Demokrasi İçin Birlik’in gelir adaletsizliği ve işsizliğe karşı temel gelir güvencesinin acilen hayata geçirilmesi çağrısına 92 hak örgütü destek verdi.
“Temel gelir güvencesi yaşatır” başlığıyla Kadıköy Sosyal Araştırmalar Vakfı’nda (SAV) yapılan basın toplantısında aralarında DİSK, KESK, TTB, turizm ve eğlence sektörü sendikaları, siyasi partiler, inanç platformları, kadın örgütleri ve çok sayıda kent konseyinin bulunduğu kuruluşlar, temel gelir güvencesinin pandemi koşullarında minimum refah düzeyinin altındaki kişilerden başlayarak acilen hayata geçirilmesi çağrısı yaptı.
Basın açıklamasında konuşan DİB’ten Nesteren Davutoğlu, “Taşı çatlatacak kadar büyük bir adaletsizlik var” diyerek temel gelir güvencesi talebinin ortaklaştırılmasının temel hedef olduğunu kaydetti. Davutoğlu “Memleketin gerçek gündemi, işsizlik, yoksuzluk ve geçimdir. Gelir güvencesi talebi masanın üzerinde duruyor. Hedefimiz bunu hayata geçirmek. Bu sebeple kampanyayı başlatıyoruz. Temel gelir güvencesi her derde deva olmayacak. Bu yeni bir düşünce, dünyanın baktığı opsiyondur. Ülke zenginliğinin adil paylaşılacağı güne kadar bir nefes payıdır. Asgari insani koşulların sağlanması için temel gelir güvencesi yaşatır” dedi.
Devecioğlu: Yoksulluk kalıcılaşıyor
Ardından söz alan yazar Ayşegül Devecioğlu hazırladıklarıortak bildiriyi okudu. Temel gelir güvencesinin acilen hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yapan Devecioğlu, şunları söyledi:
“Gelir adaletsizliği korkunç boyutlara ulaştı. Yoksullukla birlikte milyoner- milyarder sayısı artıyor. Yoksulluk, yalnızca bireyin barınma, sağlık ve eğitim hizmetlerine erişememesi, yeterli gıdadan yoksun bırakılması değil aynı zamanda toplumdan dışlanması demek. Hak değil sadaka olarak verilen sosyal yardımlar, yoksulluğu önlemiyor, kalıcılaştırıyor.
Oysa onurumuzla, insanca yaşamaya hepimizin hakkı var. Her gün onlarca insanın hayatını kaybettiği salgının önlenmesi için tam kapanma gerekiyor. İnsanların en temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiği bu koşullarda, dünyanın çeşitli ülkelerinde de uygulanan temel gelir güvencesi, ülkemizde de kademeli olarak minimum refah düzeyinin altında yaşayanlardan başlayarak bütün topluma yaygınlaştırılacak şekilde acilen hayata geçirilmelidir.
Özellikle salgın koşullarında insanların beslenme, barınma, ısınma gibi en temel ihtiyaçlarını karşılamak devletin görevidir. Eğer zenginleri daha zenginleştirmek değil, toplumsal zenginliği adil olarak bölüşmek, açlığı ve yoksulluğu önlemek hedeflenirse, ülkemizin temel gelir güvencesi için kullanacağı kaynak vardır.”
Toprak: İşsiz kalmak aşsız kalmakla aynı
Toplantıda konuşan Kod 29’la işten atılan Mesut Toprak, “Uygunsuz çalışma koşullarına itirazım sebebiyle tazminatsız olarak işten atıldım. Patronlar Kod 29 silahını gittikçe büyüterek işçilere karşı kullanıyorlar. Sendikayı istemek patrona göre ahlaksızlık. Müzikle ilgileniyordum. Müzik aletlerimi satmaya başladım, pazarda limon sattım. İşsiz kalmanın aşsız kalmayla aynı anlama geldiğini fark ettim” dedi.
Böke: Gittikçe derinleşen bir yoksulluk var
Toplantıda söz alan CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke de “Pandemi varolan düzenin bozukluğunun gün yüzüne çıkmasına yol açtı. milyonlar temel ihtiyaçlarının karşılayamaz vaziyetteler. Derin, ağır ve gittikçe derinleşen bir yoksulluk var. En çok da güvencesizlik milyonlar etkiliyor. Toplumun tüm kesimlerinin hakkı olduğu için güvence içinde yaşayacakları bir düzeni var etmemiz gerekiyor. Temel gelir güvencesi böylesi bir bütüncül bir programın yapı taşı. İnsan onuruna yakışan bu adımda buluşmuş olduğumuz için gurur duyuyorum. Temel gelir güvencesi temel insan olmaktan kaynaklanan bir hak. İktidar karşımıza Türkiye’nin kaynağı olmadığını çıkarıyor, oysa Türkiye’nin kaynağı var” diye konuştu.
Paylan: Kamu kaynakları peşkeş çekilerek tüketildi
HDP Ekonomiden sorumlu Eş Genel Başkan yardımcısı Garo Paylan da “Vatandaşların temel ihtiyaçlarını güvence altına alınmalı. İktidar, bir yıkım yaşatmış ve kamu kaynaklarını peşkeş çekerek tüketmiş durumda. Kaynak yok diyorlar, Saraylara, savaşlara, yandaşa, faize kaynak varken yurttaşların temel ihtiyaçlarını kaynak olmadığına dair iddialarını çürütmek için elimizde çok sayıda delil var” ifadelerini kullandı.
