*Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekilli Candan Yüceer, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü nedeniyle açıklama yaptılar.
Artan çocuk işçiliğine dikkat çeken Yüceer, "Türkiye'de 23 milyon çocuktan 2 milyonunun çalışma hayatının içinde" olduğunu söyledi.
TIKLAYIN-İHD: 18 yaş altındaki çocukların çalışmasını yasaklayın
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine atıf yapan Yüceer, bu sayının 720 bin civarında olduğunu belirtti ve ekledi:
"Türkiye'de 2021 yılının ilk beş ayında 19 çocuk, son sekiz yılda ise en az 513 çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Devletin çocuk işçiliği konusunda mevzuatları var. Ancak devlet kendi mevzuatlarına bile uymuyor.
"Tarım, Türkiye'de ücretli ya da ücretsiz aile işçisi çocuk işçiliğin en yoğun olduğu iş kolu. Çocuk iş cinayetleri de çocuk istihdamının en yoğun olduğu ve kötü çalışma koşulları nedeniyle tarım alanında yoğunlaşıyor. Tarım işçisi çocukların yüzde 64'ü 5-14 yaş arasında"
TIKLAYIN-Çocuk işçi sayısı 20 yılda ilk kez arttı: 160 milyona yükseldi
200 bin Suriyeli çocuk işçi var
Suriyeli çocuk işçilere değinen Yüceer, "Göç İdaresi'nin verilerine göre; Türkiye'deki Suriyelilerin arasında 10-18 yaş aralığındaki kişi sayısı 660 bin. Türkiye'de Suriyeli çocuk işçi sayısının 200 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.
"Mülteci çocuk işçiler kayıt dışı sektörlerde çok daha kötü koşullarda çalışıyorlar ve çalıştıkları yerlerde ayrımcılığa maruz kalıyor. Okullaşamayan mülteci çocuklar, erken yaşta evliliğe ve çocuk işçiliğe zorlanıyor."
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitim çağındaki 1 milyon 272 bin 692 sığınmacı statüsündeki çocuğun, 839 bin 735'ninin eğitime devam ettiğini söyledi.
Selçuk, okullaşamayan 432 bin 956 geçici koruma altıdaki öğrencinin kayıt sürecinin ise sürdüğünü belirtti.
TIKLAYIN-Kanunlardaki asgari çalışma yaşı çelişkisi giderilmeli
NOT: Birleşmiş Milletler (BM) dünyada gittikçe artan çocuk işçiliğine karşı farkındalık yaratmak ve çocuk işçiliğine engel olmak amacıyla 2002 yılında 12 Haziran günü "Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü" olarak ilan etti.
Çocuk işçi olarak çalıştırılan çocuklar bedensel ve zihinsel olarak zarar görme riski altındadır. Çocuk işçiliği çocukların eğitimini tehlikeye atar, sahip oldukları hakları ve gelecekteki fırsatlarını kısıtlar ve yoksulluk ve çocuk işçiliğinden oluşan, nesiller arası sürecek bir kısır döngüye yol açar.
|
(RT)