* Fotoğraf: AA arşiv
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Diyarbakır, Bismil’in Ağıllı köyünde 1992 yılında “askere ateş açtığı” iddiasıyla gözaltına alınan 17 kişiden biri hayatını kaybetti. Onu işkencede öldürdüğü yargı kararıyla sabit olan askere önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi, ardından “pişman olduğu” gerekçesiyle cezası indirildi.
Bu cezalar da 25 yıllık zamanaşımı dolduğu gerekçesiyle düşürüldü, olay cezasızlıkla kapatıldı.
Ailesinin başvurusu sonucu Anayasa Mahkemesi’nin verdiği ihlal kararının gerekçesi bugünkü Resmi Gazete’de yayınlandı.
AYM, Anayasa’nın 17. Maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkı ile kötü muamele yasağının maddi ve usul boyutlarının ihlal edildiğine hükmetti. Aileye 500 bin lira manevi tazminat ödenecek.
“Yargı mercileri gereken hassasiyeti göstermedi”
AYM’nin gerekçeli kararında, davanın 25 yıl boyunca kesin olarak sonuçlandırılmamasıyla, “sanığın mutlak bir cezasızlığa yol açan zamanaşımından yararlandığı” ifade edildi:
“Yargılama sürecinde görev alan yargı mercileri benzer yaşam hakkı ve kötü muamele ihlallerinin önlenmesinde önemli rollerine aykırı surette, yargılamaın makul bir özen ve süratle yürütülmesi konusunda göstermeleri gereken hassasiyeti göstermemiştir.”
Ne olmuştu?
Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı Ağıllı köyünde 19 Nisan 1992’de asker ile PKK arasında gerçekleşen çatışmanın ardından, güvenlik güçleri kendilerine köyden ateş açıldığını ifade etti ve 17 kişiyi gözaltına aldı.
Gözaltına alınanlar Bismil Jandarma Komutanlığına götürüldü. O gece Silvan Jandarma Komutanlığı ve Hazro Jandarma Komutanlıgına bağlı komando birlikleri de misafir olarak karakoldaydı.
“Apandisitinden rahatsızlandı” dediler
Gözaltına alınanlar sabah 02.00 sıralarında Tepe Jandarma Karakoluna götürüldü. Askerlerin hazırladığı tutanağa göre, gözaltındakilerden A.K. sabah 06.30 sıralarında “apandisitinden rahatsızlandığı” gerekçesiyle Bismil Devlet Hastanesine götürüldü, aynı gün hayatını kaybetti.
Bismil Cumhuriyet Başsavcılığı ölümle ilgili soruşturma başlattı. Adli Tıp raporunda A.K.’nın işkence gördüğüne dair bulgular yer aldı.
Askerler işkenceyi anlattı
15 asker hakkında Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.
İfade veren askerler, A.K.’ya, nezaretin banyosunda “Rambo” lakaplı asteğmen O.U.’nun timindeki askerler tarafından copla işkence yapıldığını anlattı. A.K. ile aynı nazerethanede tutulan tanıklar da A.K.’nın işkence gördüğünü kendilerine anlattığını beyan etti.
Mahkeme 18 yıl sonra karar verdi
Mahkeme, 26 Ekim 2010’da, olaydan 18 yıl sonra verdiği kararında, askerlerden S.Ü.’yü canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırdı; diğer sanıklar beraat etti.
“Pişman oldu” diye cezası düşürüldü
Bu karar bozuldu, yeniden yapılan yargılamalar sonucunda S.Ü.’ye bu kez “pişman olduğu” da gözönüne alınarak farklı kararlarla 20 yıl ve 16 yıl 8 ay hapis cezaları verildi.
Ancak Yargıtay, 25 yıllık zamanaşımı süresi dolduğundan davanın düşmesine hükmetti. (AS)