Haberin İngilizcesi için tıklayın
Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’in de aralarında bulunduğu yedi kişi hakkında iddianame hazırlandı ve İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Gökçek'in "örgüt kurmak ve yönetmek" suçlamasından ağırlaştırılmış müebbete varan hapisle cezalandırılması istendi. İlk duruşma 14 Şubat’ta görülecek.
40 yaşındaki gitarist Gökçek soruşturma kapsamında 26 Şubat 2019’da sabaha karşı 02.30 sıralarında İdil Kültür Merkezine yapılan baskınla gözaltına alınmış, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliğince 1 Mart’ta tutuklanmıştı.
İbrahim Gökçek, adil yargılanma hakkı ve kültür merkezlerinin sürekli polisçe basılmasına karşı 219 gündür ölüm orucunda.
Tanık ifadesi: “Kendisi Grup Yorum üyesidir”
Hakkındaki 159 sayfalık iddianame, 30 Mart 1972’deki Kızıldere’den başlıyor.
İddianamede, 2005 yılından itibaren tutulmuş olan TEM kayıtları, dokuz ayrı tanık ifadesi ve Gökçek’in gözaltında bulunduğu sürede gösterdiği iddia edilen “örgütsel tavırdan” başka delil yok.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nin kayıtları, 2004, 2005 yıllarından başlıyor.
Fişleme kayıtları 2005 yılına uzanıyor.
İlk arşiv kaydında Gökçek ile ilgili ifade veren bir tanık, “İsmini ve açık kimliğini sizden öğrendim. Kendisi DHKP/C örgütünün legal kurumlarından İdil Kültür Merkezi bünyesinde bulunan Grup Yorum isimli müzik grubunun üyesidir” diyor.
Arşivlerdeki DGM kararları da “kanıt” oldu
Diğer bir kayıtta da Gökçek’in polisçe aranırken yakalandığı, daha sonra arandığı suçtan dolayı 30 Aralık 2005’te ifade verdiğinin tespit edilmesinin ardından serbest bırakıldığı ifade ediliyor.
Kayıtlarda, dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesince verilen 2003 tarihli bir karar da var.
Bu kayıtların hiçbirinde Gökçek hakkında bir suçlama yer almıyor. Hakkındaki UYAP kayıtlarında ise İçişleri Bakanlığı’nın “Terör Arananlar Listesinde” de GRİ kategoride yer aldığı belirtilirken bunun nedeni ise açıklanmıyor.
Delil: İkram edilen yiyecekleri yemedi
Gökçek’in aleyhindeki deliller arasında bir de “gözaltı işlemlerinde örgütsel tavrı” başlıklı bir bölüm yer alıyor ve Gçkçek’in kendisine ikram edilen yemeği yememesi “örgütsel tavır” sayılıyor:
“Şüpheli İbrahim Gökçek gözaltında bulunduğu süre içerisinde görevlilere mukavemette bulunduğu, slogan attığı görevli personeli tehdit ettiği, kendisine verilen yiyecekleri kabul etmeyerek açlık grevine gittiği, avukat görüşme tutanağına imza atmamış, kendisine ikram edilen yiyecekleri kabul etmeyerek açlık grevine gittiği anlaşılmıştır.”
“Adaletten kaçmıyoruz, o bizden kaçıyor”
İbrahim Gökçek sulh ceza hakimliğindeki ifadesinde üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini söyledi:
“Tek üye olduğum grup, Grup Yorum’dur. Tek işim Grup Yorum’da müzik yapmaktır. Onun dışında bir yere üye değilim, yönetici değilim. İdil Kültür Merkezinde çalışırım.
“Yakalandığım yer de stüdyodur. Biz adaletten kaçtığımız yoktur. Adalet bizden kaçmaktadır.
“O kadar çok kapılarımız kırıldı, bilgisayarlarımız götürüldü ki, yaptığımız kayıtların hepsi gitti. Bunları nasıl koruyacağız, nerede saklayacağız? Orası Türkiye tarihinde adaletsizliğin simgesi haline gelecektir.
“Bizi serbest bırakın, biz sanat yapalım.”
“Hasret bile gideremeden ayrılık yolları açılıyor”
Gökçek, aleyhindeki tanık ifadesini de kabul etmediğini belirtti:
“C.B.’nin ifadesini kabul etmiyorum. O bile sadece ‘[öyle olduğunu] düşünüyorum’ şeklinde beyan vermiştir. Düşünüyorsun demekle insanlara leke sürülmez.
“Eşim bir ay önce tahliye oldu. Hasret bile gideremeden ayrılık yolları açılıyor. Eğer gerçekten adalete güvenin, derseniz güvenelim. Bize adalete güvenmek için bir şans verin ve bizi serbest bırakın biz de işimizi yapalım. Bir yere gitmedik. Türkiye’deyiz.” (AS)