* Fotoğraf: İHD İstanbul Şubesi
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, “Marmara Bölgesi Hapishaneleri Üç Aylık (Temmuz-Ağustos-Eylül 2021) Hak ihlalleri Raporu”nu bugün açıkladı.
Toplam 25 hapishaneden mahpus ve yakınlarının başvuruları ile basına yansıyan bilgilerden elde edilen verilerle hazırlanan rapora göre, Eylül ayında ihlallerde artış gözlemleniyor.
“Hapishane kantinlerinde fahiş fiyat”
Rapordaki ihlaller şöyle açıklandı:
“Hapishanelerin tümünde; keyfi disiplin cezaları,
Süreli-süresiz yayınlar ile kitap ve mektuplara getirilen yasaklar,
Resmi kurumlara yazılan yazılar ve suç duyurusu dilekçelerinin gönderilmemesi,
Sohbet ve spor haklarının kullandırılmaması,
Havalandırma hakkının kısıtlanması,
Hapishane kantinlerinde fahiş fiyat, çeşit azlığı, sadece belli markaların bulunması,
Bazı ihtiyaç malzemelerinin satışının yasak olması ve bu ihtiyaçların dış kantinden de karşılanmaması uygulamaları devam ediyor.
Yetersiz beslenme, COVID- 19 salgını döneminde hasta mahpusların sağlıklarının daha da kötüleşmesine neden oluyor.”
Tespit ve öneriler
Raporun sonuç bölümünde şu tespit ve öneriler yer alıyor:
“Özellikle içinden geçtiğimiz pandemi sürecinde mahpuslara yönelik hak ihlalleri vahim boyutlara ulaşmış, bir işkence yöntemi olan tecrit daha da derinleştirilmiştir.
“Açlık grevleri bir kez daha kamuoyunun dikkatini hapishanelerdeki tecrit uygulamasına çekmiş olmakla birlikte, bir işkence yöntemi olan tecride karşı tepki vermek için mahpusların açlık grevi yapmalarını bekler pozisyona düşmenin; hak örgütleri, hukuk örgütleri ve siyasetçiler başta olmak üzere tüm demokratik güçlerin kendilerini sorgulamalarını gerektirdiği kabul edilmelidir.
“Nisan 2020’de çıkarılan ve şartlı tahliye, denetimli serbestlik ve açık cezaevlerine nakilleri ilgilendiren Ceza İnfaz Yasası değişikliğinin keyfi ve kötü niyetli uygulamalara yol açacağı endişesi bu dönemde olumsuz örneklerle desteklenmiş, yeni bir sorun alanı yaratmıştır.
“Pandemi, temel hakların kullanımında artan hak ihlalleri ve ağır tecrit yanında sağlık ve tedavi hakkına erişim ve yaşam hakkına yönelik ağır tehdit oluşturmaya devam etmektedir.
“Ağır hasta mahpuslar başta olmak üzere risk grubundaki tüm mahpusların sağlık ve yaşam haklarını koruyucu önlemlerin acilen alınması ve pandemi süresince serbest bırakılarak riskten korunmaları sağlanmalıdır.
“Hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri dışarıda yükselteceğimiz sesle engellenir. Bu nedenle; hazırladığımız rapor, ihlallerin önlenmesi için yetkilileri uyarmak yanında, hapishanelerde yaşanan devasa sorunlara ilişkin duyarlılık ve mahpuslarla dayanışma çağrımızdır.”
* Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
(AS)