Kaynak ve fotoğraf: AA
İngiliz mahkemesi, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iadesi talebini reddetti.
Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) ait gizli belgeleri alma ve yayınlamaki rolünden dolayı 175 yıla kadar hapisle karşı karşıya olan WikiLeaks yayıncısı Julian Assange, 11 Nisan 2019'da Ekvador Büyükelçiliği'nden çıkarıldığından beri Belmarsh yüksek güvenlikli hapishanesinde tutuluyor.
Assange, karar duruşması için İngiltere'nin başkenti Londra'daki Old Bailey Mahkemesi'ne çıktı. Hakim Vanessa Baraitser, Assange'ın intihar riskinin yüksek olduğunu ve ABD hapishanesinde özel idari önlemlere tabi tutulacağını, özellikle de istihbarat topluluğunun kendisine düşman olması nedeniyle, "gerçek bir risk altında" olduğunu belirtti.
Daha önce de Kings College London'da nöropsikiyatri bölüm başkanı Profesör Michael Kopelman, savunma avukatı Ed Fitzgerald QC tarafından yürütülen muayene sonrasında Assange'ın zihinsel durumuna ilişkin bulgularını açıklamış ve Assange'in iade edilmesi durumunda intihar riskinin "çok yüksek" olacağına dikkati çekmişti.
TIKLAYIN - "Assange'in intihar riski çok yüksek"
ABD'nin tarif ettiği prosedürlerin Assange'ın süper güvenlikli bir Amerikan hapishanesinde intihar etmenin bir yolunu bulmasını engellemeyeceğini vurgulayan Baraitser, Assange'ın akıl sağlığı nedeniyle iadesinin yanlış olacağını vurguladı. Baraitser, ABD'nin talebini reddetti.
Kararın açıklanmasının ardından mahkeme önündeki Assange'ın destekçileri sevinç gösterisinde bulundu.
ABD'nin kararı temyize götürmesi beklenirken, avukatlarının ise Assange'ın kefaletle serbest bırakılması için başvuru yapacağı açıklandı.
BM Özel Raportörü: Muhteşem bir haber
Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, İngiliz mahkemesinin, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iadesi talebini reddetmesine ilişkin, "İngiltere'den muhteşem bir haber. Assange, ABD'ye iade edilmeyecek" dedi.
175 yıla kadar hapis
ABD, Londra'nın dışındaki Belmarsh Hapishanesinde tutulan 49 yaşındaki Assange'ı bilgisayar korsanlığı ve casusluğun da aralarında olduğu 18 suçtan yargılamak için İngiltere'den iadesini istiyordu.
11 Nisan 2019'da, 2012'den beri kaldığı Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde, sığınma hakkının kaldırılmasının ardından İngiltere polisi tarafından tutuklandı.
Assange'ın avukatı yaptığı açıklamada, "ABD'nin iade talebi" ve "kefalet şartlarını ihlal" gerekçeleriyle gözaltına alındığını söyledi. Ekvador Dışişleri Bakanlığı, Assange'ın 2017'de verilen vatandaşlık hakkının kaldırıldığını bildirdi.
Wikileaks'in editörü ve sözcüsü Julian Assange, ABD'de kendisine yöneltilen tüm suçlamalardan suçlu bulunursa 175 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.
Suçlamalar neredeyse tamamen Irak ve Afganistan savaş kayıtlarını, Guantanamo Körfezi tutuklu dosyalarını ve savaş suçlarının yanı sıra ABD hükümeti ve Amerikan destekli güçler tarafından işlenen diğer suç ve tacizleri ortaya çıkaran diplomatik bağlantıları yayınlama rolüyle ilgili.
(AÖ)