Aralık 2021'de Sincar'daki toplu mezarlardan çıkartılan cenazeler defin için taşınıyor/IndyTurk
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Enfal ve Şehitler Bakan Yardımcısı Berevan Hamdi, Sincar'daki toplu mezarlarla ilgili olarak AA'ya yaptığı açıklamada Irak'ın Musul kentine bağlı Sincar ilçesinde şu ana kadar Êzidilere ait 81 toplu mezar ortaya çıkarıldığını söyledi.
Toplu mezarların tamamının IŞİD'in 3 Ağustos 2014'teki saldırısından sonraki döneme ait olduğunu söyleyen Hamdi, "Elimizdeki tüm bilgi ve belgelere göre bu bir soykırım. Bütün bulgular IŞİD'in böyle bir suç işlediğini kanıtlıyor." dedi.
İki hafta önce 4 toplu mezar daha bulundu
Sincar'ın Hardan bölgesinde iki hafta önce bulunan 4 toplu mezardan çıkarılan kemiklerin başkent Bağdat'taki adli tıpa gönderildiğini hatırlatan Hamdi, yapılan DNA testlerinin ardından kurbanların kimliklerinin tespit edileceğini aktardı.
IKBY'li yetkili, "Sincar'daki toplu mezarlardan bazıları çocuk ve yetişkin erkeklere ait, bazısına da sadece kadınlar gömülmüş. Kadınlara ait toplu mezarlarda kazı çalışmasına henüz başlanmadı. İleride orada da çalışmalar yapılacak." dedi.
23 mezarda kimlik tespiti yapıldı
Bölgede şu ana kadar Êzidilere ait toplu mezarların 23'ünde kurbanların kimlik tespitlerinin yapıldığı, geri kalan 58 toplu mezarın da açılmasının beklendiği belirtiliyor. (AEK)
Êzidi SoykırımıIrak ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD ) Irak'taki Êzidiler'e yönelik olarak 3 Ağustos 2014'te gerçekleştirmiş olduğu katliamlar silsilesi (Êzîdîlerin deyimiyle 73. Ferman) Birleşmiş Milletlerce soykırım ,olarak kabul edilmiştir. Soykırımda Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki Êzîdî kadınlar ve küçük yaştaki kızlar IŞİD mensupları tarafından cinsel köleliğe zorlandı, erkekler sürgün edildi ve binlercesi
topluca infaz edildi. Birçoğu Sincar'da olmak üzere toplamda yaklaşık 5 bin kişinin öldürüldüğü 10 bine yakın kişinin ise esir düştüğü biliniyor. Soykırım 2014'te Peşmerge'nin IŞİD saldırıları sonucunda geri çekilmesinden sonra başlamıştır. IŞİD'in Êzîdîlere yönelik katliamı uluslararası toplumda geniş yer buldu ve tepki olarak ABD IŞİD'e yönelik hava saldırılarına başladı. Ek olarak ABD, İngiltere ve Avustralya, Sincar Dağları'na kaçmış olan Êzidilere uçaklarla acil yardımlar yaptı ve Êzîdîleri savunmaya giden Peşmerge, PKK ve YPG güçlerine silah desteği sağladı. IŞİD'in Êzîdî nüfusa yönelik eylemleri yaklaşık 500.000 mülteciye ve binlerce kişinin ölümüne veya kaçırılmasına sebep oldu. Soykırım özellikle Almanya'daki diğer Yezîdî topluluklarını da etkiledi. Kürdistan Bölgesel Yönetimi 2019'da 3 Ağustos'u "Êzidi Soykırım Günü" ilan etti. |