*Fotoğraf: AA/Arşiv
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), “Suriye Göçünün 10. Yılında Türkiye’de Suriyeli Göçmenler” başlıklı araştırmasının sonucunu kamuoyuyla paylaştı.
8-29 Kasım tarihleri arasında Türkiye genelinde 1067 kişiyle yapılan araştırmaya göre; toplumun önemli bir bölümü Suriyeli göçmenlere karşı negatif duygular besliyor.
Katılımcıların yüzde 55.4’ü “Suriyeliler ülkelerine dönmeli” derken, yüzde 45.5’i "ileride sorun yaratacak tehlikeli insanlar" olduğunu, yüzde 41.7’si de "yük olarak gördüklerini" söyledi.
TIKLAYIN-"Suriyelilerin Geri Gönderilmesi Hukuk Dışı"
"Sorun yaşamıyorum ama..."
"Suriyelileri nasıl tanımlarsınız?" sorusuna katılımcıların yüzde 70'i "Suriyeli göçmenlerin temiz, güvenilir ve kibar olmadığı" yanıtını verdi.
“Suriyeliler çalışkan mıdır?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 57.5’i “hayır” dedi.
“Suriyeli komşunuz olsun ister misiniz?” sorusuna görüşmecilerin yüzde 55'i “istemem” cevabını verirken, katılımcıların yüzde 71.5’i Suriyelilerle “mecbur kaldıkça” iletişim kurduğunu belirtiyor.
Katılımcıların büyük çoğunluğu Suriyelilere negatif baksa da “Suriyelilerle sorun yaşıyor musunuz” sorusuna büyük çoğunluğu (49.7) “hayır yaşamıyorum” cevanını verdi.
Yüzde 35,1'i “bazen sorun yaşadığını” belirtirken, yüzde 15,3'ü “yaşıyorum” yanıtını verdi.
TIKLAYIN-"Suriyelilerle Aynı Evi Paylaşırım" Diyenlerin Oranı Yarıya Düştü
“Zarar görmedim ama…”
Göçmenlere karşı negatif tutuma karşın araştırmaya katılanların yüzde 38.3’ü yerel halkla Suriyeliler arasında herhangi bir çatışmaya tanık olmadığını ancak benzer vakaları duyduğunu söyledi.
"Son 5 yıl içerisinde Suriyelilerden bizzat zarar gördünüz mü” sorusuna katılımcıların yüzde 77.3’ü “hayır, zarar görmedim” dedi.
Yine “Ailenizden biri zarar gördü mü” sorusuna yüzde 78.1’i "hayır" cevabını verdi.
“Çevrenizde zarar gören oldu mu” sorusunda ise “evet, gördü” diyenlerin oranı yüzde 46.7 iken, “Hayır, görmedi” diyenlerin oranı da 41.1 oldu.
Araştırmaya katılanların yüzde 52.1’i devletin acil ihtiyacı olanlara yardım etmesi gerektiğini belirtirken yüzde 9’u ise her koşulda yardım etmesi gerektiğini belirtti.
“Sizce Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Suriyelilere yaptıkları yardımlar yeterli mi?” katılımcıların yüzde 70’i yapılan yardımların ‘gereğinden çok’ olduğunu söyledi.
TIKLAYIN-"Suriyelilerle Aynı Evi Paylaşırım" Diyenlerin Oranı Yarıya Düştü
"Suriyelilerden alış-veriş yapmam"
“Suriyeliler tarafından kurulan bir işyeriyle alışveriş yapar mısınız?” sorusuna yüzde 44.2’si “Aynı işi yapan Türk iş yeri varsa orayı tercih ederim” derken, yüzde 46.7’si “kesinlikle yapmam” dedi.
“Evet, mutlaka yaparım” diyenlerin oranı ise sadece 9.1 oldu. Suriyelilerin Türkiye’de işyeri açmasına sıcak bakmayanlar da yüzde 67.1.
Katılımcıların Suriyelilerin iş yeri açmasını istememe nedenleri ise şöyle: "Vergi ödemiyorlar (yüzde 71.4), burada kalıcı olurlar (yüzde 70.8) ve bizim imkanlarımızı çalarlar (yüzde 60.3)"
Katılımcıların yüzde 62.8’i “Türkiye’de çalışmalarını asla istemiyorum” diyor. Gerekçe olarak da şu yanıtlar veriyor: "Ülkelerine dönüp orada çalışsınlar (yüzde 73.6), ücretler düşer (yüzde 67.6), burada kalıcı olurlar (yüzde 67) ve işimizi elimizden alırlar (yüzde 56.9)"
TIKLAYIN-"Suriyelileri Geri Göndererek İnsanlık Suçu İşleniyor"
"Ülkelerine dönsünler..."
"Suriyelilerin nerede yaşamasını isterdiniz" sorusuna ise; katılımcıların yüzde 66.1’i “ülkelerine dönsün” derken yüzde 16.8’i "güvenli bölgelere yerleştirilmelerini" söyledi.
Yüzde 7.1’i ise" ülke ve şehir bazında dengeli bir dağılımdan yana olduğunu" belirtti.
Suriye’deki savaşın bitmesi durumunda ise “ülkelerine dönsünler” diyenlerin oranı yüzde 84.2’ye yükseliyor.
Öte yandan, Suriyelilerin Türkiye ekonomisine yararlı olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 82.9 iken, kültürel hayata zenginlik katmadığını düşünenlerin oranı da 85.7’ye kadar çıkıyor.
TIKLAYIN-"Bu Kadar Alışmışken Her Şeye Yeniden Başlayamam"
"Suriyeliyle evlenmem"
Araştırmada Suriyelilerle evlilik ve arkadaşlıkla ilgili de sorular yönetildi. Kadın katılımcıların yüzde 68.8’si, erkeklerin ise yüzde 64.7’si “Bir Suriyeliyle evlenmem" diyor.
Çocuğunun bir Suriyeliyle evlenmesine izin vermeyeceklerin oranı yüzde 67.4, kardeşlerinden birinin evlenmesinden rahatsızlık duyacaklarını belirtenlerin oranı ise yüzde 65.3.
"Bir Suriyeli ile arkadaş olabilir misiniz" sorusunda ise katılımcıların yüzde 46,4’ü "hayır" olmam derken yüzde 18.2’si “olurum”, yüzde 20.9’u da “kısmen” yanıtını verdi.
TIKLAYIN-Devlet Suriyelilere Ne Yardımı Yapıyor?
Seçmen ne düşünüyor?
Araştırmaya göre; iktidarın Suriyelilerle ilgili politikaları konusunda da memnuniyetsizlik var. Ankete verilen yanıtlar Türkiye genelinde değerlendirildiğinde katılımcıların yüzde 48.3’ü hükümetin politikalarını çok yanlış, yüzde 18.5’i de yanlış olarak bulduğunu belirtiyor.
Partilere göre ayrıldığında ise; AKP seçmeninin yüzde 46,3’ü politikaları yanlış bulduğunu söylüyor. CHP seçmeninde bu oran yüzde 88, MHP’de yüzde 66.6, İyi Parti’de yüzde 88.1, HDP’de ise yüzde 91.6 gibi çok yüksek bir orana çıkıyor.
AKP seçmeninin yüzde 42.6'sı ülkelerine dönmeli yanıtını verirken, diğer tüm partilerin seçmenlerinin yüzde 50'sinden çoğu "ülkelerine dönmeli" şeklinde görüş belirtti.
TIKLAYIN-"Devletler Bizim Adımıza Karar Vermesin"
Araştırmadan öne çıkan diğer başlıkları ise şöyle:
| |
(RT)