Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasını denetlemekle yükümlü olan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, tutuklu hak savunucusu ve iş insanı Osman Kavala ile ilgili yeni bir karar aldı.
NOT: Bugün, Osman Kavala'nın doğum günü.
Türkiye'den Kavala'nın serbest bırakılmasına ilişkin AİHM kararına hızla uyulmasını isteyen komite, Aralık ayı başında yapılacak bir sonraki komite toplantısına kadar bu gerçekleşmezse "bir ara karar hazırlanacağı" uyarısı yaptı:
"Acilen serbest bırakılmalı"
"Kavala'nın 2013'te Gezi Parkı'nda yaşanan olaylarla illgili beraat ettirilmesi için bekleyen temyiz başvurusunun sağlanması, Temmuz 2016'daki darbe girişiminin Mahkeme'nin bulgularına dayanılarak daha fazla geciktirilmeksizin sonuçlandırılması gerekiyor.
"Komite 1390. toplantısında (1-3 Aralık 2020) davaya ilişkin incelemesine devam etmeye karar vermiş ve sekreterliğe, başvuranın tutukluluğunun halen devam etmesi durumunda Komite tarafından incelenmek üzere bir geçici karar taslağı hazırlaması talimatını vermiştir."
"Kanıt yok" vurgusu
Komite, Strazburg'da süren 1383 no'lu toplantısı sırasında yapılan açıklamasında, "AİHM'in bu konudaki açık ifadesine karşın, başvuranın (Kavala) hala serbest bırakılmamış olmasından duyduğu derin endişeyi dile getirdi ve yetkilileri, derhal serbest bırakılmasını sağlamaya şiddetle çağırdı" ifadeleri yer aldı.
NOT: AİHM, 18 Ekim 2017'de gözaltına alındıktan sonra 1 Kasım 2017'de tutuklanan iş insanı ve hak savunucusu Osman Kavala ile ilgili 10 Aralık 2019'da hak ihlali kararı vermişti. Mahkeme, Kavala'nın makul şüphe olmadan siyasi sebeplerle tutuklanması ve Anayasa Mahkemesi'nin başvuruyu makul bir sürede incelememesi nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlal edildiğine hükmetti. Bu karar, 12 Mayıs 2020'de kesinleşti.
Bakanlar Komitesi kararında, AİHM'in Kavala'nın tutukluluğuyla ilgilli "tutuklamanın makul bir şüpheyi destekleyecek delil yokluğunda gerçekleştiği" vurgusuna yer verildi.
Anayasa Mahkemesi'ne eleştiri
Kararda ayrıca Anayasa Mahkemesi'nin kararı incelemek için geçirdiği bir yıl ve yaklaşık beş ayın, Kavala'nın kişisel özgürlüğünün tehlikede olduğu göz önüne alındığında, yeterince "hızlı" olmadığı belirtildi.
Kavala'nın tutukluluğu hakkında
Gaziantep'ten uçakla dönmekte olan iş insanı ve hak savunucusu Osman Kavala 18 Ekim 2017'de Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındı.
1 Kasım 2017'de de "Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs, hükümeti ortadan kaldırma" iddiasıyla tutuklandı.
İddianamesi tutukluluğunun 16. ayında 19 Şubat 2019'da hazırlandı. 4 Mart'ta da mahkemece kabul edildi.
Osman Kavala 8 Haziran 2018'de, avukatları aracılığıyla AİHM'e yaptığı başvuruda geçici tutukluluk kararının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yaşam ve özgürlük hakkıyla ilgili 5. Maddesi'ne aykırı olduğunu ve hakkındaki tutukluluk kararının da siyasi nedenlerden ötürü verildiğini belirtmişti.
Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı olan Kavala, 24 Haziran 2019'da görülmeye başlanan 16 sanıklı Gezi Davası'nın tek tutuklu sanığıydı.
Bu davadan beraat eden Kavala hemen ardından hakkında açılan "siyasal veya askeri casusluk" soruşturmasından tutuklandı.
Kavala, halen Silivri Cezaevinde bulunuyor.
(PT)