Haberin İngilizcesi için tıklayın
Diyarbakır’da 2017 yılında düzenlenen Newroz kutlamasında vurularak öldürülen Kemal Kurkut ile ilgili davanın bugün Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 8. duruşmasında İstanbul Adli Tıp Kurumundan gönderilen rapor okundu.
Daha önce aynı kurumdan zıt yönde rapor yazıldığını ifade eden avukat Reyhan Yalçındağ, dosyaya müdahale edildiğini düşüdüklerini söyledi.
Adli Tıp: Kurşun sekerek vücuda saplandı
Duruşmaya tutuksuz sanık polis Y.Ş., avukatı ve Kurkut ailesiyle avukatları katıldı. Salonda 15 kadar da polis bulundu.
Duruşmada, bilirkişi raporlarının arasındaki çelişkilerin giderilmesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından hazırlanan ve “kurşunun sert zemine çarparak vücuda girdiği” şeklindeki bilirkişi raporu okundu.
Kurkut ailesi avukatı Reyhan Yalçındağ bilirkişi raporuna tepki göstererek, kurumların birbirine zıt raporlar hazırlamasının şüpheli bir durum olduğunu ifade etti.
Mahkemenin, Ulusal Kriminal Büro’dan talep ettiği raporda, “polis Y.Ş.'nin Kemal Kurkut'u hedef alarak doğrudan ateş ettiği ve Kurkut'u öldüren kişinin sanık polis Y.Ş. olduğu” tespitine yer verilmişti.
TIKLAYIN – Bilirkişi: Kemal Kurkut Hedef Alınarak Vuruldu
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre avukat Yalçındağ şunları söyledi:
“Bir bürodan, kurumdan, birbirinden yüzde yüz farklı rapor gelirse ne düşünülür? Herhangi bir gerekçe kurulmaksızın ikinci rapor ilk gelen rapordan farklı oluyor. Mahkeme heyeti hangi çelişkiden kaynaklı aynı kurumdan bir daha rapor talep etti. Öncekinin yüzde yüz tersi bir rapor geldi.
“Bu bizler açısından şüpheli bir durumdur. Biz dosyaya müdahale edildiğini düşünüyoruz. Bunu kolluğun fail olduğu dosyaların neticelerine dayanarak söylüyoruz. Ayrıca adli tıp uzmanlarınca başkaca bilimsel bir raporun düzenlenmesi hakkımızı saklı tutuyoruz.”
Yalçındağ ayrıca, sanık polisin hiçbir müeyyideye tabi tutulmadığı için tutuklanmasına karar verilmesini talep etti.
Savcı ise bilirkişi raporuna bir diyeceklerinin olmadığını ve esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak için dosyanın kendisine gönderilmesini talep etti.
Mahkeme, ATK raporuna karşı beyanda bulunmak üzere gelecek celseye kadar katılan müvekkillerine süre verilmesine ve dosyanın esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak üzere Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine karar verdi.
Bir sonraki duruşma 24 Mart 2020’de görülecek.
Ne olmuştu? |
Adıyaman doğumlu Kemal Kurkut, İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencisiydi. Katılmak için gittiği Diyarbakır Newroz’unda 21 Mart’ta, Newroz Parkına yakın olan Evrim Alataş Caddesi üzerindeki polis kontrol noktasında vurularak hayatını kaybetti. TIKLAYIN - Kemal Kurkut'un Ailesi Anlatıyor: Gitarıyla Dünyayı Gezmek İstiyordu Olay anında çekilen fotoğraflarda, vücudunun üst bölümü çıplak haldeyken kontrol noktasında polislerle tartışan Kurkut, noktayı geçerek koşmaya başlıyor. Polislerden bazıları üzerine bazıları da havaya ateş açıyor. dihaber, bir polis amirinin “Ateş etmeyin” uyarılarına rağmen Kurkut’un vurulduğunu yazdı. Diyarbakır Valiliği ise Kurkut’un elinde bıçak olduğunu ve “intihar saldırganı olabileceği şüphesi bulunduğunu”, olayla ilgili inceleme başlatıldığını açıkladı. Cinayetle ilgili iki polisin ifadesi alındı, polislerden Y.Ş.’ye “olası kastla öldürmekten” müebbet hapis istemiyle dava açıldı. Mahkeme, Y.Ş.’nin tutuklanması talebini ise şu gerekçeyle reddetti: “Sanığın soruşturma aşamasındaki beyanlarında kendisinin de ateş ettiğini belirtmesi ve dosya kapsamına yansıyan davranışları itibariyle kaçacağı ya da suç delilerini yok etme, gizleme veya değiştirme yönünde bir eylemde bulunacağı yönünde dosyaya yansıyan herhangi bir emare bulunmaması…” |
(AS)