* Fotoğraf: Yurtsuzlar / Twitter
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Üniversiteli öğrencilerin yüksek kiralar ve yurt pahalılığı nedeniyle yaşanan barınma problemine dikkat çekmek için başlattığı eylemlere İstanbul Kadıköy ve İzmir'de polis müdahale etti.
Sosyal medyada "Yurtsuzlar" adlı hesaptan yapılan paylaşıma göre, 8 gündür Kadıköy'deki Moda Parkı'nda sabahlayan gençlerin nöbetine saldıran polis, yaklaşık 50 kişiyi darp ederek gözaltına aldı.
Gözaltına alınan arkadaşlarımıza polis aracında şiddet uygulanıyor. Bütün Kadıköy halkını ve dostlarımızı sesimizi yükseltmeye, dayanışmaya bekliyoruz. Barınma Haktır Engellenemez. #YurtsuzlarGözaltında pic.twitter.com/XhleC3YI9r
— yurtsuzlar (@yurtsuzlar_) September 27, 2021
İzmir'de yaklaşık 30 öğrenci gözaltına alındı
İzmir'de de polis öğrencilerin “barınamıyoruz” nöbetine müdahalede bulundu. Polisin, zor kullanarak gözaltına aldığı yaklaşık 30 kişiye bindirdiği minibüste de şiddet uyguladığı görüldü.
İzmir’de yurtsuz üniversiteliler insanca yaşama talepleri için direnişlerinin 8. gününde işkenceyle gözaltına alındı. Gözaltı aracında polis işkenceye devam ediyor! #YurtsuzlarGözaltında pic.twitter.com/S87ru6DQ89
— yurtsuzlar (@yurtsuzlar_) September 27, 2021
Arkadaşlarının serbest bırakılmasını isteyen öğrencilerle polis amiri arasında da “hukuk” tartışması yaşandı. Gençler, “Burada oturmanız yasak” diyen amirden nöbetin engellenmesi ve gözaltıların hukuki gerekçesini açıklamasını istedi. Amir ise "Şimdi bunları boş verin, dağılmanız gerekiyor, 5 dakikanız var" dedi.
bu nasıl bir hukuksuzluktur? polis gerekçesiz kanunsuz gözaltı yapıyor ve bunu açık açık ifade etmekten çekinmiyor. öğrenciler polise hukuk öğretmeye çalışıyor. gerçekten inanılmaz. #ÖğrenciyeZulümVar #YurtsuzlarGözaltında pic.twitter.com/iujmkr0bbW
— metin cihan (@metcihan) September 27, 2021
Hastane girişinde ters kelepçe
İzmir'de polis, gözaltına aldığı öğrencileri sağlık kontrolü için götürdüğü İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Eski adıyla Yeşilyurt Devlet Hastanesi) girişinde de darp etti.
Gözaltı minibüsündeki öğrenciler bu görüntüleri “Gözaltında işkence var” diyerek sosyal medyada paylaştı. Görüntülerde polisler yere yatırdıkları öğrenciye şiddet uygulayarak ters kelepçe takıyor.
GÖZALTINDA İŞKENCE VAR!
— yurtsuzlar (@yurtsuzlar_) September 27, 2021
İzmirde gözaltına alınan arkadaşlarımız Yeşilyurt Devlet Hastanesinde tekrardan darp edilerek işkenceyle kelepçeleniyor. Tüm kamuoyunu arkadaşlarımıza desteğe çağırıyoruz!#YurtsuzlarGözaltında pic.twitter.com/quZLZAuxys
Öğrencilerin talepleri neler?
Barınamıyoruz Hareketi'ne ait sosyal medya hesabından 20 Eylül'de yapılan paylaşımda KYK yurtlarının kapasitesinin yetersizliği, özel yurtların ücretlerinin yüksekliği ve artan kiralar nedeniyle iki yıl sonra kampüse dönen üniversite öğrencilerinin çoğunun evsiz kaldığı belirtilmiş ve şu ifadeler kullanılmıştı:
"Biz burssuz, yurtsuz, evsiz bırakılan üniversite öğrencileriyiz. Eğer insani koşullarda yaşayabileceğimiz bir mekana sahip olabilme imkanlarımızın tamamı elimizden alındıysa bu imkanları biz yaratacağız.
TIKLAYIN - "Barınmak, ciddi bir maddi yük haline geldi"
“Türkiye genelindeki yüzde 70 ile yüzde 290 arasında değişen kira artışları sebebiyle evsiz kaldık. Patronlara teşvik, şirketlere vergi affı yerine; burs miktarının ve yurt kapasitelerinin arttırılması, kira fiyatlarının denetlenmesi ve öğrenci evlerine maddi destek sağlanması ile bu sorunun büyük oranda çözüleceğini biliyoruz.”
Türkiye'de bu sene 815 bin 365 öğrenci üniversiteye yerleşti. Üniversitede eğitim gören öğrencilerle birlikte milyonlarca öğrencinin barınma ihtiyacı bulunuyor.
Erdoğan "öğrencilerle alakası yok" demişti
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, üniversitelerin açılmasına kısa bir süre kala yurt veya ev bulamayan öğrencilerin başlattığı "Barınamayanlar" eylemine ilişkin şunları söylemişti:
"Türkiye, dünyanın en fazla sayıda kamu yüksek öğrenim öğrenci yurduna ve yatağına sahip ülkesidir. Bunun altını çizerek özellikle vurgulamak istiyorum, son zamanlarda bazı park, bahçe, buralardaki bankların üzerinde yatanlar, açık ve net söylüyorum, bunların bir kısmının öğrencilikle alakası yok. Sözde öğrenciler, aynen Gezi Parkı olayı neyse, bunun bir başka versiyonudur."
(TP)