Fotoğraf: CHP İstanbul / Twitter
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Evrensel gazetesi muhabiriyken 8 Ocak 1996’da haber takibi için gittiği Alibeyköy’de gözaltına alındıktan sonra dövülerek öldürülen Metin Göktepe, katledilişinin 25. yılında, Esenler’deki mezarı başında anıldı.
Anma törenine Metin Göktepe’nin ailesi, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Cumartesi İnsanları, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, DİSK Basın-İş Başkanı Faruk Eren, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Berkin Elvan'ın ailesi, CHP ve HDP milletvekilleri, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP İstanbul İl Eş Başkanı Erdal Avcı ve çok sayıda gazeteci katıldı.
TIKLAYIN - "İyi dinle, kardeşin Metin'i böyle öldürdük"
Törene katılanlar Göktepe’nin mezarına Evrensel gazetesi ile birlikte karanfiller bıraktı. Metin Göktepe'nin kardeşi Meryem Göktepe, pandemi nedeniyle anmaya katılamayan annesi Fadime Göktepe'nin mesajını okudu.
Abla Göktepe "Metin'i unutmuyorsunuz. Hepiniz sağ olun. Ben nerede bir gazeteci görsem Metin'i görüyorum sanki. Hepiniz de benim için Metinsiniz. Metin hep insanlığın iyiliğini isterdi. Arkadaşlarını da çok severdi. 25 yıl oldu hiç unutmadım. Ben Metin'in acısını burnumun direği sızlayarak hatırlarım" diye konuştu.
Polat: Mesleğimiz üzerinde ağır bir kuşatma var
Anmada konuşan Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat da, "Basın özgürlüğü açısından tutunma noktası Metin bizim için. Çok sayıda gazeteci tutuklu. Ağır bir dönemden geçiyor Türkiye. Yeni açılan bir kanal bir ay yayın hayatını sürdüremiyor. Üç renkli bir şal nedeniyle, TELE1'e en ağırından ceza veriliyor. Mesleğimiz üzerinde ağır bir kuşatma var. Metin'in haberi takip etme konusunda kararlı duruşuna sahip çıkan çok güçlü bir damar var şimdi. Metin'in şahsında, halkın haber alma hakkını savunmaya devam edeceğimizi söylüyorum" dedi.
Polat sözlerine "25 yılda basın özgürlüğü konusunda bir adım atılmadı, geriye gidildi" diyerek başlayan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, "Medyaya ve halka düşman bir iktidar var. 70 gazeteci tutuklu. Bugün de hâlâ gazeteciler gerçeğin peşinde olmaya devam ediyor. Metin bugün de yüzlerce, binlerce gazeteciye yol gösteriyor" diyerek devam etti.
Eren: Her şeye rağmen haber yapan gazeteciler bizim umudumuz
DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren de "Çeyrek asır oldu sevgili Metin'i kaybedeli. Her yıl geliyoruz. Her yıl daha ağır bir tabloyu anlatıyoruz. Çok sayıda gazeteci yargılanıyor. Bütün kurumlarıyla gazetecilere saldırıyorlar. Metin Göktepe katledildiğinde sarı basın kartı yok denilmişti. Bugün onlarca gazetecinin basın kartı yok. Van'da 4 gazeteci tutuklandı. Ayşegül Doğan hakkında, gazetecilik yaptığı için ceza verildi. Gazeteciliği devlet ya da iktidar tanımlayamaz. Her şeye rağmen haber yapan gazeteciler bizim umudumuz. Umutluyuz" ifadelerini kullandı.
Elvan: Hep adalet dedik, hep adalet diyeceğiz
RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, "Metin Göktepe cinayetini, 25 yıl önce verdiğimiz mücadeleyi yenilemeye, Metin Göktepe cinayetinde gelen adaleti bugünkü toplumlara anımsatmaya ihtiyacımız var" derken Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan da "Biz o günden buyana hep adalet dedik, hep adalet diyeceğiz. Bugün Berkin'in haberini yapanlar ceza aldı ama vuranlar ceza almadı" dedi.
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise, "Metin gerçeğin peşinde koşarken katledildi. Gazeteciliğe başlamadan önce, üniversite gençliğinin mücadelesinde yanı başımızda, omuz başımızda olan Metin'i anmak istiyorum. Metin yaşıyor. Bugün üniversitesine sahip çıkan gençlerin mücadelesinde yaşıyor. Metin bize güç vermeye devam ediyor." dedi.
Metin Göktepe cinayeti |
4 Ocak 1996 sabahı Ümraniye Cezaevi’ne giren askerler mahpusları, sopalarla, dipçiklerle ağır şekilde dövdü. Mahpuslardan Abdülmecid Seçkin, Orhan Özen, Rıza Boybaş ve Gültekin Beyhan kaldırıldıkları hastanede hayatını kaybetti. TIKLAYIN - “Ümraniye Cezaevine Saldırı, MGK Planının Parçasıydı” Metin Göktepe, 8 Ocak 1996'da öldürülen mahpuslardan Orhan Özen ve Rıza Boybaş'ın cenazesini izlemek için Alibeyköy'e gitti. Basın kartı olmadığı gerekçesiyle ilçeye sokulmadı, yüzlerce insanla birlikte gözaltına alındı. Götürüldüğü Eyüp Kapalı Spor Salonu'nda polis şiddetine maruz kaldı, öldürüldü. Duvardan düştüğü iddia edildi. İstanbul'dan Aydın'a ve "güvenlik" gerekçesiyle Afyon'a taşınan Göktepe Davası, 28 Eylül 2000'de beş polis memuruna "kastı aşan insan öldürmek" ve "faili belli olmayacak şekilde insan öldürmek" suçlarından verilen yedişer yıl altışar ay hapis cezasının onanmasıyla bitti. Bir polis memuru ise Yargıtay'ın kararı bozmasından sonra 20 ay hapis ve beş ay kamu hizmetlerden uzaklaştırma cezası aldı. Mahkum polislerin cezalarının tamamlamalarına 19 Aralık 2000'de yürürlüğe giren Şartlı Tahliye ve Ceza Erteleme Yasası engel oldu. Göktepe hakkında 10 Nisan 1968'de Sivas'ın Gürün ilçesine bağlı Çipil köyünde doğdu. Gazeteciliğe 1992'de Haberde ve Yorumda Gerçek dergisinde başladı. 7 Haziran 1995'te kurulan Evrensel gazetesinde başından itibaren yer aldı. |
(HA)