Fotoğraf: Bağımsız Maden İş
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Verilen sözlere rağmen tazminatları 10 yıldır ödenmeyen Uyar Madencilik işçileri tekrar başlattıkları direnişte Ankara’ya girişlerine izin verilmeyince geceyi bir akaryakıt istasyonunda geçirdi.
Madenciler eylemlerini sürdürürken aralarından beş kişilik bir temsilci heyeti dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı’yla görüştü. Bugünse grup toplantılarına katılmak için Meclis’e gitti.
TIKLAYIN - Tazminatlarını senelerdir ödenmeyen maden işçileri Ankara'da
Dün CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, gece saatlerinde TİP Genel Başkanı Erkan Baş, bugünse CHP’li Vekiller Yıldırım Kaya ve Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu eylemdeki işçileri ziyaret ederek destek verdi.
bianet’e konuşan Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Tahir Çetin, kendilerine verilen sözlerin defalarca tutulmadığını belirterek hakları olanı alana kadar direnişlerine devam edecekleri mesajını verdi. “Aylarca bekletildik fakat bir şey olmadı” dedi.
"Yeni yasa en doğrusu olur"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önüne yapacakları eyleme polisin izin vermediğini, Ankara girişinde otobüslerinin durdurulduğunu hatırlatan Çetin, bunun üzerine Bakanlığa bir temsilci heyetinin gittiğini söyledi:
“Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı bize Bakanlar Kurulu toplantısı olacağını, bu toplantıdan sonuç çıkacağını ve beklememizi söyledi. Soma Kömür İşletmesi için geçtiğimiz sene çıkartılan ve tazminatları konu edinen torba yasanın bu sene daha kapsamlı bir şekilde tüm Türkiye için çıkartılacağını söyledi.
Fakat dün yapılan toplantıdan henüz bir sonuç çıkmış değil. Bizlere herhangi ya da kamuoyuna henüz bir açıklama yapılmadı. Kalaycı ‘Bekleyin’ dedi. Halen bekliyoruz.
Eğer ki söyledikleri gibi bir yasa çıkartırlarsa bu bizi mutlu eder. Çünkü sadece Soma Kömür İşletmeleri’nde değil tüm Türkiye’de mağdur olan, tazminatlarını, haklarını alamayan madenciler var ve tüm işçileri temsil edecek bir yasa bu noktada en doğrusu olur.
Türkiye geleninde 210 bin maden işçisi çalışıyor. Zaten bu noktada kendileri de biliyor maden mağduru olan binlerce insanın olduğunu. Çıkan ilk yasanın daha da güçlendirilmiş ve kalıcı bir şekilde yapılması 210 bin işçi için en doğru şey.
Tazminat mağduru olan insanların aynı şeyleri yaşamaması için, 301 arkadaşımız gibi hayatlarını kaybetmemesi için, ciğerlerinin bitmemesi için bu yasanın güçlü ve kalıcı bir şekilde geçmesi gerekiyor.”
"Meclis görevini yerine getirmeli"
Çözümden yana olduklarını söyleyen Çetin, bugün Meclis’te grup toplantılarına katılacaklarını da ifade ederek “Milletvekillerinden bizlere verilen sözlerin takipçisi olmalarını isteyeceğiz” dedi.
Çetin “Sonuçta bu söz sadece mağdur olan değil bir daha mağduriyetlerin yaşanmaması için” diye konuştu.
Sonuç almadan Ankara’dan ayrılmayacaklarını yenileyen Çetin “Biz çözümden yanayız. Sadece tazminatımızı alıp gitmek değil derdimiz. 210 bin maden işçisini ilgilendiren somut adımların atılmasını istiyoruz. Bu Meclis gariban olan insanlar için görevini yapmakla mükellef. Maden patronlarında sürekli teşvikler veriliyor. Tazminat mağduru olan, birçok hakkı gasp edilen işçiler içinse hiçbir şey yapılmıyor. Neden?” diyerek söylerini noktaladı. (HA)