Fotoğraf: MA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Urfa'nın Suruç ilçesinde 2018'de AKP milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın korumaları ve yakınlarının saldırısı sonucu eşini ve iki oğlunu kaybeden Emine Şenyaşar hakkında, saldırının sorumlularının cezalandırılması talebiyle Urfa Adliyesi önünde başlattığı "Adalet Nöbeti"nde yaptığı açıklama gerekçe gösterilerek dava açıldı.
MA'nın haberine göre, Urfa 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın tensip zaptında, Emine Şenyaşar'ın oğlu Ferit Şenyaşar ile birlikte Urfa Adliyesi önünde başlattığı Adalet Nöbeti'nin 86'ncı gününde (2 Haziran) sarf ettiği sözlerle Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'a hakaret ettiği iddia edildi.
TIKLAYIN - "Savcı 'birilerinin kellesi gidecek' dedi, görev yeri değişti"
4 yıla kadar hapis cezası istendi
AKP'li Yıldız'ın müşteki (şikayetçi) olarak yer aldığı iddianamede, Emine Şenyaşar'ın "kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret" suçu işlediği ileri sürülerek 4 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Davanın ilk duruşması, 12 Kasım'da görülecek.
Emine Şenyaşar, Adalet Nöbeti'nin 7'nci günü olan 15 Mart 2021 tarihinde aynı suçlamayla gözaltına alınmış ve ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakılmıştı.
Ne olmuştu?
14 Haziran 2018'de AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın seçim gezisi sırasında gerçekleşen saldırı, silahlı çatışmaya dönüşmüş, Yıldız'ın kardeşi Mehmet Şah Yıldız, esnaf Hacı Esvet Şenyaşar ile oğulları Adil ve Celal Şenyaşar yaşamını yitirmişti.
Çatışmada babasını ve iki kardeşini kaybeden, kendisi de yaralanan Fadıl Şenyaşar 17 Haziran'da taburcu edildiği Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden gözaltına alınmış, çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.
Saldırıya ilişkin 3 yıl 3 aydır süren soruşturma dosyası üzerinde "gizlilik" var. Suruç Devlet Hastanesi'ndeki ikinci saldırısıyla ilgili açılan soruşturmada alınan "gizlilik" kararının kaldırılması için Şenyaşar ailesi avukatlarının yaptığı ikinci itiraz, 21 Nisan 2021 tarihinde reddedilmişti. Başvuruyu reddeden Urfa 1. Sulh Ceza Hakimliği, gerekçesinde "Dosya ve deliller kapsamı ile uyumlu olduğu, tedbir kararının yerinde olduğu, bu itibar ile kararda usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmadığı" ifadelerine yer vermişti.
Ailenin itirazını taşıdığı Anayasa Mahkemesi (AYM), henüz karar vermedi. Ailenin Urfa Adliyesi önünde 185 gündür sürdürdüğü Adalet Nöbeti talepleri arasında dosya üzerindeki "gizlilik" kararının kaldırılması da yer alıyor. (KÖ)