Haberin Kürtçesi için tıklayın
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Dr. Mehmet Selim Ölçer’e hapis cezası verilmesiyle ilgili açıklama yaptı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi 1990-1995 dönemi başkanı, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Kurucular Kurulu üyesi Dr. Mehmet Selim Ölçer hakkında, Diyarbakır’da kurulan Sarmaşık Yoksullukla Mücadele Derneği’ne yönelik soruşturma kapsamında açılan davada 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi.
Hak savunucuları üzerindeki baskılara son verilmesini isteyen TİHV, “Ağır insan hakkı ihlallerinden biri olan yoksullukla mücadele etmek hiçbir şekilde suç değildir” dedi.
“Toplumsal dayanışma ve yardımlaşmayı büyüttü”
TİHV’in açıklamasında, Ölçer’in çok iyi bir hekim ve katıksız insan hakları savunucusu olduğu ifade edildi:
“Ömrünü sağlık hakkı, emek, demokrasi, barış ve insan hakları mücadelesine adamıştır. Bu amaçla pek çok sivil toplum örgütünün kuruluş ve çalışmalarında aktif görevler üstlenmiştir. Bu bağlamda yoksulluğun sağlık hakkı, en genel ifadesiyle ağır bir insan hakkı ihlali olduğu bilinciyle, 2006 yılında Diyarbakır’da kurulan “Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği”nin kurucularından biri olmuştur.
“Yoksulluğun ortadan kaldırılması ve sürdürülebilir bir kalkınma için küresel düzeyde belirlenen hedeflerin yerel düzlemde gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar yapmayı, bu kapsamda merkezi hükümetin ve yerel yönetimlerin yanı sıra sivil toplumun bu mücadeleye katılımını sağlamayı ve bir bütün olarak Türkiye toplumunu yoksullukla mücadele konusunda duyarlı hale getirmeyi amaçlayan bu derneğin kurucuları Diyarbakır’da yaşayan ve büyükşehir belediyesi, sivil toplum kuruluşları (İHD, TİHV vb.), sanayici ve iş insanları dernekleri (DİSİAD; MÜSİAD, GÜNSİAD vb.) ile meslek birliklerinde (Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Kasaplar Odası vb.) görev ve sorumluluk üstlenen/üstlenmiş, insan hakları savunucusu saygın kişilerdir.
“Kısa adıyla Sarmaşık Derneği, kurulduğu andan itibaren şehirdeki yoksulluğu önlemek ve gidermek amacıyla saha araştırmaları yapmış, binlerce aile ve bireye gıda, giyim, sağlık, eğitim, yakacak, barınma vb. konularda ayni/nakdi her türlü yardımda bulunarak toplumsal dayanışma ve yardımlaşmayı büyütmüştür.”
“Cezada hiçbir indirim ve ertelemeye gidilmedi”
Derneğin kapatılmasıyla, maddi ya da ayni yardımlarından yaralanan yaklaşık üç binden fazla ailenin derin yoksulluklarıyla baş başa kaldığı belirtildi:
“Sürdürmüş olduğu yoksullukla mücadele çalışmaları dava konusu edilen derneğin maddi/ayni yardımda bulunduğu bazı ailelerin bazı fertlerinin/yakınlarının (amca, dayı, hala, yeğen, baldız, kardeş torunu vb.) ‘terör örgütü ile ilişkili olduğu’ iddiasıyla derneğin yönetim ve denetleme kurullarında görev üstlenmiş olan sevgili Selim Ölçer’e geçtiğimiz günlerde, ‘hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek’ suçu işlediği gerekçesiyle hapis cezası verilmiştir.
“Üstelik cezada hiçbir indirim, erteleme ya da başkaca alternatif uygulama yapılmamıştır. Zorlama ve soyut iddialara dayalı, akıl, vicdan ve hukuk dışı bu ceza hiçbir şekilde kabul edilemez.
“Ceza ivedilikle hükümsüz kılınmalı”
“Selim Ölçer, başta işkence ve diğer kötü muameleye maruz kalan kişilerin tedavi ve rehabilitasyonu olmak üzere, uzun yıllardır evrensel değerlere dayalı bir biçimde, barışçıl yöntemlerle sürdürdüğü çalışmaları ulusal ve uluslararası ilgili kamuoyunun tanıklığında kabul görmüş bir insan hakları savunucudur.
“Aslında verilen bu ceza, bir süredir bu ülkede insan hakları savunucularını baskı altına almaya yönelik çabaların yeni bir örneğinden başka bir şey değildir.
“Bu bakımdan Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi’nin tüm hükümlerine ve taraf olduğu uluslararası belgelere uygun bir şekilde insan hakları savunucularını korumakla yükümlü olduğunu hatırlatmak isteriz.
“Dolayısıyla insan hakları savunucularının üzerindeki baskılara derhal son verilmeli, söz konusu ceza ivedilikle hükümsüz kılınmalıdır. Çünkü en ağır insan hakkı ihlallerinden biri olan yoksullukla mücadele ve insan hakları savunuculuğu hiçbir şekilde suç değildir.”
Sarmaşık Derneği hakkında
Diyarbakır’da 2006’da büyükşehir belediyesi, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ve meslek birliklerinden 32 kurucunun bir araya gelerek oluşturduğu bağımsız bir kuruluştu. Yoksullukla ilgili araştırmalar yapma ve yoksullukla mücadelede dayanışma amacıyla kuruldu.
22 Kasım 2016'da 677 sayılı KHK ile kapatılınca 5 bin 400 aile, yani yaklaşık 32 bin insan yardımlardan mahrum bırakılmış oldu.
Dr. Mehmet Selim Ölçer hakkında
İnsan hakları savunucusu, hekim. Mezopotamya Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı. Türkiye İnsan Hakları Vakfı kurucu üyesi, genel sekreterliği görevlerinde bulundu.
Türkiye KBB Vakfı kurucu üyeliği, Ankara ve Türkiye KBB dernekleri yönetim kurulu üyeliği, Ankara Tabip Odası ve Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanlığı yaptı. İnsan Hakları Derneği üyesi.
1948 Diyarbakır doğumlu. İlkokul ve ortaokulu Silvan'da, liseyi ise Ankara Atatürk lisesi'nde okudu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu.
TIKLAYIN - Sarmaşık Derneği Kapatıldı; Mağdurlar Ne Durumda?
TIKLAYIN - Alternatif Bir Banka: Sarmaşık Gıda Bankası
TIKLAYIN - Sarmaşık Sonrası "Ne Açlar, Ne Tok"
(AS)