Haberin İngilizcesi için tıklayın
Ağırlaştırılmış müebbet hapisle üç yıldır tutuklu yargılanan Ayten Öztürk, bugün hakim karşısındaydı.
TIKLAYIN - “Kaldırımda linç izlemekten” yargılanıyor
Halkın Hukuk Bürosu, “Müvekkilimize 6 ay boyunca yapılan işkence, ömür boyu hale getirilmek isteniyor” açıklamasını yaptı. Öztürk, 6 ay boyunca hukuksuz şekilde bilinmeyen bir yerde gözaltında tutulmuş, işkence gördüğüne dair yaptığı suç duyurusu takipsizlikle sonuçlanmıştı.
“Bize bir gerekçe söylemelisiniz”
Bugün İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, Öztürk’ün avukatlarından Seda Şaraldı “Savcılık makamı tutukluluğun devamı konusundaki mütalaasında hiçbir gerekçe sunmamıştır. Bu mütalaaya dayanılarak tutuk devam kararı verilemez. Bize bir gerekçe söylemelisiniz” dedi.
Avukat Şaraldı, “Müvekkilimiz bu dosyadan daha önce serbest bırakıldı. Ankara'dan birleşen dosyanın esasa etkisi yok dediniz, o halde müvekkilimiz neden tutuklu? İşkenceyi saklamak için tutukluluğa devam kararı verecekseniz açıkça hukuku çiğniyorsunuz” diye devam etti.
Ancak mahkeme kararını değiştirmedi ve bugünkü ara kararla tutukluluğun devamına hükmedildi. Bir sonraki duruşma 10 Haziran 2021’de görülecek.
Ne olmuştu?
Ayten Öztürk’ün İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davada savcı, 3 Ekim 2019’da verdiği mütalaasında, delil olarak Öztürk’ün mahalledeki bir linçi kenardan izlemesini göstermişti:
“Sanık Mesut Pekgöz'ün soruşturma sırasında yaptığı teşhislerde Ayten Öztürk'ü Okmeydanı Haklar ve Özgürlükler Derneğinde uyuşturucu ve kumar üzerine düzenlenen toplantıya katılan ve Selahaddin Cirit'in linç edildiği sırada linç eylemini izleyen kişi olarak teşhis ettiği…"
Öztürk hakkındaki delillerden bir diğeri de Okmeydanı Haklar ve Özgürlükler Derneğindeki bir toplantıya katılması:
“Sanık Burak Altundal'ın … beyanlarında Ayten Öztürk'ü dernek binasında gördüğü, telefonları dernekteki sepete bıraktıkları, orada görevli personelin telefonu bırakmalarını söylediği şeklinde beyanda bulunduğu…”
Öztürk bu gerekçelerle, Türk Ceza Kanunu’nun 82/1. maddesi uyarınca iki kez “kasten öldürme” suçlamasıyla yargılanıyor ve Terörle Mücadele Kanunu’nun 5/1. maddesi uyarınca hakkında iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.
Hakkında “sahte pasaportla yakalandığı” suçlamasıyla açılan diğer dava da bu dosya ile birleştirildi.
Halkın Hukuk Bürosu, “Lübnan’dan kaçırılma” olayına dair şu açıklamayı yapmıştı:
“Ayten Öztürk’ün şu an yargılandığı dava 2008 yılında Okmeydanı’nda Selahaddin Cirit isimli bir kişinin linç edilmesi ve bunun sonucu hastanede ölmesine dayanıyor. On yıldan fazla bir zamandır devam eden bu davada daha önce hiç tutuklu bulunmuyordu.
“Öztürk, 8 Mart 2018’de Beyrut Havalimanı’nda gözaltına alındı. 5 gün boyunca burada tutuldu ve 13 Mart 2018’de Beyrut polisi tarafından Türkiye yetkililerine teslim edilmesi sırasında başına çuval geçirilerek bilinmeyen bir yere götürüldü. 6 ay boyunca bilinmeyen bu yerde ağır işkencelere tabi tutuldu. 6 aylık sürenin sonunda Öztürk, 28 Ağustos 2018’de Ankara Yapracık’ta bulunan bir tarlaya yanında iki valiz ve bir sırt çantasıyla birlikte bırakıldı. Tarlaya bırakılmasından birkaç dakika sonra Ankara TEM şube polisleri Öztürk’ü burada gözaltına aldı. 3 gün gözaltında kaldı ve 31 Ağustos 2018 tarihinde adliyeye sevk edildi, tutuklandı.”
Öztürk’ün bu işkenceye dair suç duyurusu için kovuşturmaya yer yok kararı verildi. (AS)