Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Osman Kavala, hakkında açılan "siyasal veya askeri casusluk" soruşturmasından da tutuklandı.
Kavala, tutuklanması talebiyle İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Duruşmaya SEGBİS üzerinden katılan Kavala, ifadesinin ardından “casusluk” suçlamasından da tutuklandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca yürütülen soruşturma çerçevesinde ''anayasal düzeni bozmaya teşebbüs'' suçlamasıyla tutuklu bulunan Osman Kavala’ya şimdi de “casusluk” suçlaması yöneltilmesinin nedeni ABD'nin eski dışişleri çalışanı ve Lehigh Üniversitesi uluslararası ilişkiler uzmanı Profesör Henri Barkey ile ilişkide olduğu iddiası.
Kavala’nın “casusluk” suçlamasıyla tutukluluğa sevk edildiğini HDP İstanbul Milletvekili – gazeteci Ahmet Şık kamuoyuna Twitter’dan duyurdu.
Şık, Kavala’nın bir kez daha tutuklanmasının ardından şu mesajları paylaştı:
- Osman Kavala ile ilgili AİHM’in ek savunma için hükümete verdiği süre yarın sona erecekti. Bugün itibarıyla hükümetten AİHM’e verilmiş herhangi bir ek savunma yoktu.
- Kavala’ya yönelik suçlamalar yeni bir soruşturma ile ilgili değil. 13 günlük gözaltının ardından TCK 309 uyarınca “darbecilik” suçlaması yöneltilerek, 1 Kasım 2017’de tutuklanıp 11 Ekim 2019’da re’sen tahliye edildiği dosyada yeni delil bulunduğu gerekçesiyle yeniden tutuklandı.
- Savcı Hasan Yılmaz’ın tutuklama müzekkeresine yazdığı “yeni delil”: “Barkey hakkında yapılan ek araştırmada yabancı devletler adına istihbari görevler alarak faaliyette bulunduğuna yönelik bulgulara erişildiği...”
TIKLAYIN - Henri Barkey: Kavala’yla Bir Kez Bile Telefonda Konuşmadım
TIKLAYIN - HTS Kayıtlarında Kavala - Barkey Görüşmesi Yok
AİHM kararından bir gün önce
Şık, yeni tutuklamanın, AİHM’in Kavala’nın tutukluluğunun hak ihlali olduğuna yönelik kararının kesinleşmesinden bir gün önce verildiğine de dikkat çekti:
- 24 Ekim 2019’da yürürlüğe giren yargı düzenlemesinde “Soruşturma evresinde tutukluluk süresinin en çok bir yıl altı ay olabileceği, bu sürenin gerekçesi gösterilerek altı ay daha uzatılabileceği” hükme bağlanmıştı. Yani Kavala’nın 25 Şubat 2020’de serbest bırakılması gerekiyordu.
- Kavala’nın tutukluluğunun hak ihlali olduğuna yönelik ve yarın mesai bitiminde kesinleşecek olan AİHM kararı, 3. kez tutuklanmasının dayanağı haline getirilen “darbecilik” suçlaması yöneltilen dosyayı da kapsıyordu.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 1 Kasım 2017’de tutuklanan iş insanı Osman Kavala ile ilgili olarak 10 Aralık 2019’da hak ihlali kararı vermişti.
Türkiye’nin bu AİHM kararına itiraz için 3 ay süresi bulunuyordu ve bu süre yarın (10 Mart 2020) mesai bitiminde doluyor.
Türkiye’nin itiraz etmemesi halinde AİHM’in 10 Aralık 2019’da verdiği hak ihlali kararı kesinleşecek.
Osman Kavala’ya Özgürlük Koordinasyonu'ndan mesaj
Osman Kavala’ya Özgürlük Koordinasyonu Kavala için verilen yeni tutuklama kararının ardından şu mesajı paylaştı:
“Türkiye'nin AİHM kararına itiraz süresinin dolmasına 1 gün kala, Sevgili Osman Kavala daha önceden gündemde olmayan, TCK 328. madde uyarınca "devletin dış güvenliği veya dış siyasal yararlar bakımından niteliği itibari ile gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek" suçlamasıyla, İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.
“SEGBİS aracılığıyla Silivri Cezaevi'nden ifade veren Osman Kavala 1 Kasım 2017’de tutuklanıp 11 Ekim 2019’da re’sen tahliye edildiği dosyada yeni delil bulunduğu gerekçesiyle az önce yeniden tutuklandı!”
Ne olmuştu?
Gezi davası kapsamında Silivri Cezaevi'nde 840 gün tutulan Osman Kavala’nın, 19 Şubat 2020’de İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tahliyesine hükmedilmiş, kararın ardından Kavala hakkında 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması gerekçe gösterilerek gözaltı kararı çıkartılmıştı. 24 saatlik gözaltı süresi dolan Kavala savcılık ifadesinin ardından çıkarıldığı Nöbetçi 8. Sulh Ceza Hakimliği'nce yeniden tutuklanmıştı.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, mahkemenin verdiği beraat kararına istinaden, "Gezi'yi karıştıran malum kişi içerideydi, bir manevrayla beraat ettirmeye çalıştılar" demiş ardından HSK, Gezi davasında beraat kararı veren İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi heyetindeki üç hakim hakkında inceleme ve soruşturma başlatılmasına onay vermişti.
Tutuklanma kararında, Kavala hakkında 15 Temmuz darbe teşebbüsünün karar sürecine katılmış olabileceğine dair kuvvetli suç şüphesi olduğu ifade edilmiş, tutuklanma gerekçesinde 15 Temmuz darbe girişimi dosyası kapsamında "şüpheli" sıfatıyla arandığı ifade edilen Hanri Barkey ile iletişimde olması ve "kaçma şüphesi" yer almıştı.
Nöbetçi 8. Sulh Ceza Hakimliği'nce verilen bu karar öncesinde Kavala'nın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca aynı dosyadan 11 Ekim 2019'da "Tutuklama tedbiri ölçülü değil" denilerek resen tahliye edildiği ortaya çıkmıştı.
Kavala’nın avukatları yargı reformu paketi ile kanunlaşan soruşturma aşaması için azami tutukluluk süresi olan iki yıllık sürenin 25 Şubat 2020 yılı itibarıyla dolduğuna dikkat çekerek, 25 Şubat’ta Kavala’nın tutukluluğuna itiraz etmişti. Bu itiraz sonrasında, İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararı bekleniyordu. (EKN)