, kabul edilen metin, dezavantajlı mahallelerde yoksulluk içinde yaşayan çocukların "eğitim, sağlık, kültürel ve sportif gelişimi için gerekli tesis ve programların" kurulmasını ve "yeterli çocuk yardımı gibi yoksulluktan kurtulmalarına yardımcı olacak finansal önlemlerin" alınmasını tavsiye ediyor.
Parlamenterler, 2030 yılına kadar aşırı yoksullukla mücadeleye yönelik kamu politikalarının merkezine çocuğun yüksek yararı, esenliği ve sesini duyurma hakkının yerleştirilmesi gerektiğini vurguladılar.
(AÖ)