Kaynak: AA, DW Türkçe
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye'de yargılanan Almanya vatandaşı gazeteci-çevirmen Meşale Tolu, "terör örgütü propagandası yapmak" ve "terör örgütü üyeliği" suçlamalarından yargılandığı davadan beraat etti.
Tolu'nun da aralarında bulunduğu 23 sanığın, MLKP üyeliği ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından yargılandığı davada karar açıklandı.
İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık Sinan Aktaş ile sanıkların avukatları katıldı. Almanya Büyükelçiliğinden bir temsilci ile Almanya Yeşiller Partisi'nden parlamento üyesi Max Lucks de duruşmayı takip etti.
Heyet, "terör örgütü propagandası yapmak" ve "silahlı örgüte üye olmak" suçlarını işlediklerinin sabit olmadığı gerekçesiyle sanıklar Meşale Tolu Çorlu ve eşi Suat Çorlu'nun beraatine karar vererek, haklarındaki adli kontrol tedbirlerini de kaldırdı.
Alman Gazeteciler Birliği'nden açıklama
Alman Gazeteciler Birliği (DJV) de Twitter'dan yaptığı açıklamada "Çok iyi. Rahatladık. Meşale Tolu nihayet aklandı. Tebrikler, tüm tutuklu ve baskı altındaki gazetecilerle dayanışmaya devam" ifadeleri kullanıldı.
Öte yandan mahkeme heyeti, sanıklar Deniz Havuç ve Serkan Okatan'ı "örgüt adına suç işleme" ve "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçlarından 6'şar yıl 5'er ay 15'er gün hapis cezasına çarptırdı.
Sanık Ali Aykul'u, 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasını erteleyerek 2 yıl denetime tabi tutulmasına hükmeden heyet, sanık Serkan Zorlu'yu ise 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Heyet, Zorlu'nun da cezasını erteleyerek 1 yıl denetim süresine tabi tutulmasını kararlaştırdı.
Heyet, diğer 17 sanık hakkında da üzerlerine atılı suçları işledikleri sabit olmadığından beraat hükmü kurdu.
Ne olmuştu?
ETHA muhabiri ve çevirmen olarak çalışan Meşale Tolu, 30 Nisan 2017'de 2,5 yaşındaki oğluyla birlikte yaşadığı evine yapılan bir polis baskınıyla gözaltına alınmış ve 6 Mayıs'ta tutuklanmıştı.
MLKP örgütüne üye olmak ve örgüt propagandası yapmakla suçlanan Tolu aynı zamanda Almanya vatandaşı. Davası Alman Büyükelçiliği yetkilileri ve Almanya basını tarafından da yakından takip edilen Tolu, "terör örgütü propagandası yapmak" ve "terör örgütüne üye olmak" ile suçlaması yargılanıyordu ve 15 yıla kadar hapsi isteniyordu.
İddianamede Tolu aleyhine yöneltilen suçlamalar arasında 2014'te Suphi Nejat Ağırnaslı için düzenlenen yürüyüşe, Suriye'de IŞİD'e karşı çatışmalarda ölen Alman vatandaşı Ivana Hoffman'ın taziyesine, 2014'te Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nin (ESP) Kadıköy'de düzenlediği yolsuzluk karşıtı eyleme ve İstanbul'da bir ev baskınında polis tarafından öldürülen Yeliz Erbay ve Şirin Öter'in cenazesine katılmak bulunuyordu.
Bunların yanı sıra Tolu'nun evinde yasal yayın yapan Marksist Teori dergisi bulunması da iddianamede delil olarak gösterildi. İddianamede ayrıca bir gizli tanık ifadesi de yer alıyordu.
Eşi de kendisinden birkaç hafta önce tutuklanan ve serbest bırakılan Tolu, sevk edildiği Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda oğluyla birlikte kaldı. Tolu, 7,5 aylık tutukluluğunun ardından hakkında açılan davanın 18 Aralık 2017 tarihinde görülen ikinci duruşmasında adli kontrol şartıyla tahliye edilmişti.
(AÖ)