Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Basın meslek örgütleri Kocaeli Ses’in sahibi ve yazı işleri müdürü Güngör Arslan’ın öldürülmesiyle ilgili bir açıklama yaparak son dönemde artan saldırılara dikkat çekti, cezasızlığa vurgu yaptı.
Basın Konseyi, Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Haber Kameramanları Derneği, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası yaptığı ortak açıklamada GüngörArslan’la birlikte geçen sene Bursa’da öldürülen Hazım Özsu ile geçtiğimiz hafta Mersin Haberci gazetesine, Mersin Büyükşehir Belediyesi'ndeki bir yolsuzluk iddiasını manşetine taşıdığı için yapılan boyalı-yumurtalı saldırıyı hatırlattı.
Gazetecilerin öldürülmesi boyutuna ulaşan bu saldırılar karşısında hükümetin acil bir eylem planı hazırlaması gerektiğini belirten basın meslek örgütleri “Yerelinden ulusalına habercilik ve gazetecilik kaygısı dışında çabası olmayanların korunması gerekmektedir” dedi.
Gazetecilere yönelik saldırıların cezasızlıkla sonuçlanmasının yeni saldırıları ve cinayetleri beraberinde getirdiğini belirti.
Cinayetlerin ve saldırıların arkasındaki güçlerle birlikte ortaya çıkartılmasını isteyen basın meslek örgütleri sorumlulara en ağır bir biçimde cezalandırma da istedi.
"Gazeteci susarsa toplum susar"
Basın meslek örgütleri açıklamalarının devamını şöyle getirdi:
Gazetecilik, olayları, gerçekleri objektif bir şekilde okuyucuya ulaştırırken, kamusal çıkarları ön planda tutar.
Halkın haber alma hakkını ve kamu çıkarını kendi hayatının dahi önüne koyan gazetecilik mesleği korunmalı, buna karşı yapılan saldırılar en ağır biçimde cezalandırılmalıdır.
Biz basın meslek örgütleri olarak başta Ses Kocaeli internet haber sitesinin sahibi ve yazı işleri müdürü olan Güngör Arslan’ın öldürenlerin ve azmettirenlerin açığa çıkarılmasını, gazetecilere yönelik saldırılar karşısında cezasızlığa son verilmesini ve gazetecilerin can güvenliğinin sağlanmasını istiyoruz.
Toplumun nefes borularının kesilmesine biz basın meslek örgütleri olarak izin vermeyeceğiz. Gazeteci susarsa toplum susar.
2021’de 56, son beş yılda 141 haberciye saldırıya uğradıbianet'in Medya Gözlem Raporuna göre 2021'de en az 56 medya temsilcisi görev başında saldırıya uğradı. Bursa’da yaşayan radyocu Hazım Özsu yorumlarını beğenmeyen bir dinleyicisi tarafından evinin girişinde öldürüldü. Kasım’da Danıştay tarafından yürürlüğü durdurulana dek polis müdahalelerinin görüntülenmesine yasak getiren "Ses ve Görüntü Kaydı Alınması" Genelgesi, medya temsilcilerinin keyfi şekilde engellenmesi, gözaltına alınması veya saldırıya uğramasına zemin oluşturdu. Temmuz’da Suruç Katliamı’nın altıncı yıldönümünde görev yapan 10 gazeteci saldırıya uğradı. Ancak Genelgenin yürürlüğünün durdurulması, habercilere yönelik hukuka aykırı müdahaleleri sonlandıramadı. Yılın acı gelişmelerinde biri de, bir haberciye fiziksel saldırılardan birinin failinin, HaberTürk TV temsilcisi Muharrem Sarıkaya olmasıydı. Türkiye’de son beş yılda, en az 141 haberci görev başında saldırıya uğradı. 2017’de 20 gazeteci ve iki medya kuruluşu, 2018’de 19 gazeteci ve bir medya kuruluşu; 2019’da 26 gazeteci, 2020’de de 18 haberci şiddetin hedefi olmuştu. 2016 ve 2017 yıllarında iki Suriyeli gazeteci kendi ülkelerinin muhalifleri tarafından Türkiye’de öldürülürken 2018'de Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, Suudi Arabistan’ın İstanbul Konsolosluğu’nda bu ülkeden özel olarak gelen bir infaz timi tarafından öldürülmüştü. |
(HA)