* Fotoğraf. AA arşiv
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Konya’nın Meram ilçesinde 30 Temmuz'da ırkçı saldırı sonucunda katledilen yedi kişilik Dedeoğulları ailesine yönelik saldırıya ilişkin dokuz kişi hakkında açılan davanın ikinci duruşması görüldü.
Konya 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada Mehmet Altun, Ali Çalık, Al Keleş, (bir başka) Ali Keleş, Ayşe Keleş, İbrahim Keleş, Lütfi Keleş, Ramazan Çalık, Veli Keleş ve Yahya Çalık yargılanıyor.
Bugünkü duruşmada reddi hakim talebinde bulunan avukatlar, iki dosyanın birleştirilmesi yönünde verilen ret kararının geri alınmasını istedi.
“Aynı gün açılan dosyalar birleştirilmeli”
Yeni Yaşam gazetesinin haberine göre, duruşmaya Özgürlük İçin Hukukçular Derneği’nin (ÖHD) Ankara, Diyarbakır ve Mersin şubelerinde çok sayıda avukatın yanı sıra Dedeoğlları ailesinin yakınları ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Konya il ve ilçe yöneticileri ile HDP Milletvekilleri Abdullah Koç ve Ali Kenanoğlu katıldı.
Sanık Altun mahkeme salonuna Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlanırken beş tutuksuz sanık da salonda hazır bulundu.
Duruşmada söz alan Dedeoğulları ailesinin avukatları 12 Mayıs’ta gerçekleştirilen saldırı dosyası ve katliam dosyasının birleştirilmesi yönündeki taleplerinin bir önceki duruşma reddedilmesine karşı konuştu.
Avukat Atila Kart, kolluk ve savcılığın yapmadığı görevi mahkemeden beklediklerini belirterek, “Aynı gün açılmış bu iki dosyanın birleştirilmesi gerekiyor. Savcılık görev ve yetkisini kötüye kullanmıştır bunu elbette HSK’ya taşıyacağız. Birleştirilme yönündeki ret kararının geri alınmasını istiyoruz. Aksi durumda mahkeme tarafsız ve bağımsızlığını yitirmiş olacağından reddi hakim talebinde bulunuyoruz” dedi.
Avukat Kart, 12 sayfalık reddi hakim gerekçelerini içeren dilekçeyi mahkemeye sundu. Çetin Dedeoğulları da reddi hakim talebine katıldığını beyan etti.
Mahkeme dosyayı görmeden nasıl karar verdi?
Ardından söz alan avukat Fırat Epözdemir de mahkemenin 12 Mayıs saldırısının Konya 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dosyanın iddianamesini istemeden aralarında bir bağ olmadığı kanısına nasıl varabildiğini sordu. Epözdemir reddi hakim talebi yineledi.
Mahkeme reddi hakim talebini görüşmek için duruşmaya 30 dakika ara verdi.
HDP: Müdahale etmekten vazgeçin
Mahkeme aranın ardından açıkladığı kararıyla, reddi hakim talebini reddetti.
HDP buna ilişkin yazılı açıklama yaptı, “Katliamın yaşanmasıyla başlayan ırkçı saldırının üstünü örtmeye yönelik girişimler dava sürecinde de devam ediyor” dedi.
Partinin yazılı açıklamasında, avukatların “gerçekleri açığa çıkarmaya” yönelik taleplerini sistematik olarak reddeden mahkeme heyetinin bugün de “reddi hakim” talebini reddederek duruşmayı sürdürmeye çalıştığı ifade edildi:
“Bunun üzerine avukatlar ile katliama uğrayan aile üyeleri heyeti protesto ederek duruşma salonunu terk etti.”
Duruşma sonrası yapılan açıklamada konuşan HDP Milletvekili Abdullah Koç, ırkçı katliamın nedenlerinin araştırılmadığının altını çizdi:
“Hrant Dink katliamı ve İzmir’de Deniz Poyraz katliamında olduğu gibi burada da soruşturmanın genişletilmesi ve gerçek faillerin ortaya çıkarılması önünde ciddi engeller var. Türkiye’de adalet sarayları var ama içinde adalet yok. Mahkemenin verdiği kararda da gördük ki Türkiye’de artık adalet kalmamış. Adalet Bakanlığı’na sesleniyoruz. Artık bu davaya müdahale etmekten vazgeçsinler.”
Ne olmuştu?
Konya'nın Meram ilçesi Hasanköy Mahallesi'nde yaşayan Dedeoğulları ailesi 30 Temmuz'da kendi evlerinde silahlı saldırıya uğramış, saldırganlar yedi kişiyi öldürerek evi ateşe verip kaçmıştı.
Olay yerine ihbar üzerine giden polis, Yaşar Dedeoğlu, Barış Dedeoğlu, Serpil Dedeoğlu, Serap Dedeoğlu, İpek Dedeoğlu, Metin Dedeoğlu ve Sibel Dedeoğlu'nun cenazelerini bulmuştu.
Olaya ilişkin yürütülen soruşturmada katil zanlısı Mehmet Altun'un da aralarında bulunduğu Keleş ve Çalık ailelerinden 11 kişi hakkında "Canavarca Hisle Tasarlayarak Yedi Kişiyi Kasten Öldürme", "Azmettirme", "Yakarak Mala Zarar Vermeye Azmettirme" suçlarından dava açılmış, Keleş ve Altun ailelerinden 11 kişi tutuklanmıştı.
Konya 5. Sulh Ceza Hakimliği'nde 7 Ekim'de görülen katliam davası kapsamında daha önce 12 Mayıs'ta gerçekleşen saldırı nedeniyle tutuklan Ali Keleş ve Lütfi Keleş'in bu dosya kapsamında da tutuklanmasına karar verilmiş, dosyadaki tutuklu sayısı 13'e yükselmişti.
12 Mayıs saldırısı
24 yıldır aynı mahallede yaşayan Dedeoğulları ailesi katliamdan yaklaşık 2 ay önce, 12 Mayıs 2021'de yaklaşık 60 kişilik ırkçı bir grubun saldırısına maruz kalmıştı.
Saldırıyı "Biz ülkücüyüz, sizi burada yaşatmayacağız" tehditleriyle düzenleyen grup, yedi kişilik aileyi ağır yaralamıştı. Saldırının ardından tutuklanan yedi kişiden beşi tahliye edilmişti. Ali Keleş ve Lütfi Keleş'in tutuklu yargılandığı dosya kapsamında toplam 9 sanık yargılanıyor.
Ailenin avukatı Abdurrahman Karabulut, katliam öncesinde ailenin korunması noktasında yeterli güvenlik önlemleri almayan mülki idare amirleri, il ve ilçe emniyet müdürleri ile koruma tedbirini yanıtsız bırakan dosyanın savcısı ve sulh ceza hâkimi hakkında "görevi ihmal" suçundan şikâyette bulunmuştu. (AS)