Haberin İngilizcesi için tıklayın
Manisa Soma’da 10 yıldır tazminatları ödenmeyen Uyar Madencilik işçileri verilmeyen sözler tutulmayınca yeniden eyleme başladı.
Soma’da Bağımsız Maden-İş Sendikası’nın önünde düzenledikleri basın açıklamasının ardından yaklaşık 40 maden işçisine eşleri ve çocuklarıyla beraber Ankara’ya doğru yola çıktı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde eylem yapmak isteyen işçilerin yolu Ankara girişinde polis tarafından kesildi. Polisin geçişe izin vermemesi üzerine maden işçileri otobüsten inerek oldukları yerde eyleme başladı.
CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel de işçilerin yanına gelerek destek verdi.
Aksu: Daha önce 15 kez geldik
Burada bir açıklama yapan Bağımsız Maden-İş örgütlenme uzmanı Başaran Aksu emniyet yetkililerinin işçiler arasından bir heyeti bakanlıkla görüşmeye yollamaya çalıştığını söyledi. Aksu bu durumu kabul etmediklerini belirterek “Buraya daha önce 15 kez heyetimiz geldi gitti. Almış olduğumuz karar hep beraber gideceğimizdir” dedi.
Bakan Fatih Dönmez’le görüşüp, sıkıntının çözümde ısrarlı olduklarını belirten Aksu “Madenci öfkeli. Ankara’dan ayrılmayacağız. Görüşme sonucu olumsuz olduğu taktirde heyet Bakanlık önünde oturma eylemine geçecek” diye konuştu.
Sarıkaya: Kararımızdan dönmeyeceğiz
İşçilerden İdris Sarıkaya ise siyasilerin sözlerinin arkasında durmadığını belirterek “Topal bacağımla, görmeyen gözümle… Ayağınıza defalarca geldik. Daha kaç kez gelelim? Sözleriniz arkasında durmuyorsunuz, sözlerinize güvenmiyoruz artık. Hakkımızı ödemedikten sonra biz bu kararımızdan dönmeyeceğiz. 10 yıl oldu. Soma kömürleri aynı hakka sahipse Uyar Madencilik de sahip. İkisi de özel sektör. Biz kimseden sadaka istemiyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyeti adaletinin biçtiği değeri istiyoruz” dedi.
Özel: Çok söz verildi, tutulmadı
İşçilere desteğe giden CHP’li Özgür Özel ise “Soma faciasından sonra madencilere sözler verilirken Uyar Madencilik’te çalışanlara mağduriyetlerin giderileceğini bizzat Recep Tayyip Erdoğan söylemişti. Tam 7 yıl geçti bu mağduriyet ortadan kalkmadı. Ekim ayından itibaren Uyar Madenciliğin 10 yılı dolmuş olacak ve zaman aşımı süreleri gelmiş olacak. Onlar hâlâ mağdurlar, patron başka isimlerle Türkiye’nin çeşitli yerlerinde maden işletiyor, devlete ait olan madeni işletiyor. Ama buradaki 880 mağdurun alacaklarını ödemiyor. Madenler madem devletindir, o ödemiyorsa esas işveren olan devletin ödemesi lazım. Bu konuda çok söz verildi, tutulmadı” ifadelerini kullandı.
(HA)