Haberin İngilizcesi için tıklayın
İzmir 35. Asliye Ceza Mahkemesi, mahalle bekçilerin yetkileriyle ilgili verdiği kararda, “Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu’nun polislere verdiği kimlik sorma ve kaba üst araması yapma yetkisi bekçilere verilmemiştir” dedi.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ise İzmir 35. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararı için “sadece o olaya münhasır bir karar” denildi ve bekçilerin kimlik sorma yetkisi olduğu savunuldu.
Mahkeme: Bekçiler vatandaşı tahrik etti
İzmir’de bir parkta bekçiler ve iki genç arasındaki geçtiğimiz aylarda yaşanan gerilim, mahalle bekçilerinin yetkileri konusunu tartışmaya açtı.
16 punto’dan Baransel Ağca’nın haberine göre, bir parkta gençlere kimlik kontrolü yapan bekçiler, hemen ardından Genel Bilgi Tarama (GBT) yapmak istedi.
Bunun üstüne gençlerle bekçiler arasında tartışma yaşandı.
İzmir 35. Asliye Ceza Mahkemesi, bekçilerin, bu hareketle ‘vatandaşı tahrik ettiğini’ belirterek, “Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu’nun polislere verdiği kimlik sorma ve kaba üst araması yapma yetkisi bekçilere verilmemiştir” dedi.
Mahkeme gençlere hakaret suçlaması nedeniyle herhangi bir işlem yapılmamasını da kararlaştırdı:
“Bekçilerin görev sınırlarını aşmaları, kimlik sorma haklarının olmaması ve vatandaşı zorlamalarından dolayı hakaret suçundan işlem yapılmamıştır.”
Emniyet: Bekçilerin kimlik sorma yetkisi var
Mahkeme kararı sonrası Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ise bekçilerin kimlik sorma yetkileri olduğu ifade edildi.
İzmir 35. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararı için “sadece o olaya münhasır bir karar” diyen Emniyet açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin Vazifeleri İle İlgili Olarak Riayet Etmeleri Gereken Hususları Gösterir Yönetmeliğin 16. maddesindeki “Bekçiler bölgeleri içinde dolaşan şüpheli şahısları takip eder ve hüviyetlerini araştırırlar” hükmüne göre Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin kişilere kimlik sorma yetkileri mevcuttur.” (EKN)
* Fotoğraf: AA - Arşiv