Fotoğraf: TGS
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Milliyet genel yayın yönetmeni ve başyazarıyken uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Abdi İpekçi katledildiği yerde ve mezarı başında anıldı.
Genel başkanlığını yaptığı Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İpekçi’yi vurulduğu yerde anarken, ailesi, Milliyet, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Basın Konseyi ise mezarı başındaydı.
TIKLAYIN - Gazeteci Abdi İpekçi Cinayeti
İpekçi’nin Nişantaşı’da evinin önündeki anıtta bir anma töreni yapan TGS burada kısa bir açıklama da yaptı. Burada konuşan TGS Genel Sekreteri Mustafa Kuleli, İpekçi’nin yaşamı hakkında bilgi verdi.
TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş ise İpekçi’nin emekçi yönüne vurgu yaptı.
1961’de 212 sayılı Basın İş Yasa’sının çıkması sürecinde gazetecilerin örgütlenmesine yönelik verdiği mücadeleyi hatırlatan Durmuş, “Halkın haber alma hakkını engelleyen sermaye gazetelerinin tutumuna karşı çıkmıştı” dedi.
Bir anma da mezarı başında
Fotoğraf: AA
Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri başında düzenlenen anma törenine ise, İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi İzet, İstanbul Eski Baro Başkanı Turgut Kazan, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Hürriyet yazarı Sedat Ergin, Milliyet genel yayın yönetmeni Mete Belovacıklı, Milliyet yazarı Tunca Bengin ile CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Saniye Yurdakul'un yanı sıra birçok gazeteci ve medya çalışanı katıldı.
Anmada konuşan kızı Nükhet İpekçi İzet, "Babamın Milliyet Gazetesi'ndeki varlığı 30 yıl bile bulamamıştı ama Milliyet Gazetesi onu 43 yıl daha yaşattı” dedi.
TGS Genel Sekreteri Sibel Güneş ise "Abdi İpekçi yazılarında üzerinde durduğu en önemli şeyler; bu ülkenin bölünmez bütünlüğü, demokrasi ve barış. Gazetecilikten ödün vermemesi de en önemli özelliklerinden birisi. Abdi İpekçi gazeteciliğine hala çok ihtiyacımız var. Kendisini her zaman sevgi ve özlemle anıyoruz. Abdi İpekçi cinayetinin nasıl gerçekleştirildiği, Abdi İpekçi cinayetinin davasının hem iletişim fakültelerinde hem de hukuk fakültelerinde ders olarak okutulmasına çok ihtiyaç var. Eğer Abdi İpekçi cinayetini gerçekleştiren anlayışı biz anlatabilseydik, daha sonraki dönemde ne faili meçhul cinayetler olurdu ne gazetecilere olan fiziksel saldırılar, gazeteci cinayetleri cezasızlıkla ödüllendirilmezdi. Her 1 Şubat'ta buraya geleceğiz ve Abdi İpekçi neden öldürüldü sorusunu sormaya devam edeceğiz. Abdi İpekçi gazeteciliği bitti diyenlere de bitmediğini ve bu ülkenin ancak Abdi İpekçi gazeteciliği anlayışıyla biz mesleğimizi yapabilirsek daha aydınlık yarınlara çıkacağını söyleyeceğiz" diye konuştu.