* Fotoğraf: Diyarbakır Barosu
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
“Bir Avukatlar Gününü daha, avukatların maruz kaldığı baskılar, mesleki sorunların son derece yoğun bir şekilde hissedildiği ağır hukuki, siyasi ve toplumsal krizlerin yaşandığı bir ortamda karşılıyoruz.”
Diyarbakır Barosu, bugün Tahir Elçi Konferans Salonu önünde yaptığı basın açıklamasında, baro avukatlarına yönelik yargı baskısına dair raporunu, 5 Nisan Avukatlar Günü’nde açıkladı.
Baronun Avukat Hakları Merkezi’nin hazırladığı 60 sayfalık 2020 Yılında Avukatlara Ve Baronun Yönetim Kurulu Üyeleri Hakkında Açılan Soruşturma Ve Kovuşturmalara Dair Rapor’da şu tespit yer aldı:
“Diyarbakır Barosu’nun kurumsal faaliyetlerinin yanı sıra üyelerinin mesleki faaliyetleri sistematik olarak soruşturma ve kovuşturmaya uğruyor. 2016-2020 tarihleri arasında görev yapan Baro Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte, 2020 yılında Baro üyesi en az 69 avukat hakkında kurumsal ve mesleki faaliyetleri nedeniyle en az 78 soruşturma ve dava açıldı.”
Raporda sıralanan bazı dava ve soruşturmalar şöyle:
Yakalama ve gözaltı kararı
“12 Mart 2020’de Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan soruşturma kapsamında Urfa merkezli başlatılan operasyonlarda Diyarbakır Barosuna kayıtlı 5 meslektaşımız hakkında yakalama ve gözaltı kararı verildi. Bu karar kapsamında Baromuz üyesi 2 meslektaşımız gözaltına alındı, evlerinde olmayan 3 meslektaşımız hakkında da yakalama kararı çıkarıldı.”
22 avukata operasyon
“20 Kasım 2020’de Diyarbakır Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen karar gerekçesiyle 32 meslektaşımız hakkında yakalama ve gözaltına alınması için operasyon başlatılmıştır. Bu operasyonda 21'i Baromuz üyesi, 1'i Adıyaman Barosu üyesi olan 22 meslektaşımızın evleri aranmış, bilgisayar, telefon ve bazı kitaplarına el konularak meslektaşlarımız gözaltına alınmıştır.
“Gözaltına alınan Diyarbakır Barosu’na kayıtlı 20 meslektaşımız aynı gün ifadeleri alındıktan sonra Emniyet Müdürlüğü’nden serbest bırakılmıştır. Bir meslektaşımız ise Sulh Ceza Hakimliğince adli kontrol uygulanarak serbest bırakılmıştır. Soruşturma devam ediyor.”
Eski baro başkanlarına hapis cezası
“2007 yılından bu yana Diyarbakır'da faaliyet gösteren DTK'nın bazı çalışmalarına katıldığı iddiasıyla 2017-2020 yılları arasında birçok meslektaşımız gözaltına alınmıştır. En az 12 Meslektaşımız hakkında katıldıkları bazı DTK faaliyetleri nedeniyle TCK 314/2 maddesi kapsamında "örgüt üyesi" suçlamasıyla davalar açılmıştır.
“1990-1994 arasında Baro Başkanlığı görevi yapan Av. Fethi Gümüş, 7 yıl 6 ay hapis, yine 2008-2012 dönemleri arasında Baro Başkanlığı görevini yürüten Av. Mehmet Emin Aktar ve Baromuz üyesi bir meslektaşımız da 6 yıl 3 ay hapis cezasıyla cezalandırılmıştır. Merkezimizin tespitlerine göre aynı suçlamayla ilgili beş meslektaşımız hakkında beraat kararı verilmiş, en az dört meslektaşımız hakkındaki davalar devam ediyor.”
Basın açıklaması ve rapor nedeniyle dava
“2016-2018 tarihleri arasında görev yapan Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen ve Yönetim Kurulu üyeleri hakkında baro faaliyetleri nedeniyle iki ayrı dava açılmıştır. Davaya konu açıklamaları şöyle: 24 Nisan 2017 tarihli ‘’24 Nisan /Büyük Felaket: Ermeni Halkının Acısını Paylaşıyoruz başlıklı yazı, 18 Aralık 2017 tarihli ‘’Kürdistan İfadesini Cezalandırmak Utançtır, Kabul Edilemez’’ başlıklı yazı, 14 Eylül 2017 tarihli ‘’Hakkari İli Oğul(Tale) Köyü Kanireş Mevkii (Siha Müdahalesi Sonucu Yaşanan Olay)’’ başlıklı rapor.
“Bu iddialara ilişkin olarak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu Üyeleri hakkında ‘’Halkı Kin ve Düşmanlığa Alenen Tahrik Etme, Türkiye Büyük Millet Meclisini ve Türk Milletini Aşağılamak’’ suçlarından, Adalet Bakanlığınca ‘’Soruşturma İzni Verilmesine’’ karar verilmiş, ardından da dava açılmıştır.
Ermeni soykırımı açıklamasına dava
“Yine Baromuzun 2016-2018 tarihleri arasında başkanlık görevini yürüten Ahmet Özmen ve Yönetim Kurulu Üyeleri hakkında; 24 Nisan 2018 tarihli ‘Ermeni Halkının Dinmeyen Büyük Acısını Paylaşıyoruz’ başlıklı açıklama nedeniyle soruşturma başlatılmış, Adalet Bakanlığının soruşturma izni verilmesi üzerine “Halkı Kin ve Düşmanlığa Alenen Tahrik Etme, Türkiye Büyük Millet Meclisini ve Türk Milletini Aşağılamak’’ suçlarından, dava açılmıştır. Bu iki dava daha sonra birleştirilmiş olup halen sürüyor.”
Diğer soykırım açıklamasına da soruşturma
“Diyarbakır Barosu, 24 Nisan 2020 tarihinde web sitesinde ve sosyal medya hesaplarında “1915 yılındaki Ermeni Tehcirine” ilişkin yazılı bir açıklama yayınlamıştır. Ermeni Halkına yönelik gerçekleşen soykırıma ilişkin olarak 24.04.2020 tarihinde Diyarbakır Barosunun web sitesinde yayınlanan yazılı basın açıklaması nedeniyle Diyarbakır Barosu Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmıştı.”
Diyanet’e yanıta soruşturma
“Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın 24 Nisan 2020 tarihli, “Ramazan: Sabır ve İrade Eğitimi” başlıklı cuma hutbesinde yaptığı açıklamaların “nefret söylemi içerdiği, ayrımcılık yasağını ihlal ettiğini” belirterek Diyarbakır Barosu’nun web sitesinde yazılı bir açıklama yayınlanmıştı. Bu açıklama nedeniyle Baro Başkanımız ve Yönetim Kurulu Üyeleri hakkında soruşturma başlatılmış, açılan soruşturma sürüyor.”
Açıklama, öldürülen Diyarbaır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin anılmasıyla sona erdi.
* Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
(AS)