Kayı İnşaat işçileri, şirketin konkordato davası sırasında Kartal Adliyesi önünde yapmak istediği basın açıklamasına müdahale etti. Polis pandemiyi gerekçe göstererek açıklamaya izin vermedi, işçilere zor kullandı.
Polise tepki gösteren işçiler “Her sabah tıklım tıklım toplu ulaşım araçlarıyla işlerine gidiyorlar. Fabrikalarda, atölyelerde, şantiyelerde işçiler burun buruna çalışıyor. Bu kararlar bir tek işçiler haklarını ararken, biz fikirlerimizi açıklarken mi işliyor?” diye sordu.
İşçiler “Kayı inşaat işçileri, bu ülkenin emekçileri bu meydanlara çıkmadan önce; bu ülkenin valileri, yetkilileri, bakanları neredeydi?” diyerek polise tepki gösterdi.
TIKLAYIN - "Bankalardan önce bizim alacaklarımız ödensin"
Duruşmamızın ardından bir fotoğraf çekmek istedik, yasak dediler. "Karar nerede?" diye sorduğumuzda polis saldırısına maruz kaldık.
— İnşaat-Sen (@insaatsen) April 16, 2021
Bu ülkenin işçileri böyle itip kakmanızla mücadelelerinden vazgeçmeyecek. Herkes bilsin #KayıİşçilerininHakkınıVerin pic.twitter.com/BDND9AZ7me
İçiler; iktidara da seslenerek, iflas ve konkordato durumunda bankalardan önce işçilerin önceliğinin olması gerektiğini vurguladı.
İşçiler şu açıklamayı yaptı:
1 ay boyunca İstanbul’da eylemler yaptık. Haklarımızı alana kadar mücadele edeceğiz dedik. Şirket konkordato ilan etti. Bugün dava ile ya iflas kararı ya da konkordatoya devam kararı çıkacak. Ama biz sadece hukuk yolu ile bu sorunun çözülemeyeceğini biliyoruz. Çünkü hukuk, mala mülke ipotek koyan bankaları koruyor. Hukuk, diğer sermaye gruplarını koruyor.
“Kayı İnşaat patronu Coşkun Yılmaz, işçilerin hak edişlerini ödemeyip, gidip o paralarla Gaziantep Şehir Hastanesi’ne yatırım yaparken bu bakanlıklar neredeydi? Ticari faaliyetleri adım adım izliyorsunuz. İşçiler Cezayir’de iken grev yaparken de bunu gördünüz. Çözeceğiz dediniz, tek bir adım bile atmadınız. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran Dışişleri komisyonunda söz verdi, bu tutanaklara geçti. Hem de geçtiğimiz Çarşamba günü heyetimizle yaptığımız görüşmede, bu sorunu çözeceklerinin sözünü verdi. Biz artık söz istemiyoruz, somut adım istiyoruz. Bankalar bir adım geriye çekilecek. Karar ne olursa olsun, biz haklarımızın peşinde olacağız.”
İşçilerin adliye önündeki eylemine HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, LİMTER-İŞ, ESP, Dostlu ve Dayanışma Derneği de destek verdi.
Mahkemeden 'iflas' çıkması
Öte yandan Kayı İnşaat’ın duruşması da bugün sonuçlandı. Mahkeme Kayı İnşaat’ın iflasına karar vermeyerek konkordato süresini uzattı.
Ne olmuştu?
Kayı İnşaat’ın yurtdışındaki şantiyelerinde ve ofislerinde çalışan 250’ye yakın işçinin bir yıldan fazla süredir maaşları ödenmedi. 2019’dan bu yana işçiler defalarca Kayı İnşaat patronu Coşkun Yılmaz’a ulaştı. Alacaklarını istedi. Ancak Coşkun Yılmaz, 2 yıla yakın süredir “ödeyeceğim” demesine rağmen işçilere bir ödeme yapılmadı.
İşçiler 28 Aralık 2019’da maaşlarını alamadıkları için Cezayir’de grev yaptı. Arabuluculuk sözleşmeleri imzalandı. Hakedişlerin 2020 Mart ayında ödeneceği taahhüt edildi. Ancak işçilerin aracakları yine ödenmedi. İşçiler bunun üzerine dava açtı.
Kayı İnşaat 2007’den bu yana her sene en büyük 250 uluslararası müteahhit listesine giriyor.
(HA)