Fotoğraf: Kars haber
Munzur Üniversitesi'nde iki dönemdir rektörlük görevini yürüten ve görev süresi boyunca yaptığı usulsüzlüklerle gündeme gelen Ubeyde İpek'in, yeni usulsüzlükleri ortaya çıktı.
Kız kardeşi ve yeğeni için kadro açtıran, makam şoförünü fakülte sekreterliğine atayan, doktora denkliği olmadığı halde akademisyen Şehmus Kurtuluş’u beş yıl boyunca öğretim üyesi olarak çalıştıran İpek, bu kez ön jüri raporunda etik suç işlediği tespit edilen V.A. adlı kişiyi Spor Bilimleri Fakültesi’ne atadı.
TIKLAYIN- Usulsüz atamanın talimatını Rektör Ubeyde İpek vermiş
Memleketi Elazığ'dan görevlendirme ile akademisyen getirdiği ve hemşericilik yaptığı gerekçesiyle çok kez gündeme gelen İpek, 24 Temmuz’da açılan ilanda yine hemşerisi olan V. A.’yı Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi bölümüne almak için “Antrenörlerin iş doyumu konusunda çalışmak olmak” koşuluyla doğrudan doktora tezini işaret eden adrese teslim ilan çıkardı.
Eş zamanlı olarak Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü için yine aynı ilanda çıkmış olan kadroya da M. Ş.’de başvuruyor. Spor Bilimleri Dekanlığı tarafından oluşturulan ön inceleme komisyonu V. A. ve M.Ş.’nin bir eserinin ortak olduğunu, M. Ş.’nin bu eserini tam metin sözel bildiri olarak belirterek 8 puan elde ettiği, V. A.nın ise uluslararası yayın olarak göstererek 17.5 puan aldığı tespit ediliyor.
Ön inceleme komisyonundan bir üye, V. A.’nın bu eseri yayın olarak puanlarken, bildiri olarak sunduğu eserler arasında göstermediğini, yayın sakladığını ve bu durumun etik ihlal olduğu gerekçesiyle üniversitenin etik kuruluna başvuruyor.
Etik inceleme için oluşturulan komisyonun başkanı, rektörün hemşehrisi olan ve Fırat Üniversitesi’nden getirilen Prof. Dr. Fethi Yılmaz ve diğer iki üye dosyalarda etik ihlal olmadığına karar veriyorlar. Rapor, sonucunda V.A. tüm itirazlara rağmen alınmasına karar veriliyor.
Aynı usulsüzlük daha önce de yapıldı
İpek’in geçtiğimiz yıl da benzer bir atama yaptığı ve olayın mahkemeye taşındığı öğrenildi. İpek, Mühendislik Fakültesine yapılan başvuruda sınav puanı yüksek olan Ö.A.’yı değil, puanı düşük olan İ.Ü.’nün atanmasını sağladı. Usulsüzlüğü yargıya taşıyan Ö.A. davayı kazandı. Ö.A., mahkeme kararıyla üniversiteye geri dönerken İpek, usulsüz atanan İ.Ü. için de yeni kadro açtı.
TIKLAYIN- YÖK usulsüzlüğü tespit etti, Rektör İpek üstünü örttü
Kadrolara Eğitim- Bir-Sen Başkanı karar veriyor
Ayrıca bianet’in edindiği bilgiye göre; İpek’in adayların etik suçlarını kapatmaya çalıştığı, jürileri belirleyip baskı altına aldığı, etik kurullardan yanlı kararlar çıkarttığı, imza vermeyen müdür ve dekanları imzaya zorladığı ve mobbing uyguladığı öğrenildi.
Tüm kadro ilanları Eğitim- Bir- Sen Başkanı Bülent Kar, Eğitim-Bir- Sen Başkan Yardımcısı Mustafa Kızılkoca ve Yapı İşleri Daire Başkanı Alper Polat tarafından belirleniyor. Jürilerin kimlerden oluşacağına da Kar, Kızılkoca, Polat karar veriyor.
Adayların uygun olup olmadığına ve kimin kadroya alınacağına bizzat Eğitim-Bir- Sen Başkanı Kar’ın karar verdiği öğrenildi. Yine edindiğimiz bilgilere göre; Eğitim-Bir-Sen’e üye olmayan akademisyenler, sendika değiştirilmeye zorlanıyor, değiştirmeyenler baskı ve mobbinge maruz kalıyor. Özellikle Türk Eğitim-Sen ve Eğitim Sen üyesi olan akademisyenlere kadro verilmiyor ve baskı uygulanıyor.
Rektör İpek görevi boyunca neler yaptı?İpek, bizzat kendisi talimat vererek, doktora denkliği olmayan Şehmus Kurtuluş’u 5 yıl öğretim üyesi olarak usulsüz çalıştırdı. YÖK durumu tespit edince Şehmus Kurtuluş’u Tunceli Meslek Yüksekokulu Hukuk Bölümü/Adalet programında öğretim görevlisi olarak atadı. Rektör İpek, geçtiğimiz aralık ayında ise 2 yıldır boş kalan İletişim Fakültesi Sekreterliği görevine Açıköğretim Fakültesi mezunu olan 10 yıllık makam şoförü Yunus Başarır’ı atadı. 2018 yılında kardeşi Seda Gündüzalp’i de Pertek Meslek Yüksekokulu’nda öğretim üyesi kadrosuna atadı ve bölüm başkanlığı tahsis etti. Kardeşinin kadrosunu garantilemek için eş zamanlı olarak Çemişgezek ilçesinde bulunan Meslek Yüksek Okulu’nda ilanı çıkardı. Bu durum çok kez basına yansımasına rağmen, İpek hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Aynı dönemde yeğeni Elif Kılıç Sezer için de Mühendislik Fakültesi Elektrik/Elektronik Bölümü’nde araştırma görevlisi kadrosu açtı. Tek kişiye 29 görevMunzur Üniversite'sinde tüm fakülteler, müdürlük ve dekanlıklar birkaç profesör üzerinden yönetiliyor. Profesör olduğu gün rektör yardımcılığına atanan Nuran Cıkcıklıoğlu rektör yardımcısı olarak 29 idari görevi yürütüyor. Üniversite kadrosunda 14 profesör görev alırken dekanlık/müdürlük gibi idari görevlere 2 ya da 3 profesöre atadı. Fırat Üniversitesi’nden görevlendirme yoluyla profesör getirdi. Dekanlık ve müdürlük gibi üst düzey görevlere çoğunlukla Elazığlı akademisyenleri yerleştirdi. Bu profesörlere, çok sayıda idari görev verdi. Fethi Yılmaz, Erdal Açıkses, Mustafa Dörücü Elazığ Fırat Üniversitesi'nden görevlendirme ile getirildi. Ülkü Özbey, Sağlık Bilimleri, Güzel Sanatlar, İletişim ve Beslenme ve Diyetisyenlik bölümleri dahil alanı dışında birçok görevi bulunuyor. |
(RT)