Sönmez: Temel gelirin finansmanı mümkün
İktisatçı Mustafa Sönmez “Tüm dünyada ve Türkiye’de derinleşen işsizlik ve yoksulluk temel geliri kaçınılmaz bir önlem olarak dayatıyor. Bunun yanında vergi ve harcamalarda adaletsiz dikkat çekici boyutlarda ve bunlarda reform gerekiyor. Bunlar üstünden sağlanacak kaynakla temel gelirin finansmanı mümkün. Temel gelir stratejisinin bir yol haritası olması gerekiyor aşamalı bir geçiş ve diğer alanlardaki reformlarla ilişkisi kurulmalı” dedi.
Levent: Maliyetini yoksullar ödüyor
Prof. Haluk Levent de “Aşırı finansallaşma büyük bir gelir ve servet eşitsizliği yarattı. Aslında küresel ölçekte büyük zenginlerin bugün içinde bulundukları durum. Çalışabilecek edinilebilecek bir zenginlik değil. Çok zenginler kendilerini çalışmaktan kurtardı. Bunun maliyetini de yoksullar ödüyor. Temel gelirin bu anlamda minimum refah düzeyini garanti edecek bir hayatın, çalışma zorunluluğundan kurtarılması açısından büyük önem taşıdığını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
İmzacı kuruluşlar şöyle:
- 2017 Bodrum Yurttaş İnisiyatifi
- 78’liler Girişimi
- Akdeniz Çukurova Eğlence Yerleri Derneği (AÇEYDER)
- Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi
- Anti Kapitalist Müslümanlar
- Askeri Darbelerin Asker Muhaliferi Derneği (Adam-Der)
- Atakent Halk Meclisi
- Ataşehir Kent Konseyi
- Avcılar Dayanışma Ağı
- Avcılar Kafe Bar işletmecileri Derneği
- Avcılar Kültür Sanat Derneği
- Ayvalık Kent Konseyi
- Bağımsız Metal İşçileri Sendikası (BAMİS)
- Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası (BATİS)
- Bakırköy Dayanışma Ağı
- Bakırköy Kent Savunması
- Beşiktaş Esnafları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği
- Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER)
- BİR ŞEY YAPMALI...
- Birleşik Devrimci Parti
- Buca Kent Konseyi
- Burhaniye Kent Konseyi
- Çankaya Kent Konseyi
- Demokrasi için Birlik (DİB)
- Demokrat Gümüşhaneliler Platformu (GÜDAP)
- Demokratik Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Merkezi (DADF)
- Derin Yoksulluk Ağı
- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)
- Devrimci Yapı İş
- DİSK Devrimci Turizm İşçileri Sendikası
- (DEV-TURİZM-İŞ) Marmara Şubesi
- Divriği Kültür Derneği
- Doğu Güney Doğu Dernekleri Platformu
- Efeler Kent Konseyi
- Ege Çevre Platformu (EGEÇEP)
- Ege Kent Konseyleri Birliği
- Ekoloji Birliği
- Emekliler Dayanışma Sendikası
- Fethiye Kent Konseyi
- Foça Kent Konseyi
- Gaziemir Kent Konseyi
- Gelecek İçin Biz
- Güvence Hareketi
- Güzelbahçe Kent Konseyi
- Halkevleri
- Halkların Demokratik Partisi (HDP)
- İVME Hareketi
- İzmir Kent Konseyleri Birliğ
- İzmir Müzisyenler Derneği
- Kadıköy Dayanışma Ağı
- Kadınlar Birlikte Güçlü
- Kafe Bar Çalışanları Dayanışması
- Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK)
- Karaburun Kent Konseyi
- Karşıyaka Kent Konseyi
- Kazdağları Ekoloji Platformu
- Kazdağları İstanbul Dayanışması
- Kızıltepe Kent Konseyi
- Kocaeli Eğlence Yerleri Yatırımcıları Derneği
- Komşu Kapısı Derneği
- Konak Kent Konseyi
- Kuşadası Kent Konseyi
- Maltepe Kent Konseyi
- Menemen Kent Konseyi
- Menteşe Kent Konseyi
- Milas Kent Konseyi
- Mudanya Kent Konseyi
- Müzik ve Sahne Sanatçıları Sendikası
- Narlıdere Kent Konseyi
- Nilüfer Kent Konseyi
- Nurtepe-Güzeltepe Dayanışma Ağı
- Ödemiş Kent Konseyi
- Peri Suyu Koruma Platformu (KAR_DEF)
- Seferihisar Kent Konseyi
- Selçuk Kent Konseyi
- Sosyal Haklar Derneği
- Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP)
- Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi ( SYKP)
- Susurluk Kent Konseyi
- Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP)
- Turgutlu Kent Konseyi
- Turizm, Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası (TEHİS)
- Tüm Otel ve Turizm İşçileri Sendikası (OTİS)
- Türk Tabipleri Birliği (TTB)
- Türkiye Esnaf Platformu
- Türkiye İşçi Partisi (TİP)
- Türkiye Tekel Bayileri Platformu (TTBP)
- Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİV-DER)
- VATANDAŞLIK TEMEL GELİRİ - TÜRKİYE
- VATANDAŞLIK TEMEL GELİRİ Araştırma Geliştirme Kültür ve Yayma derneği
- Yeşil Sol Parti
- Yurttaş Girişimi