Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği'nin, Covid-19 pandemisinin uluslararası koruma ve geçici koruma altındaki aileler ile çocukları üzerindeki etkisini araştırdı.
Araştırmaya göre öğrenciler eğitime erişmekte çeşitli sorunlar yaşıyor.
Dernek, "Covid-19 Pandemisinin Türkiye'deki Uluslararası Koruma ve Geçici Koruma Altındaki Çocuklar Üzerinde Etkileri" raporu için 49 kentte bin 133 ebeveyn ile görüştü.
Araştırmaya katılanların yüzde 84'ünü Suriyeli, yüzde 9'unu Afganistanlı, yüzde 6'sını Iraklı ve yüzde 1'ini ise diğer ülkelerden kişiler oluşturdu. Ankete konu olan çocukların yüzde 23'ü 0-5 yaş, yüzde 25'i 6-9 yaş, yüzde 27'si 10-13 yaş ve yüzde 25'i 14-17 yaş aralığında.
Yüzde 90'ı uzaktan eğitime telefonla katılıyor
561'i kız, 572'si oğlan çocuğu olmak üzere toplam 1133 çocuğun dahil edildiği araştırmada ailelere uzaktan eğitime erişme araçları soruldu. Uzaktan eğitime devam eden çocukların yüzde 90'ının telefonla eğitime eriştiği sonucu ortaya çıktı.
Raporda yer alan diğer bulgular şöyle:
Okul çağında olan her 100 çocuktan 69'u pandemi döneminde uzaktan eğitime erişemiyor.
Uzaktan eğitime erişimdeki en önemli engel iletişim araçlarının yetersizliği ve eksikliği olduğu vurgusu ön planda. Raporda şu ifadelere yer veriliyor:
"Çocuklar uzaktan eğitime erişimde zorluk yaşadığı için eğitim hayatından uzaklaşma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu da çocuk yaşta erken/zorla evlilik ve çocuk işçiliği gibi çocuk koruma risklerini gündeme getirmektedir. "
Her 100 çocuktan 23'ü eğitime hiçbir şekilde devam edemiyorken her 100 sığınmacı çocuktan 44'ü pandemi nedeniyle eğitime düzensiz devam ediyor.
"COVID-19 salgını sığınmacı çocukların eğitim hayatında karşılaştıkları zorlukların artmasına ve eğitim hayatından uzaklaşmasına neden olmaktadır. Çocuklar eğitime düzensiz devam etmeleri nedeniyle okuldan ayrılma riski ile karşı karşıyadır. "
Sadece yüz yüze eğitime devam eden her 100 çocuktan 82'si iletişim araçlarına erişemiyor.
"Halihazırda uzaktan eğitime erişen çocukların yüzde 90'ı telefon aracılığı ile uzaktan eğitimi takip etmektedir. Araştırma sonucunda, çocukların internet, tablet ve bilgisayar kullanarak uzaktan eğitime erişebilmek için üçüncü kişilerin desteğine ihtiyaç duyuyor. Sığınmacı ailelerin sosyoekonomik durumları ve pandemi ile ortaya çıkan ihtiyaçları göz önüne alındığında bakım verenlerin uzaktan eğitime erişim için gerekli olan iletişim araçlarını temin etmekte güçlük çektiği görülüyor."
Pandemi sürecinde okul çağında olan her 100 çocuktan 67'si destek almak için hiçbir kuruma başvurmuyor.
"Ailelerin eğitime erişim konusunda destek alabilecekleri kurumlar hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıkları ve COVID-19 endişesi nedeniyle çocuklarının uzaktan eğitime erişimleri ve eğitim ihtiyaçları için herhangi bir kuruma başvuru yapmadıkları görülüyor."
Her 100 çocuktan 19'u uzaktan eğitime erişemediği için eğitime devam edemezken; her 100 çocuktan 15'i pandemi döneminde gelir getirici bir işte çalışması nedeniyle eğitime devam edemiyor.
"Çocukların mevcut sorunlarına COVID-19 salgını ile birlikte uzaktan eğitime erişim sorununun eklenmesi sığınmacı çocukların eğitimden uzaklaşarak diğer çocuk koruma risklerine karşı savunmasız hale gelmesine neden oluyor. Pandemi ile birlikte sığınmacı ailelerin gelir düzeylerinin azalması çocukların çalışma hayatına dahil olma durumunu beraberinde getirmekte ve okul dışı kalmanın önündeki en önemli engellerden biri olan çocuk işçilik olgusunun pandemi döneminde güncelliğini koruyan çocuk koruma endişelerinden biri olduğu görülmektedir."
(KK/AÖ)