Fotoğraf: Dicle Fırat Gazeteciler Derneği
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kürt yazar ve gazeteci Musa Anter (Apê Musa), 29 yıl önce öldürüldüğü Diyarbakır Yenişehir’deki 442. Sokak'ta anıldı.
20 Eylül 1992’de JİTEM’in katlettiği gazetecinin anmasına ailesi, gazeteciler, siyasetçiler ve sevenleri katıldı.
Anmaya katılanlar Anmaya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) il eşbaşkanları ve yöneticileri, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanları, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUHAYDER), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) yönetici ve üyeleri |
Polis ablukası altında gerçekleştirilen anmada öldürülen gazetecilerin dövizleri taşındı. Ayrıca polis, 28 Temmuz 1993’te gözaltına alındıktan sonra kaybedilen gazeteci Ferhat Tepe’nin fotoğrafının yer aldığı dövizin taşınmasına izin vermedi.
Anma konuşmalarının ardından kitle Musa Anter’in fotoğrafının yanına karanfiller bıraktı.
Töreninde konuşan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, Musa Anter’i katleden zihniyetin onunla birlikte Kürt basınını da susturmak istediğini söyledi.
Apê Musa'nın katillerinin yargılaması için mücadele etmeye devam edeceklerini belirten Müftüoğlu tüm baskılara rağmen Anter'in kalemini yerde bırakmadıklarını söyledi.
Müftüoğlu, "Ferhat Tepe'ye kurşun sıkanlar bir geleneği yok etmek istediler. O gün Apê Musa'ya kurşun sıkanlar, o kalemi yerde bırakmak istediler. Ama bugün burada özgür basının, Kürt basının susturulamadığını, susturulamayacağını gördük.” dedi.
DFG Eşbaşkanı Serdar Altan da söz aldığı anmada “29 yıl geçti, hala arkadaşlarımız katlediliyor. Hakikat kaybedilemez. Bugün burada Ferhat Tepe’nin fotosunu taşımanın yasak olduğunu öğrendik. Bu yasaklarla onu unutturamazsınız. Onların izinde yürüyoruz. Apê Musa’yı bir kere daha anıyoruz” diye konuştu.
Musa Anter hakkında
Gazeteci-yazar, Kürt düşünür
1920’de Mardin Nusaybin’in Zivingê (Eski Mağara) köyünde doğdu. İlkokulu Mardin'de, ortaokul ve liseyi Adana'da okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi.
TIKLAYIN - Musa Anter cinayeti
Annesi Fesla Hanım, Türkiye'nin ilk kadın muhtarlarından biri.
İlk gözaltına alınması öğrencilik yıllarında Dersim İsyanı sırasında oldu. Devrimci Doğu Kültür Ocakları, Halkın Emek Partisi, Mezopotamya Kültür Merkezi ve İstanbul Kürt Enstitüsü'nün kurucuları arasında yer aldı.
Anter 1944'te Ayşe Hale ile evlendi, Anter, Rahşan ve Dicle isimlerinde üç çocukları oldu.
Musa Anter İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi üçüncü sınıftan ayrıldı. Şark Postası ve Dicle Kaynağı'nda yazmaya başladı. İleri Yurt gazetesindeki Kürtçe şiiri 'Qimil/Kımıl' sebebiyle 1959'da cezaevine konuldu ve ünlü 49'lar davasında idamla yargılandı. 1963'te cezaevinde yattı, 1967'de sürgüne gönderildi, 1971 ve 1980 askeri darbelerinde cezaevine girdi.
Anter hayatı boyunca İleri Yurt, Dicle-Fırat, Barış Dünyası, Deng, Yön, Azadiye Welat, Yeni Ülke, Özgür Gündem, Rewşen ve Tewlo'da yazdı, yedi kitap ve Kürtçe-Türkçe Sözlük yayımladı.
20 Eylül 1992'de Kültür-Sanat Festivali için bulunduğu Diyarbakır'da festivale katıldı, kitaplarını imzaladı. Akşam Cumhuriyet Mahallesi'nde yeğeni gazeteci-yazar Orhan Miroğlu ile birlikte silahlı saldırıya uğradı. Anter öldü, Miroğlu yaralandı.
Abdülkadir Aygan, 2004'te "İtirafçı Bir JİTEM'ci Anlattı" adlı kitabında Anter cinayetiyle ilgili Binbaşı Ahmet Cem Ersever, "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım, Mustafa Deniz, "Hogir" kod adlı Cemil Işık, Suriye İstihbarat Örgütü El Muhaberat'ın eski elemanı Neval Boz, JİTEM Telsiz Kumanda Merkezi'nde görevli Ali Ozansoy, JİTEM Tim Komutanı Savaş Gevrekçi ve "Şırnaklı Hamit"in adını verdi. (HA)
(HA)