* Fotoğraf: Arif Hüdaverdi Yaman - İstanbul / AA arşiv
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’a “hınzır” diye hitap eden sosyal medya kullanıcına hakaret suçlamasıyla dava açıldı.
Gökhan Akkaya adlı sosyal medya kullanıcısının, Twitter hesabından 18 Nisan 2020’de Altun’a hitaben yazdığı tweet şöyleydi: “Yine hangi arsayı ucuza kapatma derdine düştün hınzır.”
İlk duruşma İstanbul Anadolu 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 9 Şubat 2022’de görülecek.
“Onur, şeref ve saygınlığını rencide etmek”
Savcı Abdulaziz Taş’ın hazırladığı 8 Eylül 2021 tarihli iddianamede, Gökhan Akkaya’nın, Türk Ceza Kanunu’nun 125. Maddesi* uyarınca, “Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldırmaktan” cezalandırılması istendi.
Fahrettin Altun’ın avukatları, mahkemeye ilettikleri dilekçede müdahillik talebinde bulundu:
“Müvekkilimiz mahkemenizde açılmış bulunan dosyada görülmekte olan kamu davasında zarar gören (mağdur) konumundadır. Haklarımızın korunması amacıyla müdahalede bulunma mecburiyetimiz ortaya çıkmıştır. Sanık hakkında şikayetimiz devam etmektedir.”
“Espri amaçlı bir paylaşımdı”
Akkaya ifadesinde, Twitter hesabının kendisine ait olduğunu, belirtilen paylaşımı Twitter hesabından kendisinin yaptığını, paylaşımının hakaret içermediğini, espri amaçlı yaptığını beyan etti.
İddianamede ise “Şüphelinin, müştekinin kişilik ve onurunu zedeleyecek biçimde sözler yazıp paylaşarak üzerine atılı suçu işlediği, gösterilen deliller ve tüm dosya kapsamından anlaşılmış olup 5271 sayılı CMK'nın 253.maddesi uyarınca dosyanın uzlaştırmacıya tevdi edildiği ancak uzlaşmanın sağlanamadığı anlaşılmakla; Şüphelinin müsnet suçtan yargılamasının yapılarak, eylemine uyan yukarıda yazılı sevk maddeleri gereğince cezalandırılmasına karar verilmesi kamu adına iddia olunur” dendi.
Fahrettin Altun hakkında
25 Temmuz 2018’den beri Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı.
1976 Almanya Stuttgart doğumlu. 1998’de İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu, yüksek lisans eğitimini Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde, doktorasını “McLuhan ve Baudrillard’ın Medya Kuramlarının Karşılaştırmalı Çözümlemesi” başlıklı teziyle 2006 yılında İstanbul Üniversitesinde tamamladı.
İstanbul Şehir Üniversitesinin kurucu akademik kurulunda yer aldı ve İletişim Fakültesinin kurucu koordinatörlüğünü yaptı. 2008-2014 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesinde İletişim Bölüm Başkanı oldu.
2014-2018 yıllarında SETA İstanbul Genel Koordinatörlüğü ve SETA Genel Koordinatör Yardımcılığını yürüttü. Bunun yanı sıra İbn Haldun Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanlığı görevinde bulundu.
TRT 1’de Enine Boyuna ve TRT Haber’de Dışa Bakış adlı televizyon programlarına yorumcu olarak katkı sundu, Sabah ve Daily Sabah gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Yöneliş ve Küre adlı yayınevlerinde editörlük, Anlayış dergisinde yayın yönetmenliği ve Akşam gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.
Beş ayrı maaş aldığı iddialarına ilişkin, “Benim tek bir maaşım var. 2 yıldır Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi olarak aldığım huzur hakkının tek bir kuruşuna dokunmadım” açıklamasını yapmıştı.
* TCK Madde 125- (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. (4) Hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır.
(AS)