Haberin İngilizcesi için tıklayın
En son 6. sınıfa gittiğini söylüyor 14 yaşındaki Ayşe.
"Tarlada sekiz saat çalışıyorum. İki sefer mola veriyoruz. Beş buçukta da eve dönüyoruz. Tarladan dönünce ev işleri yapıyorum, yemeği yapıyoruz, çamaşır, bulaşık..."
Tarlada çalışan 11 yaşındaki Leyla ise oyun oynamak için hiç vaktinin olmadığını anlatıyor:
"Bir günüm çok sıkıcı geçiyor. Saat altıda uyanıyoruz, kahvaltımızı yapıyoruz, yedide tarlaya gidiyoruz. Tarla, çadırın tam karşısında, 10-15 dakika yürüyoruz. Ben de burada sıkıntıdan patlayacağım. Arkadaşlarımla oyun oynayamıyorum. Hiç vaktimiz olmuyor ki oyun oynayalım."
Yusuf, 13 yaşında, şu an Viranşehir'de. O da tarlada çalışıyor.
"Burada iş bitince Manisa'ya gideceğiz; erik, kiraz toplayacağız. Akşamları ders çalışıyorum, boş zamanlarımda kitap okuyorum. Yabancı hikayelerden hoşlanıyorum. Çadıra gelince ev işlerini genelde yengem yapıyor. Ben de onlara odun kırıyorum, su getiriyorum."
12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü'nde, Hayata Destek Derneği, Adana, Konya ve Urfa'da mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan Abdullah, Ayşe, Hasan, Leyla, Yusuf ve Zeynep ile röporajlar yaptı.
Gözde Kazaz'ın hazırladığı "Mevsimlik Tarımın Çocukları Anlatıyor" başlıklı multi medya videoda altı çocuk bir günlerini nasıl geçirdiklerini anlatıyor.
Salgın ve çocuk işçiliği
Dernek tarafından ayrıca salgın ve çocuk işçiliği ile ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Covid-19 salgını, çocuk işçiliği riskini daha da artırdı. Salgın yüzünden maddi sıkıntılar çeken ailelerden bazıları çocuklarını çalıştırmaya başladı. Mevsimlik tarım göçüne çıkan aileler, salgına karşı önlemler kapsamında okullar kapatılıp uzaktan eğitime geçilince çocuklarıyla birlikte Nisan ayında, yani normal rutinlerinden de erken göç yoluna düştü. Kırsal alanlarda, mevsimlik ya da yerleşik tarım alanlarında yaşayan ama televizyonu, interneti olmayan ailelerin çocukları uzaktan eğitime de devam edemedi."
Dernek, herkese çağrıda bulunuyor:
"Çocuk işçiliğinin hiçbir türünü kabul etmeyelim. Çocukların çalıştırıldığını gördüğümüzde ilgili kamu kurumlarına bildirimde bulunalım. Çocuklarımızı birlikte koruyalım. Çocukların çocukluğunu yaşayabilmesi, temel haklarına erişebilmesi, okula devam edebilmesi ve çocuk işçi olmaması bizim elimizde. Görmezden gelmeyelim, kabul etmeyelim, harekete geçelim ve çocuk işçiliğine birlikte son verelim." (AÖ)