Haberin İngilizcesi için tıklayın
Adalet Bakanlığı, cezaevlerindeki hak ihlallerini gündeme getiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili- Doktor Ömer Faruk Gergerlioğlu’na, demans tanısı konulan eski milletvekili Aysel Tuğluk’u ziyareti için izin vermedi.
Gergerlioğlu, Bakanlığın kararını ve bir hekim olarak Adli Kurumu Kurumu (ATK) ile Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin Aysel Tuğluk için verdiği zıt raporları bianet’e değerlendirdi.
“Terör suçları” kapsamında yatan mahpusların ziyareti için Adalet Bakanlığı’ndan izin alınması şartının konulduğunu belirten Gergerlioğlu, çok kez başvuru yaptığını fakat her seferinde gerekçe gösterilmeden reddedildiğini söyledi.
Gergerlioğlu, Adalet Bakanlığına yönelik eleştirileri nedeniyle izin verilmediğini belirtti. Cezaevi yönetiminin de aynı tutum içinde olduğunu ifade etti.
TIKLAYIN-Alaattin Tuğluk: "Bir hukuk varsa onu arıyoruz, kimseye yalvarmıyoruz"
"Oturamamasına 'numara' deniyor"
İstanbul ATK’nin Tuğluk için verdiği “cezaevinde kalabilir” raporu ve Kocaeli Üniversitesi’nin “cezaevinde kalamaz, infazı ertelenmeli” raporunu da bir hekim gözüyle değerlendiren Gergerlioğlu, “Her iki raporu da ayrıntılı şekilde okudum. Kocaeli Üniversitesi’nde 9 profesör ‘kesinlikle cezaevinde kalamaz, infazı ertelenmeli’ diyor ve bunu tıbbi değerlendirmelerle ifade ediyor.
ATK ise raporunda ‘bizi kandırmaya çalışıyor, infaz ertelemeye gerek yok’ demiş. Sandalyeye oturamamasını bile numara olarak görmüşler. Demansta bu şekilde durumlar yaşanıyor ve çok yaygın bir durum. Hastalık açık şekilde ortada. ATK'nin raporu tıbbi beyanlar içermiyor, bunlar tıbbi beyanlar değil” dedi.
"Ahizeyi kaldırması dakikalar alıyor"
Hipokrat yemini hatırlatması yapan Gergerlioğlu, hekimlerin siyasi, dini hiçbir ayrım yapamayacağını vurguladı: “Tüm hekimler hipokrat yemini ediyor, hekimler ayrım yapamaz ama ATK’nin siyasi bir ayrım yaptığı çok açık ortada. Ziyaretinde giden vekil arkadaşlarımız telefon ahizesini kaldırması için yönlendirdiklerini bunun bile dakikalar aldığını söylüyor.
Sandalyeyi düzeltip oturana kadar uzun bir zaman geçtiğini, kelimeleri veya söyleyeceği şeyleri unuttuğunu, konuşmasında sorun olduğunu belirtiyorlar. Doktor olmayan insanların bile hissettiği bir durum var ortada ama ATK ‘kandırılıyoruz’ diyor, verdiği karar tamamen siyasi, tıbbi izahı yok."
TIKLAYIN-"Cezaevi idaresi bile Aysel'in iyi olmadığını söylüyor"
Bakanlık izin vermedi, cezaevinin önüne gitti
Adalet Bakanının ziyarete izin vermemesi üzerine Gergerlioğlu, bugün Kandıra Cezaevi önündeydi ve cezaevi önünde açıklama yaptı. Gergerlioğlu, cezaevi önünden "Aysel Tuğluk büyük hak ihlalleri yaşıyor. Aysel Tuğluk'un tıbbi raporlara göre bir an önce cezaevinden çıkarılması gerekiyor. Bunun yapılmaması halinde vahim bir sonuçla karşı karşıya kalınabilir" diye seslendi.
Ne olmuştu?
Aysel Tuğluk, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı görevinde bulunduğu dönemde, 29 Aralık 2016'da tutuklanmıştı. Tuğluk, hakkında hazırlanan iddianamede, DTK Eş Başkanlığı döneminde yaptığı açıklamalar ve faaliyetleri nedeniyle suçlanmıştı.
16 Mart 2018'de kararını açıklayan Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi, Aysel Tuğluk'a "örgüt yöneticisi olmak" iddiasıyla 10 yıl hapis cezası vermişti. Yapılan itirazların ardından Yargıtay 16. Ceza Dairesi de Tuğluk hakkında verilen hapis cezasını onamıştı.
Son olarak ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 6-8 Ekim Kobani eylemlerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Tuğluk için tutuklama kararı verilmişti.
Annesinin cenazesine saldırı
Beş yılı aşkın süredir Kandıra F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde tutulan Tuğluk, 13 Eylül 2017'de annesi Hatun Tuğluk'u kaybetti.
Hatun Tuğluk için Ankara'da yapılan cenaze törenine "Buraya Ermeni gömdürtmeyiz" diyerek ırkçı saldırı düzenlendi. Cenaze törenine yapılan saldırı ve süren tehditler nedeniyle Hatun Tuğluk'un bedeni gömüldüğü yerden çıkartıldı ve memleketi Dersim'de toprağa verildi.
Annesinin kaybından kısa bir süre sonra Aysel Tuğluk sağlık sorunları yaşamaya başladı. Her fırsatta ailesine ve avukatlarına telkinde bulunan ve sağlık sorunlarıyla gündeme gelmek istemediğini söyleyen Tuğluk'un hastalığı gün geçtikçe ilerledi.
Demans tanısı konuldu
Hafıza kaybı yaşayan Tuğluk, günlük işlerini tek başına yapamaz hale geldi. Sevk edildiği Kocaeli Üniversitesi Hastanesi 15 Mart 2021'de Tuğluk'a demans tanısı koydu.
KOÜ Adli Tıp Anabilim Dalı 12 Temmuz'da açıkladığı kesin raporunda ise; "Demansın ilerleyebileceğini, cezaevi koşullarında tıbbi destek ve bakımın yeterliliğinde sorun yaşanabileceğini, Tuğluk'un yaşamını bir başkasının yardımı olmaksızın sürdürmesinin mümkün olmadığını, zorunlu ihtiyaçları karşılayamayacağını, infazının ertelenmesi gerektiğini, infaz kurumunda hayatını yalnız idame ettiremeyeceğini" belirtti.
KOÜ 'cezavinde kalamaz', ATK 'kalır' dedi
Tuğluk, daha sonra İstanbul Adli Tıp Kurumu'na sevk edildi. ATK, iki saatlik incelemenin ardından "hayatını yalnız başına idame ettirebilir, tedavisi ve düzenli kontrolleri sağlanarak, cezaevinde infazına devam edilebilir" yönünde rapor verdi.
ATK raporu nedeniyle Savcılık, infaz ertelenmesi talebini de reddetti. Üçüncü bir sağlık raporu için 21 Aralık 2021'de yeniden hastaneye sevk edildi.
Aysel Tuğluk hakkında
Demokratik Toplum Partisi'nde (DTP) Eş Başkanlık yaptı. 2007-2009 yılları arasında Diyarbakır milletvekili, 2011-2015 yıllarında HDP Van milletvekili oldu.
Ayrıca HDP Hukuk ve İnsan Haklarından sorumlu eski Eş Genel Başkan Yardımcılığı görevini sürdürdü.
Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı Yönetim Kurulu üyesi, İnsan Hakları Derneği Üyesi ve Yurtsever Kadınlar Derneği kurucusu oldu. (RT)