Fotoğraflar: AA ve Evren Gönül
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Yangının sıçradığı yerlerden biri olan Marmaris'in Amos bölgesinde söndürme çalışmaları devam ediyor.
Söndürme çalışmalarına gönüllü olarak katılan bianet Koordinatörü Evren Gönül Amos'taki son durumu ve Orhaniye'deki dün akşamki müdahaleyi anlattı.
Turgut Şelale bölgesi ve çok hızlı bi şekilde tepeden aşağı ilerleyen Orhaniye'deki yangın.
Gönül, yangının olduğu yerlerdeki genel durumu "Soğutma çalışmalarının havadan yeterince desteklenmemesi nedeniyle her gün sil baştan yapılması, insan gücü ve teçhizat tükenene kadar devam eden karadan müdahalenin ertesi gün yeniden gerekmesi" sözleriyle özetledi.
Gaz maskesinin ise en temel ihtiyaçların başında geldiğini söyledi.
TIKLAYIN - "Hava araçları yangını söndüremeden ayrılmak zorunda kalıyor"
Evren Gönül bulunduğu bölgedeki yangın söndürme çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Tüm hayvanları ölmüş, ailesini zor kurtarmış"
"Şu an Amos'tayım, Turunç'un biraz batısı burası. Amos'un bazı köylerinin ciddi anlamda yandığı söyleniyor. Bir köylüyle konuştuk bütün hayvanlarının yandığını ve ailesini zor kurtardığını aktardı. Ama yine de kendisi gelmiş, burada soğutma çalışmalarında arabasıyla destek veriyor.
"Asıl büyük tehlike akşama kuvvetlenecek rüzgar"
"Amos'ta zaman zaman helikopterler soğutma çalışmasını yapıyor, fakat burada asıl büyük tehlike akşama doğru güçlenecek olan rüzgarla birlikte Turunç ve Amos'un kuzey tepelerinin durdurulamayacak bir şekilde yanmaya başlaması. Ve yerleşim bölgesine doğru ilerlemesi ihtimali.
"Gündüz yapılan hiçbir çalışma kalıcı değil"
"Çok büyük bir arazide parça parça destek ekipleri söndürme ve soğutma çalışması yapıyor. Maalesef gündüz yapılan hiçbir çalışma kalıcı değil, sadece yavaşlatıcı etkiye sahip. Geceleri çok güçlü bir şekilde yamaçlardaki yangın ilerliyor. Çok çok hızlı bir şekilde.
TIKLAYIN - "Acilen gece donanımlı bir hava filosu kurulmalı"
"Turgut'taki şelale bölgesi karşılıklı vadi şeklinde ormanlık tepelere sahip. Dün gece inanılmaz bir masif yangın görüntüsüyle karşılaştık.
"Hızlı yanan ağaçlar aşağı doğru alev şelalesi oluyor"
"Burada, farklı şehirlerden gelen siviller ve sivil inisiyatifler dışında ayrıca gördüklerim: AKUT, Bursa Lüleburgaz, Marmaris itfaiyeleri, Orman Müdürlüğü ekipleri, ambulans ve paramedikler, TOMA'lar ve tabii ki yerel halk.
"Burada özellikle bazı bölgelerde sadece itfaiyelerin müdahale etmesi mümkün. Çünkü özellikle gece büyüyen yangın çok hızlı bir şekilde yayıldığı için ve çok dik yamaçlar olduğu için sivillerin yapabildiği en anlamlı katkı, 200 metrelik hortumların itfaiyeye hızlı bir şekilde iletilmesi şeklinde oluyor. Fakat geceleyin o da çok riskli çünkü çok hızlı yanan ağaçlar aşağı doğru bir alev şelalesi oluşturuyor. Gaz maskesi en genel ihtyiyaçlardan biri, yanmakta olan arazinin üstünde soğutma yapıyoruz, hava ve zemin çok sıcak vardiyalı ancak olabiliyor.
"Daha çok havadan destek olmazsa yangınlar sürer"
"Ama buna rağmen kafa feneri, kask ve yanmaz eldiveni olan herkes içeri giriyor. Soğutma çalışmaları nasıl yapılırsa yapılsın büyük bir katkı anlamına geliyor burada. Çünkü yangının ilerlemesini yavaşlatmak anlamına geliyor.
"Karadan yapılan müdahalenin dışında bu yangının sona ermesini sağlayacak tek şey havadan müdahale. Çok farklı lokasyonlarda o kadar büyük tehlikeler barındırıyor ki küçük alevlerin söndürülmemiş olması... Sanırım daha fazla uçak, helikopter müdahalesi olmazsa uzun süre bu yangınlar devam edecek.
"Nihai söndürme yok"
"Dün Orhaniye bölgesindeydim. Yerleşim alanına çok çok yaklaşmış bir yangına müdahale ediliyordu. Soğutma çalışması yapıldı. Fakat geceleyin yine hızlı bir şekilde büyüdü yangın. Yerleşim yerleri tehlike altında. İnsanlar hayvanlarını kaçırıp kaçırmama konusunu düşünürken bir anda kendisi tehlikeye düşüyor.
"Yanan yamaçlar Orhaniyede yerleşimin tam sınırına geldi ve tüm gün karadan yapılan soğutma çalışmalaraı havadan yeterli "nihai söndürme" ile desteklenmediğinden gece çok daha güçlü bi şekilde yeniden büyüyen güçlü yangınlar olarak geri dönüyor.
"Müdahale ekiplerinin birbirleriyle iletişiminin güçlendirilmesi çok elzem. Resmi bir koordinasyon merkeziyle yürütülebilecek bir durum henüz mümkün değil Türkiye için. Böyle bir kültür yok çünkü. Ama buradaki koordinasyonun etkisiz olabildiği durumlar da lokal yangının büyümüş olması nedeniyle çoğu zaman o sırada aktif olan ekiplerden bazılarının atıl duruma düşüp sadece itfaiye, orman ekiplerinin müdahale edebileceği bir durum oluşması."
(AÖ)